Επιστροφή στη φύση για τον Μπράντλεϊ και τον Κούπερ (pics)
Μία δεύτερη ευκαιρία να ζήσoυν ως ελεύθερες αρκούδες στη φύση έχουν και πάλι ο Μπράντλεϊ με τον Κούπερ.
Τα δύο ορφανά αρκουδάκια είχαν βρεθεί κοντά σε στάνη στην Οινόη Κοζάνης τον Απρίλιο του 2019 από ιδιώτη που αφού τα βρήκε τα κράτησε για μία περίπου εβδομάδα πριν ειδοποιήσει τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.
Επί ένα χρόνο παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα από τους ειδικούς του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φροντιστές τούς μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε η μητέρα τους και σταδιακά ανέπτυξαν συμπεριφορά άγριων αρκούδων.
Το Σάββατο 2 Μαΐου έφτασε η ώρα για την επανένταξή τους στη φύση. Αφού ναρκώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις από τον κτηνίατρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Νίκου Πατσινακίδη, λήψη δείγματος DNA και τοποθέτηση μικροτσίπ, τους τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός με το οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις τους και να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Στην επιχείρηση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.
Ο Μπράντλεϊ με τον Κούπερ μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που στη συνέχεια τους απελευθέρωσε σε δασική περιοχή μακριά από ανθρώπινες εγκαταστάσεις και οικισμούς.
Τα πρώτα στίγματα
Τα κολάρα που τους τοποθετήθηκαν μεταδίδουν το στίγμα τους κι έτσι η Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μπορεί να τις παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο. Τα πρώτα δείγματα από τις κινήσεις των δύο αρκούδων είναι ενθαρρυντικά. Χωρίστηκαν αμέσως και το καθένα ακολουθησε την δική του πορεία. Ο Μπράντλεϊ μάλιστα κάλυψε μία αρκετά μεγάλη απόσταση. Ο Κούπερ αντίθετα δεν απομακρύνθηκε πολύ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα σε δασική περιοχή. Το απόγευμα της Κυριακής πέρασε έξω από τον οικισμό της Δροσοπηγής Φλώρινας ωστόσο γρήγορα απομακρύνθηκε και πάλι προς το δάσος. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις των δύο αρκούδων ιδιαίτερα τις πρώτες κρίσιμες ημέρες μετά την επανένταξη και είναι σε επιφυλακή για να επέμβει σε περίπτωση που κινηθούν πολύ κοντά ή εντός οικισμών.
Το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο εξοπλισμός της ΟΑΕ εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Χθες εθεάθη αρκούδα μέσα στο χωριό Λέχοβο. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε εισβολή αρκούδων σε σπίτια και αυλές της Φλώρινας με υλικές (ευτυχώς προς το παρόν) μόνο, αλλά σοβαρές ζημιές.
Είναι ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Στο Λέχοβο από καθαρή τύχη δεν είχαμε.
Η αρκούδα είναι είδος εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Δεν είναι το λούτρινο αρκουδάκι των παιδικών μας χρόνων. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το επίπεδο προστασίας της. Οι πληθυσμοί έχουν μεγαλώσει πολύ.
Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο: Αν τα δυο μικρά λατρευτά αρκουδάκια κάνουν ζημιές, ή ακόμα χειρότερα, βλάψουν κάποιον άνθρωπο, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά.
Αυτός ή αυτή που τα βάφτισε πρέπει να έχει τεράστια φαντασία ή καψούρα !!!!!!!!!!!!!!