Ποια είναι τα συνήθη σεξουαλικά προβλήματα σε μία σχέση;
Ζευγάρια που αγαπιούνται. Ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί … ξαφνικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο σεξουαλικό κομμάτι και πανικοβάλλονται (κι όχι άδικα). Η εκδήλωση της αγάπης μας μέσω της σαρκικής απόλαυσης είναι η πιο δυνατή και όταν υπάρξει πρόβλημα εκεί, σίγουρα θα πρέπει να λυθεί για να συνεχιστεί και να εξελιχθεί η σχέση ομαλά.
Τα σεξουαλικά προβλήματα εκδηλώνονται διαφορετικά στον άντρα και διαφορετικά στη γυναίκα. Στον άντρα θα παρατηρηθεί είτε η πρόωρη εκσπερμάτωση είτε η στυτική ανικανότητα ενώ στη γυναίκα θα εκδηλωθεί με την μορφή της οργασμικής δυσλειτουργίας ή της ψυχρής στάσης.
Στην περίπτωση κάποιου σεξουαλικού προβλήματος συνήθως επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη σχέση τους ή και το αντίθετο. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανάμεσα στον ζευγάρι «φαίνεται» και στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι πως η σεξουαλική επαφή στο ζευγάρι είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές επικοινωνίας που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των δύο συντρόφων.
Πώς θα αντιμετωπίσει όμως το ζευγάρι μία τέτοια κατάσταση;
Καταρχήν, δεν ντρεπόμαστε να συζητήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, δεν ντρεπόμαστε να πούμε πως νιώθουμε και δεν ντρεπόμαστε να προτείνουμε λύσεις. Η πιο καταστροφική στιγμή είναι όταν ο ένας από τους δύο «μαζεύει» τα παράπονα του και στην πιο ακατάλληλη στιγμή «ξεσπάει». Το ζευγάρι για να είναι ευτυχισμένο θα πρέπει να νιώθει άνετα να εκφράζει τα συναισθήματα του (χαράς, λύπης, απογοήτευσης, θυμού).
Δεν ξεχνάμε πως μιλάμε στον σύντροφο μας και για αυτό τον λόγο πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο μας, δεν του επιτιθέμενα σαν να είναι ο εχθρός μας. Όμορφα και στοργικά συζητάμε μαζί του, εκφράζοντας και τα αρνητικά μας συναισθήματα. Αλλιώς είναι να κατηγορείς κάποιον ως «Είσαι ανίκανος, χαραμίζομαι μαζί σου.» και αλλιώς να του πεις «Τον τελευταίο καιρό έχω προσέξει πως δεν περνάμε τόσο καλά στο κρεβάτι και θα ήθελα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό». Είστε μαζί σε αυτή τη σχέση, δεν είναι ο καθένας για τον εαυτό του. Αν κάποιος δεν μπορεί να αποδώσει, δεν περνάει καλά ούτε ο άλλος αλλά ούτε και ο ίδιος.
Δεν πρόκειται για μία μάχη όπου κάποιος πρέπει να βγει νικητής και κάποιος χαμένος. Είστε και οι δυο σε αυτή την σχέση και πρέπει να βγείτε και οι δύο νικητές αλλιώς είστε χαμένοι. Πρόκειται για μία συζήτηση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, για να αποκαλυφθούν συναισθήματα και να επιλυθούν άμεσα. Μετά την συζήτηση, μπορεί να ακολουθήσει η επίσκεψη σε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για την καλύτερη ικανοποίηση σας σχετικά με το σεξουαλικό πρόβλημα που σας προέκυψε!
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.