«Διάλογοι για την Ιστορία»: Η πρώτη εκδοτική προσπάθεια της ΕΜΑΕΦ (video)
Την πρώτη εκδοτική προσπάθεια τους παρουσίασαν τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας, η οποία φέρει τον τίτλο «Διάλογοι για την Ιστορία».
Η πρόεδρος της ΕΜΑΕΦ, Ρένα Κουρεμένου, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της: «Με πολλή χαρά, υπερηφάνεια και τιμή η ΕΜΑΕΦ σας παρουσιάζει σήμερα το πρώτο της εκδοτικό εγχείρημα με τίτλο «Διάλογοι για την ιστορία». Είναι η πρώτη έκδοση και δίνεται στους πολίτες της Φλώρινας. Η επιφυλλίδα είναι μέσα στους σκοπούς και τους στόχους της εταιρείας, όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις που πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.
Η έκδοση αυτή έγινε μετά από την επιτυχημένη προσπάθεια και την επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση που είχαμε κάνει στον συγγραφέα Ραϋμόνδο Αλβανό με τίτλο «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες, κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του μεσοπολέμου», μετά τη μεγάλη αποδοχή που είχε από το ευρύ κοινό της περιοχής και μετά την εκδήλωση του θαυμασμού και των συγχαρητηρίων που δεχτήκαμε για όλη την εκδήλωση και κυρίως για τις εισηγήσεις των δύο καθηγητών μας, του κ. Ανδρέου Ανδρέα και της κ. Σοφίας Ηλιάδου – Τάχου. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε αυτές τις εισηγήσεις και να τις εκδώσουμε στην εν λόγω επιφυλλίδα μας.
Με χαρά και τιμή λοιπόν εκδώσαμε κάποιον αριθμό αντιτύπων που θα διανεμηθεί τόσο στις δημόσιες βιβλιοθήκες της περιοχής όσο και στους πολίτες, σε φορείς και σε σχολεία. Είναι βέβαια περιορισμένος ο αριθμός αλλά αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε επανέκδοση.
Η διανομή θα γίνεται από εμάς έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία, είτε από το ξενοδοχείο «Φαίδων», είτε από τα γραφεία μας που είναι στην Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας. Έπειτα η αναζήτηση θα μπορεί να γίνει και στις δημόσιες βιβλιοθήκες αλλά και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Σε περίπτωση που δούμε ότι εξαντλούνται, θα το ανεβάσουμε και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας».
Ο Λάζαρος Μελίσσας ευχαρίστησε με τη σειρά του τους καθηγητές που έδωσαν τις εργασίες τους και είναι δύο διαμάντια. «Συνάντησα πολλούς πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, συγχάρηκαν την πρωτοβουλία της βιβλιοπαρουσίασης και κυρίως τις δύο εισηγήσεις των καθηγητών μας που τις παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον. Μας συγχάρηκαν επίσης που διαλέξαμε αυτούς τους καθηγητές και έκαναν τόσο υπέροχες εισηγήσεις. Νομίζω ότι ήταν πολύ σωστή η απόφασή μας να εκδώσουμε αυτά τα δύο κείμενα και πιστεύω ότι θα έχει απήχηση στο ευρύ κοινό».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κώστας Σεχίδης ο οποίος πρότεινε, σχετικά με τη διανομή, να πραγματοποιηθεί και σε άλλους φορείς όπως σε πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. «Είναι το πρώτο μας εγχείρημα και πιστεύω να ακολουθούσουν και πολλά άλλα και μεγαλύτερα. Θα δοθεί δωρεάν και στους πολιτιστικούς συλλόγους της Φλώρινας ως τιμής ένεκεν για να υπάρχει στο αρχείο τους. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου, οπότε το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση των πρακτικών αυτού του συνεδρίου. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε έναν προγραμματισμό για να μπορούμε να προβούμε σε ανακοινώσεις».
Κλείνοντας, ο Νίκος Ταμουτσέλης είπε: «Η παρούσα έκδοση είναι η συνέχεια της πετυχημένης παρουσίασης με αφορμή το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού, όπου αποτυπώνονται οι σκέψεις και οι διάλογοι της ιστορίας, έτσι όπως καταγράφεται στον τίτλο των δύο εξαίρετων επιστημόνων του πανεπιστημίου μας του κ. Ανδρέου και της κ. Τάχου. Είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου που είχαμε ορίσει εξαρχής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε αυτή την έκδοση και να τη γνωστοποιήσουμε στο κοινό της πόλης για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα όμως γιατί φτάσαμε στο στόχο μας. Καταφέραμε, έπειτα από μία διαδικασία, να φτάσει στα χέρια μας πρώτα αυτό το βιβλίο και μετά να το μοιράσουμε. Σήμερα μπορεί να ορίσουμε μία δεύτερη κατάσταση για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και άλλες παρόμοιες παρουσιάσεις με την αφορμή βιβλίων και διαλόγων που έχουν να κάνουν με την ιστορία και με τα δικά μας ενδιαφέροντα».