Κυριάκος Μητσοτάκης: Lockdown σε όλη τη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου
Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σούπερ μάρκετ και δομές υγείας, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής – Κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης
Τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, που θα περιλαμβάνουν και την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην ενημέρωση έδωσε το «παρών» και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λοκντάουν σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός.
«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις» συνέχισε.
«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.
«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.
«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
«Επιλέγω λοιπόν για ακόμη μια φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαικές χώρες έχουν αναγκαστεί να πάρουν τέτοια μέτρα, όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Κρίνω ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν και είμαι σίγουρος ότι, αν εφαρμοστούν, θα πνίξουμε το δεύτερο κύμα και θα επιτρέψουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο, που θα μοιάζει με γιορτές περασμένων ετών» σημείωσε.
«Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που παίρνουμε τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε.
Στα 800 ευρώ το επίδομα για όσους είναι σε αναστολή εργασίας το Νοέμβριο
Η χώρα έχει 7 δισ. σε διαθέσιμα και γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πρώτη μέριμνα αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο, είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τρία οικονομικά μέτρα.
1. Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί 534.
2. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Δεκέμβριο
3. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000, είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να επιτρέψω μια ανυπόφορη πίεση στο σύστημα Υγείας»
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω«.
«Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά ζητήματα. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακαλέσω η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη και λογοδοτούμε» ξεκαθάρισε, παρέχοντας εκ νέου πολιτική κάλυψη στους λοιμωξιολόγους.
«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε.
Τσιόδρας: Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα την ημέρα
«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».
«Ο αριθμός των τεστ -και αφορά από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά- έχουμε 20πλασιασει τον αριθμό με μέσο όρο πάνω από 19.000 μοριακά τεστ, ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα. Από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ, που ξεπερνάει το 9% και, όταν το δει κανείς σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού, κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.
«Ποτέ ξανά στην σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε 1.600 νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία» υπογράμμισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών, που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».
«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών, είναι πολύ περισσότεροι οι δεύτεροι από τους πρώτους. Όταν η επιδημία έχει αύξηση, δεν θα νοσηλευτούν οι άνθρωποι πάνω απο 75, αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι, που δεν το θέλουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.
«Από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, 213 σε ΜΕΘ είχαμε χθες χθες και αυτό καλύπτει το 60% των ΜΕΘ της επικράτειας» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που έδωσε ο καθηγητής.
Επιχειρηματολογώντας για την χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι αυτή θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο, μέχρι να έχουμε το εμβόλιο. «Μπορεί να γίνει εποχικός ο ιός, σαν της γρίπης, και θα τον αντιμετωπίσουμε» επισήμανε.
«Η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες. Ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής για το lockdown. Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Συζητήσαμε την ενίσχυση στα ΜΜΜ, την ενίσχυση της τηλεργασίας. Μετά από εκτενή συζήτηση, είπαμε να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα. Πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία, όταν τελειώσει αυτό» τόνισε.
«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και θα τον ξεπεράσουμε. Να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή τη συγκυρία» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο καθηγητής.
Ανακοινώσεις στις 15:00 από Σταϊκούρα και στις 18:00 από Χαρδαλιά
Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Πηγή: protothema.gr