Απολογισμός έργων και δράσεων από τους αντιπεριφερειάρχες Ιωάννη Κιοσέ και Βασίλη Άμπα (videos)
Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησαν την περασμένη Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Άμπας.
Αρχικά, ο κ. Κιοσές είπε αναλυτικά:
Στο χρονικό διάστημα που παρήλθε από τις τακτικές μας συναντήσεις, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις λόγω της έλευσης και της επισκέψεως στην περιοχή μας κάποιων υπουργών ή άλλων εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπως τελευταία ήταν ο κ. Μουσουρούλης, βρεθήκαμε αλλά δεν είχαμε την δυνατότητα να αναφερθούμε εκτενώς στα πεπραγμένα και στα δρώμενα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.
Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα ευγενική, διακριτική και ευπρεπή παρουσία σας σε όλες τις εκδηλώσεις, να σας παρακαλέσω από το δικό σας κομμάτι που σας αναλογεί, δηλαδή την ενημέρωση των πολιτών, να γίνεται με λόγους ευπρέπειας, σύνεσης και συνεργασίας. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ σε κανέναν σας την όποια συνέντευξη ή ενημέρωση και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του δημοσιογράφου αλλά είναι ο δίαυλος επικοινωνίας, είναι ο τρόπος επικοινωνίας του πολίτη.
Να διευκρινίσω εδώ ότι κοντά μας δεν θα είναι σήμερα ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου διότι για κάποιους προσωπικούς λόγους απουσιάζει από την πόλη της Φλώρινας, θα επιστρέψει αργά το βράδυ κι ως εκ τούτου θα ήταν αδύνατο. Μεταφέρω την καλησπέρα και του ιδίου σε όλους σας.
Η ενημέρωσή σας από πλευράς μας θα γίνει σε θεματικές ενότητες και θα ξεκινήσω από κάτι το οποίο το γνωρίζετε και ως πεπραγμένο στην 9μηνη παρουσία μας ως μία περιφερειακή αρχή. Προχθές συμπληρώσαμε τους 6 πρώτους μήνες του 2020 και πρωτίστως με υγεία σε δυο μήνες συμπληρώνουμε ένα χρόνο παρουσίας ως περιφερειακή αρχή.
Κατ’ αρχάς υλοποιήθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής και ενημέρωσής σας από την Π.Ε. Φλώρινας, ένα πρόγραμμα της τάξεως των 24.800 ευρώ. Αφορούσε 10.500 ευρώ τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, 6.000 ευρώ τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, 4.150 ευρώ τα ραδιοφωνικά και 4.150 ευρώ τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
Με σειρά σημασίας και όχι χρονολογική να αναφερθώ και στα του κορωνοϊού. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την πατρίδα μας, για όλο τον κόσμο αλλά και για εμάς, για την Π.Ε. Φλώρινας. Θέλω να πιστεύω ότι επιδείξαμε γρήγορα ανακλαστικά ως Π.Ε. Φλώρινας με την έγκαιρη προμήθεια υλικών μέσων ατομικής προστασίας όπως ήταν οι μάσκες, τα γάντια και το αντισηπτικό υγρό, τόσο για την προστασία του προσωπικού, των υπαλλήλων της Π.Ε. Φλώρινας όσο και για την προστασία των κατοίκων της περιοχής μας. Εκδώσαμε κατά καιρούς διάφορα δελτία και αναφερθήκαμε λεπτομερώς στο τι ενέργειες κάναμε αλλά επιγραμματικά να πω πως έγινε η σύγκλιση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, ελήφθησαν αποφάσεις, υπήρχε συχνή καθημερινή τακτή επικοινωνία με όλους τους φορείς, τον ιατρικό και φαρμακευτικό σύλλογο, την αστυνομική διεύθυνση, διαθέσαμε υλικά και μέσα σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες τα είχαν ανάγκη και ιδίως κατά την πρώτη περίοδο όπου όλοι εν αγωνίως είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως υπηρεσίες ή φορείς αναζητούσαν αυτά τα μέσα. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα παροχής αυτών των μέσων τόσο στο προσωπικό που εργαζόταν στις υπηρεσίες της Π.Ε. όσο και στους φορείς όπως το ΕΚΑΒ, το προσωπικό του νοσοκομείου, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και όπου αλλού χρειαζόταν. Πιστεύω ότι η όλη εξέλιξη του θέματος είχε μία επιτυχή αντιμετώπιση, τουλάχιστον στο επίπεδο του νομού μας, που υπήρχε άριστη επικοινωνία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Φλώρινας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση ενδεχομένων περιστατικών. Γνωρίζετε όλοι πως βρέθηκαν μόνο δύο θετικά δείγματα από δειγματοληψίες που έγιναν στο Νοσοκομείο Φλώρινας και οι οποίοι εισήλθαν στο Νοσοκομείο, νοσηλεύτηκαν και εξήλθαν υγιείς.
Βέβαια σε συνέχεια του κορωνοϊού να αναφέρω ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την μετάβαση κατοίκων της περιοχής μας, όχι μόνο από την Π.Ε. Φλώρινας αλλά και από τις όμορες Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς, προς την βόρειο γείτονα χώρα των Σκοπίων όπου αρκετοί συμπατριώτες μας εισέρχονται είτε για την αγορά κάποιων ειδών είτε για λόγους αναψυχής. Επισκέπτονται την γείτονα χώρα χωρίς να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα, θεσμικά και υπηρεσιακά, τόσο όταν εξέρχονται της χώρας μας αλλά και όταν εισέρχονται. Όποιος λαμβάνει τα όποια μέτρα είναι καθαρά σε προσωπικό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας. Υπηρεσιακά δεν λαμβάνεται κανένας έλεγχος. Υπήρχε ανησυχία από εμάς και υπήρχε ΦΕΚ το οποίο προέβλεπε ότι από 14 μέχρι 30 Ιουνίου τα σύνορα θα ήταν κλειστά, παρόλα ταύτα από το Σάββατο 27 Ιουνίου άνοιξαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση και μία φοβία στους κατοίκους της περιοχής. Ενημερώθηκαν όπως έπρεπε και ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες διότι γνωρίζετε όλοι πως το τελωνείο ως θεσμός και ως υπηρεσία δεν υπάγεται σε εμάς αλλά μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης, το υπουργείο εσωτερικών και το υπουργείο οικονομικών ανάλογα με τις δομές, όπως και στο υπουργείο προστασίας του πολίτη το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη της εισόδου από το φυλάκιο της Νίκης απ’ την έλευση της εισόδου της χώρας μας στη Νίκη.
Τα μεγάλα οδικά έργα
Υπήρξε μια σχετική πρόοδος σε ότι αφορά τον κάθετο άξονα από την Πτολεμαΐδα, κόμβο Ξινού Νερού, ορυχεία Βεύης, κόμβο Αμμοχωρίου μέχρι τον κόμβο Αρμενοχωρίου. Ο δρόμος όπως γνωρίζετε, χωρίζεται σε τρία τμήματα: 1) Πτολεμαΐδα – Ξινό νερό, 2) Ξινό Νερό – κόμβος Αμμοχωρίου και 3) κόμβος Αμμοχωρίου- Αρμενοχώρι – Φλώρινα και βέβαια από εκεί, στο υπάρχον οδικό δίκτυο, στον υπάρχοντα δρόμο που οδηγεί προς τη Νίκη. Έγιναν συζητήσεις με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και τελευταία βγήκε μία απόφαση από την Εγνατία σύμφωνα με την οποία θα χρηματοδοτηθεί μελέτη, κυρίως του κομματιού από το Ξινό Νερό μέχρι τον κόμβο Αμμοχωρίου, διότι το κομμάτι από Πτολεμαΐδα έως το Ξινό Νερό αφορά την διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου. Υπάρχει ήδη μία παλιά μελέτη, που θα χρειαστεί μία επικαιροποίηση, για να πούμε πως και αυτό προχωράει ως ένα έργο ολοκλήρωσης του κάθετου άξονα Κοζάνης – Σύνορα Νίκης όπου απαιτείται.
Ένα δεύτερο θετικό ήταν μία παλιά μελέτη με κάποιους περιορισμούς που υπήρχε και αφορούσε το δρόμο Φλώρινα – Πισοδέρι και από εκεί μέχρι πίσω στην Κρυσταλλοπηγή όπου συναντάται με τον κάθετο άξονα που βγαίνει Κρυσταλλοπηγή από Καστοριά. Ελήφθη απόφαση από την επιτροπή οικονομικών για την περεταίρω χρηματοδότηση του έργου και υπήρχε μία παλιά μελέτη η οποία επικαιροποιήθηκε με 17-19 περίπου στον αριθμό τεχνικά έργα και θα συμβάλλει στη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου.
Έργα στον τομέα της υγείας
Έγινε ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Φλώρινας, όπως και επί τη ευκαιρία του κορονοϊού η χρηματοδότηση για τον καινούριο εξοπλισμό σε μηχανήματα και λοιπά μέσα ιατρικής υφής και μορφής σε ότι αφορά το νοσοκομείο της Φλώρινας.
Έργα κοινωνικών υποδομών
Έχουμε την ύδρευση Αμυνταίου, Δήμου Αμυνταίου – Δήμου Αετού, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ να διευκρινίσω ότι κάποια από αυτά τα έργα είχαν προγραμματιστεί και ξεκίνησαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και σε κάποια ίσως να υπήρχε μία μικρή καθυστέρηση, σε άλλα να υπήρχε μία έλλειψη χρηματοδότησης, μία στασιμότητα και σε κάποια από αυτά υπάρχει η βούληση και η διάθεση να τα προχωρήσουμε.
Υποδομές σε θέματα εκπαίδευσης
Η αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ένα έργο προϋπολογισμού της μελέτης των 8 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η ανακαίνιση του κτηρίου της Αγίας Όλγας και η συντήρηση και διαμόρφωση για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί υπήρξαν κάποιες μικρές καθυστερήσεις σε ότι αφορά τη σύσταση του κεντρικού αρχιτεκτονικού συμβουλίου του ΚΑΣ και τη συνεδρίαση αυτού που άργησε και λόγω κορωνοϊού και λόγω της βούλησης της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά το κεντρικό αρχιτεκτονικό συμβούλιο. Υπάρχει μία συχνή επαφή και υπηρεσιακών παραγόντων και δική μου προσωπικά και του Περιφερειάρχη. Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα, μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε εκ νέου κάποια στοιχεία και κάποιες λεπτομέρειες και υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στη μελέτη στατικότητας. Τελευταία υπήρξαν κάποια σχόλια ότι η μελέτη της στατικότητας του κτηρίου έγινε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από διαγωνισμό, σε μια ομάδα μελετητών από καθηγητές του Πανεπιστημίου. Είμαστε πάνω στο στάδιο επαφών και της διεργασίας για να παρουσιαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού που έχει κολλήσει το θέμα για να δοθούν λεπτομέρειες και διευκρινίσεις από την ομάδα των μελετητών προς το ΚΑΣ για την περεταίρω εξέλιξη.
Ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου
Θα γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση σε όλο το κτήριο αφού προχώρησε η μελέτη και την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και έχει πάρει τον δρόμο της για να δημοπρατηθεί το έργο και να ολοκληρωθεί. Επίσης είναι μέσα στο πρόγραμμα μέσω interreg και η ενεργειακή αναβάθμιση του Ωδείου Φλώρινας, ένα έργο απ’ την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είναι σχεδόν στο τέλος της ολοκλήρωσης. Λόγω κορωνοϊού δόθηκε μία παράταση και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι το τέλος του έτους, που λήγει και η προθεσμία, θα είμαστε έτοιμοι για να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου.
Έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΑΠ – ΔΕΗ
Να αναφερθούμε στον καθαρισμό και το άνοιγμα των διαύλων του ΤΟΕΒ των Πρεσπών, που είναι ένα ενεργό ΤΟΕΒ μέσω του οποίου γίνεται η άρδευση της λεκάνης των Πρεσπών, μιας λεκάνης έκτασης περίπου 14-16 χιλιάδων αρδευόμενων στρεμμάτων. Είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός με το ποσό που διαθέσαμε από τον ειδικό λιγνιτικό αναπτυξιακό πόρο της ΔΕΗ. Επίσης είναι και η προμήθεια ενός ηλεκτροκίνητου θρυμματιστή βιομάζας για τις ανάγκες της ΔΕΤΕΠΑ για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Πλέον, λόγω παύσης της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου η ΔΕΤΕΠΑ θα λειτουργεί με τις δύο μονάδες ισχύος 34MW που δημιουργεί με καύση βιομάζας. Για να υπάρχει δυνατότητα θρυμματισμού της πρώτης ύλης προέβη η Περιφέρεια στη διάθεση των χρημάτων για την προμήθεια αυτού του μηχανήματος από τη ΔΕΤΕΠΑ.
Άλλο ένα έργο είναι η σύνταξη του φακέλου και η δημοπράτηση του έργου «ύδρευση της πόλης της Φλώρινας από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς». Στο φράγμα όλη η χρηματοδότηση μελέτης και η υλοποίηση ήταν της τάξης των 25.000 ευρώ. Από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς, από τα 13 εκατομμύρια κυβικά νερού που έχει, το 1,5 προβλέπεται για την υλοποίηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Φλώρινας.
Βάλαμε επίσης και κάποια έργα ωρίμανσης – βελτίωσης του οδικού δικτύου για την ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών της τάξεως των 62.663 ευρώ.
ΤΕΒΑ
Μέχρι 1/7/2020 διατέθηκαν περίπου 2.800 μερίδες σε δικαιούχους, σε τρεις διανομές που έλαβαν χώρα, και μέχρι τέλος του χρόνου που θα ολοκληρωθεί απομένουν άλλες τέσσερις διανομές τόσο στον Δήμο Φλώρινας, όσο και στον Δήμο Αμυνταίου και στον Δήμο Πρεσπών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με μία νέα βάση δεδομένων, στο οποίο είναι οι δήμοι υπεύθυνοι υπό την επίβλεψη της Περιφερειακής αρχής και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο που καλείται να υλοποιήσει το ΤΕΒΑ. Μένουν ακόμα προς απορρόφηση περίπου 200.000 ευρώ για την ολοκλήρωση και υλοποίηση αυτού του έργου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Άμπας ο οποίος μίλησε για πιο γενικά θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ,αλλά και για τη σημασία της μεταλιγνιτικής εποχής. Αναλυτικά είπε:
Ξεκινώντας να πω ότι είναι πολύ μεγάλο αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε με τις επιτροπές, τα νομικά πρόσωπα στα οποία εκφραζόμαστε και εκφραζόμαστε πρωτίστως ως Π.Ε. Φλώρινας. Δεν χρειάζεται να πω τα τετριμμένα για τα περιφερειακά συμβούλια ή τις οικονομικές επιτροπές αλλά είμαστε στο Κέντρο Περιβάλλοντος, στο Cluster Βιοενέργειας, στο ΓΕΩΤΕΕ, είμαστε σε πάρα πολλά όργανα και συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ένα από τα πιο βασικά που έχουμε κάνει είναι πως έχουμε ξεκινήσει έναν νέο οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας, ο οποίος δεν έχει σχέση με αυτόν που ήταν προηγουμένως. Δημιουργούμε μια νέα γενική διεύθυνση που έχει τον ρόλο της ανάπτυξης και είναι ο πρωταρχικός ρόλος της Περιφέρειας ως αναπτυξιακός οργανισμός. Κάτω από αυτή τη γενική διεύθυνση έχουμε όλους τους κλάδους, είτε της επιχειρηματικότητας, είτε της αγροτικής ανάπτυξης, είτε οτιδήποτε θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Λόγω κορωνοϊού πήγαμε πάρα πολύ πίσω γιατί οι ομάδες της εργασίας δεν μπορούσαν να εργαστούν, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα το δώσουμε σε διαβούλευση. Εκεί θα δούμε και τις πραγματικές αντιδράσεις και θα δείξουμε πραγματικά αυτό που σας λέω για την αναπτυξιακή δομή, την οποία θέλουμε να έχει η Περιφέρεια μας.
Τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα
Ήδη για το μεγάλο αρδευτικό της Φλώρινας, μέσα από συνεχείς επαφές, έχουμε καταφέρει να ξεμπλοκάρει το θέμα της χρηματοδότησης του εκτιμητή για τις απαλλοτριώσεις που χρειαζόντουσαν για να ξεκινήσει το αρδευτικό από το φράγμα της Τριανταφυλλιάς. Έπρεπε να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, είχε ολοκληρωθεί η μελέτη για αυτό το θέμα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το αρμόδιο και σε αυτή τη φάση έχει οριστεί ο εκτιμητής, έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις σε δύο από τους οικισμούς και θεωρούμε ότι εντός του έτους τελικά θα έχουμε ολοκληρώσει τις απαλλοτριώσεις και στα τέλη του έτους θα έχουμε τη δημοπράτηση αυτού του μεγάλου έργου.
Το αρδευτικό Παρορίου
Όπως είπε και ο κ. Κιοσές, εκεί πλέον είμαστε σε μια φάση όπου εντάξαμε στον τοπικό πόρο την επικαιροποίηση της μελέτης και πλέον ελπίζουμε ότι μέσα στον μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία και θα μπορέσουμε ίσως και πριν το τέλος του καλοκαιριού να είμαστε έτοιμοι με τα τεύχη δημοπράτησης για να δημοπρατήσουμε το έργο.
Το αρδευτικό Πρεσπών
Νομίζω πως ξέρετε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, γίνεται από το ίδιο το υπουργείο και μετά από συμφωνία που έχουμε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς θα είμαστε η επιβλέπουσα υπηρεσία. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, προχωράμε κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις σε αυτό.
Τα αρδευτικά της περιοχής Αμυνταίου
Και εκεί έχουμε προχωρήσει σημαντικά και για πρώτη φορά έχει συσταθεί, μετά από την εντολή του Πρωθυπουργού, το συμβούλιο για τις αγροπεριβαλλοντικές υποδομές, όπου υπάρχουν πέντε γενικοί γραμματείς οι οποίοι ελέγχουνε στο σύνολο τις Ελλάδας τα έργα. Τα έργα τα δικά μας έχουνε μπει εκεί, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν εκτός από τα αρδευτικά τις περιοχής Αμυνταίου, και μελέτες που είχαμε για άλλα φράγματα εδώ στην περιοχή όπως για του Τροπαιούχου και των Κλεινών, τα οποία είχαν ωριμάσει αρκετά και κάποια στιγμή σταμάτησαν. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε αυτές τις μελέτες για να μπορέσουμε να επεκταθούμε στην αρδεύσιμη έκταση της περιοχή μας.
Τα έργα κτηνοτροφίας
Προχωράμε σε δυο κατευθύνσεις. Να μπορέσουμε να ωριμάσουμε μελέτες για την αγροτική οδοποιία, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και σε κάποιες πιο άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες χρίζουν και βοηθούν την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων και έχουν σχέση με ποτίστρες και έργα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν αρκετά εύκολα.
Η λειτουργία των ΤΟΕΒ
Δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω σαν Περιφερειακή Ενότητα. Είμαστε η μόνη Π.Ε. που δεν είχε ωριμάσει κάτι αν και προσπαθήσαμε να κάνουμε για τις Πρέσπες. Θα δώσουμε παράταση ως περιφερειακή αρχή στο εκχωρημένο μέτρο του υπουργείου Γεωργίας και ίσως να καταφέρουμε να εντάξουμε ένα μικρό φωτοβολταϊκό.
Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια η οποία έχει περάσει την προγραμματική σύμβαση για την διαχειριστική μελέτη των βοσκοτόπων. Ένας πλούσιος πόρος για την Ελλάδα ο οποίος κινδύνευε να χαθεί. Ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, βρισκόμαστε σήμερα, να μην έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος. Για την ακρίβεια σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο εγκρίναμε την προγραμματική σύμβαση για τα διαχειριστικά σχέδια και πιστεύουμε ότι εντός του έτους θα καταφέρουμε να το δημοπρατήσουμε. Υπάρχει μια σειρά ενεργειών, επειδή οι μελέτες κοστίζουν και έχουν πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο από μεριάς του υπουργείου. Είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με το τι θα θέλαμε.
Τα σχέδια βελτίωσης
Υποβλήθηκαν περίπου 1.000 και έχουν εγκριθεί περίπου 600 στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας. Για τους νέους γεωργούς το μέτρο τρέχει κανονικά. Έχουμε προσπαθήσει να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα της οικοτεχνίας, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πριν τον Σεπτέμβρη θα δείτε τις ενέργειές μας. Και είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι τα προϊόντα δεν θα φεύγουν από τη Δυτική Μακεδονία, η προστιθέμενη αξία θα μπορεί να μείνει στην περιοχή μας. Είναι ένα πρόγραμμα το όποιο υπήρχε, έτρεχε αλλά δεν είχε τη στήριξη για να μπορέσει να το μάθει ο κόσμος και να έχει την προστιθέμενη αξία των προϊόντων του.
Τα διασυνοριακά προγράμματα
Καταφέραμε και εντάξαμε ένα νέο πρόγραμμα στο Ελλάδα – Αλβανία το οποίο αφορά την αμπελουργία της περιοχής. Θα ξεκινήσουμε και εντός του έτους να το υλοποιούμε, εντάχθηκε λίγο πριν τον κορωνοϊό αλλά είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας.
Προσπαθούμε να αναπτύξουμε δράσεις και στην περιβαλλοντική διαχείριση. Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος είναι αυτός που βρίσκεται μέσα στη φύση, αυτόν θέλουμε για να προστατεύσει την φύση. Άρα όλη η περιβαλλοντική διαχείριση μπορεί να περάσει μέσα από αυτές τις δράσεις. Θα τις δείτε σύντομα. Πιο συγκεκριμένα την επόμενη περίοδο θα έχουμε μία εκδήλωση στην περιοχή του Αμυνταίου για τη διαχείριση του καλαμιώνα με τα βουβάλια.
Η μεταλιγνιτική εποχή
Είχε συμφωνηθεί σε υψηλό επίπεδο να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που αφορούν τη μεταλιγνιτική εποχή. Έλεγε, την προηγούμενη περίοδο που ήταν εδώ ο κ. Μουσουρούλης, για τα ταμεία που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν αυτή τη μεταλιγνιτική εποχή, πως θα μπορέσουν να μαζευτούν αυτά τα δισεκατομμύρια και από ποια ταμεία θα υπάρξουν. Ένα από τα ταμεία θα είναι και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ευτυχώς για εμάς, είχαμε ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη μέρα να υλοποιούμε κάτι για τις δράσεις που θα έχουν σχέση με την γεωργία και απλά μπορέσαμε αυτή την περίοδο να οριστικοποιήσουμε όλο το πλαίσιο που είχαμε πάνω στην αγροτική ανάπτυξη και το επεκτείναμε περισσότερο.
Η συμφωνία μεταξύ του κ. Μουσουρούλη, του Περιφερειάρχη και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει τη μορφή του υφιστάμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, οπότε σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώσαμε ένα πλάνο δράσεων το οποίο έχει μία φιλοσοφία την οποία θέλουνε να ακούσουνε, αλλά εμείς περνάμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε.
Οι δράσεις που μπορούμε να έχουμε τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα είναι οι πρώτιστες. Οι δράσεις της αγροτικής ανάπτυξης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί οι οποίοι είναι στην ύπαιθρο και που μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό. Η φιλοσοφία του όλου προγράμματος ακολουθεί το πως θα μειώσουμε εμείς τις απώλειες στην απασχόληση, το εισόδημα που χάνουμε και θα μπορέσουμε να έχουμε την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος.
Εμείς καταφέραμε να συμμαζέψουμε όλες τις δράσεις οι οποίες έχουν προταθεί και αφορούν την αγροδιατροφή. Ένα κάρο πολλών προτάσεων, οι οποίες βέβαια έχουν και τη φιλοσοφία των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα γιατί είναι αυτές που θα μπορέσουν να κινήσουν την οικονομία και υπάρχουν επενδύσεις.
Αμέσως μετά οι δύο αντιπεριφερειάρχες απάντησαν σε ερωτήματα των δημοσιογράφων.