ΔΕΘ στην εποχή του κορονοϊού
Θερμομετρήσεις στις πύλες, ηλεκτρονικά προσωποποιημένα εισιτήρια και αυστηρά μέτρα συνθέτουν το σκηνικό της φετινής 85ης διοργάνωσης
Με θερμομετρήσεις στις πύλες του εκθεσιακού κέντρου αλλά και στις εισόδους των περιπτέρων, «σημάδια» στο πάτωμα για να κρατούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, ηλεκτρονικό προσωποποιημένο εισιτήριο για να μπορέσουν να ιχνηλατηθούν άμεσα οι επαφές ενός ενδεχόμενου κρούσματος, μειωμένο ακροατήριο κατά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και χωρίς συναυλίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η φετινή 85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Γερμανία, το διάστημα από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Η πανδημία του κορονοϊού επιβάλει αυστηρά μέτρα και συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία έχουν προβλεφθεί με τους επιτελείς της ΔΕΘ να δουλεύουν υπ’ ατμόν και να υπόσχονται μια επιτυχημένη διοργάνωση ακόμα και κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες. «Μετά τους τελευταίους κρίσιμους μήνες, η φετινή διοργάνωση θέλει να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα ακουστεί και πέρα από τα σύνορα της χώρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε.
Η φετινή ΔΕΘ, αν δεν είχε εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τους διοργανωτές της επρόκειτο να «σπάσει» όλα τα ρεκόρ. Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 300.000 επισκέπτες, αρκετούς περισσότερους δηλαδή από την περσινή επιτυχημένη 84η διοργάνωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια και τους υπολογισμούς της διοίκησης της εταιρίας οι επισκέπτες φέτος αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 100.000-120.000 εξαιτίας των μέτρων προφύλαξης που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που βρίσκονται σε ισχύ. Στις πύλες της Έκθεσης θα γίνεται θερμομέτρηση των επισκεπτών, ενώ αναμένεται να καθιερωθεί ηλεκτρονικό προσωποποιημένο εισιτήριο με σκοπό αφενός να ελέγχεται ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στον εκθεσιακό χώρο, αφετέρου σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου θετικού κρούσματος να είναι ευκολότερη η ιχνηλάτηση των επαφών του. Δεδομένων των συνθηκών και του συγκεκριμένου αριθμού ατόμων που θα πρέπει να βρίσκονται στα περίπτερα αλλά και τους εξωτερικούς χώρους και με σκοπό να τηρούνται οι αποστάσεις, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να «κλείνουν» ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους και να ενημερώνονται για το πότε θα μπορέσουν να επισκεφτούν την ΔΕΘ. Επίσης, στις εισόδους των περιπτέρων αλλά και τις κεντρικές πύλες θα υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, τον οποίο θα προμηθευτεί η ΔΕΘ- Helexpo Α.Ε., προκειμένου οι επισκέπτες να «χτυπούν» κάρτα για να είναι γνωστός ο αριθμός των επισκεπτών του κάθε περιπτέρου αλλά και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της ΔΕΘ ανά πάσα ώρα και στιγμή της ημέρας. Για κάθε περίπτερο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στον ΕΟΔΥ προβλέπεται ένας επισκέπτης ανά 15 τ.μ. Στους ανοικτούς χώρους προβλέπεται να τοποθετηθούν στο έδαφος «σημάδια».
Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης στις b2b αλλά και στις b2g (business to government) συναντήσεις. «Θα είναι μια διοργάνωση ειδικών συνθηκών» σημειώνει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εταιρίας, Τάσος Τζήκας. «Θα γίνει μια έκθεση με προφυλάξεις, θερμομετρήσεις, έλεγχος του κόσμου που θα βρίσκονται στα περίπτερα. Θα παρθούν όλες οι προφυλάξεις με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» υποστηρίζει ο κ. Τζήκας. Σε ό,τι αφορά τους εκθέτες, ήδη πολλοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που θα υπάρχουν και των αποστάσεων μεταξύ των stands εκτιμάται πως φέτος θα πάρουν μέρος 1500 περίπου εκθέτες.
Τιμώμενη χώρα η Γερμανία
Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γερμανία. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να επισκεφτεί το περίπτερο 13 που θα φιλοξενήσει την τιμώμενη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «γερμανικό» περίπτερο θα είναι «πράσινο» θα έχει οικολογική σχεδίαση, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς της γερμανικής οικονομίας, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και του περιβάλλοντος. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 70 γερμανικές επιχειρήσεις «κολοσσοί» θα συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση.
Χωρίς συναυλίες
Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες δραστηριότητες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου συναυλίες, που αποτελούν κάθε χρόνο την ατραξιόν κυρίως για τους νεότερους ηλικιακά επισκέπτες. Ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν «ηλεκτρονικές συναυλίες», συναυλίες δηλαδή στο πλαίσιο της 85ης διοργάνωσης που θα μεταδίδονται ψηφιακά.
Τα σενάρια για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Δυο σενάρια επεξεργάζεται και παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της ΔΕΘ- Helexpo Α.Ε., σε ό,τι αφορά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ομιλία του Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί εντός του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» με αρκετά λιγότερους όμως προσκεκλημένους. Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να τηρηθεί το πρωτόκολλο οι 2.500 προσκεκλημένοι που συνήθως λαμβάνουν πρόσκληση φέτος θα πρέπει να περιοριστούν σε 600-800. Στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου θα πραγματοποιούνται θερμομετρήσεις, οι καρέκλες εντός χώρου θα έχουν απόσταση η μια από την άλλη κ.α. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι προσκλήσεις που θα δοθούν από την διοίκηση της εταιρίας θα είναι περιορισμένες και θα απευθυνθούν αποκλειστικά σε εκπροσώπους φορέων, πολιτικούς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Το παραπάνω σενάριο, φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι του δεύτερου. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο εντός της ΔΕΘ και πιο συγκεκριμένα μπροστά στο «Παλέ ντε Σπορ» ανάμεσα στα περίπτερα 7 και 8. Κανονικά θα γίνουν και οι βόλτες του πρωθυπουργού, του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών στα περίπτερα.
* Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 05.07.2020.
Πηγή: makthes.gr