Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος ΟΓΕ, για το άνοιγμα των σχολείων
Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με πλήρη λειτουργία και εκτεταμένη χρήση μάσκας. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού, οι γονείς εύλογα ανησυχούμε για τους όρους με τους οποίους αυτά θα ανοίξουν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο 6 ολόκληρους μήνες προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας.
Η επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα ήρθε ως τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων ότι το ξεχείλωμα και η παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου με τεράστιους κινδύνους για την ζωή και την υγεία του λαού.
Σε αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση προκλητικά επιχειρεί να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της μιλώντας για «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, ιδιαίτερα της νεολαίας και του λαού για τη νέα διασπορά του κοροναϊού. Φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φορτώνοντας τα αεροπλάνα στο 100%, αλλά με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις στο 1/10 των εισερχομένων.
Ο λαός και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα, έμεναν απλήρωτοι, ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.
Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως λείπουν επίσης και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Το Σωματείο του Νοσοκομείου Αττικόν καταγγέλλει πως το τελευταίο 36ωρο εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους της ΜΕΘ που νοσηλεύει ασθενείς που δεν έχουν Covid (nonCovid ΜΕΘ), αλλά «έως τώρα δεν έχει βγει σε καραντίνα το νοσηλευτικό προσωπικό της» που είχε έκθεση υψηλού κινδύνου στον κορονοϊό, «γιατί δεν υπάρχει προσωπικό εφεδρείας». Αλήθεια, στο Νοσοκομείο της Φλώρινας υπάρχει προσωπικό εφεδρείας; Η απάντηση έρχεται από μόνη της, με δεδομένες τις ελλείψεις που όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε.
Επίσης, αφού άφησαν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ covid, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδουν να παραδώσουν πελατεία με το αζημίωτο σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους.
Από τα 70 δισ € που δίνουν στις επιχειρήσεις και το µεγάλο κεφάλαιο
δεν περισσεύει τίποτα για τη µόρφωση και την υγεία του λαού!
Η κυβέρνηση ικανοποιεί απλόχερα τις απαιτήσεις των µεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών ενώ αρνείται να κάνει πράξη τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολείων µε υγιεινή και ασφάλεια! Ακόµα και µε βάση τις τοποθετήσεις των επιστηµόνων, η χρήση της µάσκας από µόνη της δεν αρκεί. Δεν πήρε κανένα µέτρο ώστε να µειωθεί ο αριθµός των µαθητών ανά τάξη. Δεν επισκεύασε σχολεία που δε λειτουργούν, δεν εξασφάλισε νέους χώρους, δεν αύξησε τα κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών. Δεν ικανοποίησε κανένα αίτηµα του κινήµατος, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία µαθητών και εκπαιδευτικών, όπως µοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού και τεστ αντισωµάτων σε όλους τους εκπαιδευτικούς, υπεύθυνοι σχολίατροι παρακολούθησης και διαχείρισης των κρουσµάτων.
Αντί για αυτό, κυβέρνηση και Υπουργείο, εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, ελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί κλπ.). Επιπλέον, χωρίς ντροπή, προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά εν μέσω πανδημίας ενώ όλοι οι επιστήμονες ειδικοί πρότειναν το ακριβώς αντίθετο.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους χρήσης της μάσκας και η ανακοίνωση πως αυτό θα είναι το μοναδικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων (από την άνοιξη μέχρι σήμερα!!!) δίνει έδαφος ώστε να μεγαλώνει η ανησυχία όλων μας. Ταυτόχρονα, αφήνει περιθώρια να εμφανίζονται διάφορες ομάδες γονιών που, με τελείως αντιεπιστημονικά κριτήρια, αναφέρονται μόνο ενάντια στη χρήση της μάσκας χωρίς να βλέπουν και να διεκδικούν το σύνολο των αιτημάτων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Οι μέχρι σήμερα γνώσεις περί «κοινωνικής απόστασης» πήγαν περίπατο με την προκλητική δήλωση ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17. Το Υπουργείο εμπαίζει ολόκληρη την κοινωνία καθώς είναι γνωστό ότι, η πλειοψηφία των σχολείων έχουν τμήματα άνω των 20-22 μαθητών. Αποτελεί εξόφθαλμη αντίθεση και οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι τον Ιούνη, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο αριθμό τους 15 μαθητές ανά τάξη, και τώρα, μέσα στον δεύτερο κύκλο της πανδημίας, θα επιτρέπεται να λειτουργήσουν τάξεις με 20 και 25 παιδιά.
Κι ενώ τόσο τα επιστημονικά ευρήματα όσο και η κοινή λογική αποδεικνύουν την επικινδυνότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η υπουργός Παιδείας άφησε στην ουσία αναπάντητο και το με τι όρους θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα, όπου συγχρωτίζονται παιδιά διαφορετικών τμημάτων και τάξεων (οπότε πάει περίπατο ο κανόνας της σταθερής πληθυσμιακής ομάδας), ενώ στο ολοήμερο εμπεριέχεται η σίτιση των παιδιών, που προφανώς γίνεται σε κλειστούς χώρους και με αφαίρεση της μάσκας.
Ερωτήματα προκύπτουν και στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, όπου υπάρχει καθαρή υποχώρηση στα μέτρα ασφαλείας αναφορικά με το ανώτατο όριο πληρότητας στα λεωφορεία και τα ταξί, ενώ παραμένει ασαφές και το πώς θα ελέγχεται το όριο αυτό στην περίπτωση των μαθητών που μεταφέρονται με αστικές συγκοινωνίες.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν για άλλη μια χρονιά τα κενά που υπάρχουν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό (ύλη που δεν θα καλυφθεί, μοίρασμα των μαθητών μιας τάξης σε άλλη κ.ά.)
Ούτε λόγος βέβαια στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για σχολίατρους, σχολικούς νοσηλευτές, καθημερινές θερμομετρήσεις κατά την προσέλευση, δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Το προσωπικό καθαριότητας που προσλαμβάνεται φέτος παραμένει ίδιο με το περσινό(!!!), με ολιγόμηνες συμβάσεις (από το οποίο οι μερικής απασχόλησης στον Δήμο Φλώρινας είναι περίπου το 70%), διατηρώντας το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων. Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων όσο και ο αριθμός των μαθητών που μπαίνουν σε αυτές δεν μπορεί να καλυφθεί από αυτό το προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση σχολείου της πόλης μας είναι όπου η μοναδική καθαρίστρια καλείται να καθαρίζει συνολικά 14 αίθουσες, γραφεία δασκάλων, γυμναστήριο, τουαλέτες σε δύο διαφορετικά κτήρια, σκάλες και διαδρόμους επίσης σε δύο διαφορετικά κτήρια. Είναι ποτέ δυνατό η εργαζόμενη αυτή, όση υπεράνθρωπη προσπάθεια κι αν καταβάλει, να μπορέσει να τηρήσει τις οδηγίες για την καθαριότητα που με τόσο ευφάνταστο τρόπο δημοσίευσε το υπουργείο;
Όλη η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε διακατέχεται από την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Ρίχνουν την ευθύνη σε μικρούς μαθητές απαιτώντας να μην έρχονται σε επαφή, να μην ανταλλάσσουν μολύβια και γόμες!!
Η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και τα Σωματεία Εργαζομένων να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα.
Διεκδικούμε:
- Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές.
- Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές.
- Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
- Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προµήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
- Διενέργεια µαζικών επαναλαµβανόµενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικού και µαθητές, ώστε να υπάρξει άµεση παρέµβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
- Δηµιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσµάτων.
- Κατάργηση κάθε νοµοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάµερα στα σχολεία