Ερωτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Π.Ε. Φλώρινας προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας
Με την προκήρυξη της εφορείας αρχαιοτήτων Φλώρινας την 24-04-2020 που αφορούσε το έργο “Αποκατάσταση και ανάδειξη Ακρόπολης και τμήματος του Νότιου Πλατώματος Ελληνιστικής πόλης Πετρών Αμυνταίου» προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, 27 άτομα, εκ των οποίων 7 επιστημονικού προσωπικού και 20 ΥΕ ειδικευμένοι εργάτες με σύμβαση για χρονικό διάστημα δυο (2) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης έως το τέλος του υποέργου. Στην προκήρυξη αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής και κάτοικοι εκτός της ΠΕ Φλώρινας.
Στο παραπάνω έργο δόθηκαν ορθά, δύο παρατάσεις μιας και δεν ήταν δυνατή η αποπεράτωση του. Η πρώτη αφορούσε το διάστημα από 4-6-2020 έως 3-8-2020 και η δεύτερη από 4-10-2020 έως 3-12-2020. Στο μεταξύ έχουν μείνει να εργάζονται 16 εργάτες, 6 άνδρες και 3 γυναίκες από την ΠΕ Φλώρινας, 4 άνδρες από την ΠΕ Πέλλας και 3 άνδρες από την ΠΕ Κοζάνης, αφού 4 παραιτήθηκαν για προσωπικούς τους λόγους.
Στο τέλος της δεύτερης παράτασης η επικεφαλής αρχαιολόγος κα Ελπινίκη Ναούμ (με την σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης κας Ζιώτας Χριστίνας?), αποφάσισε να δοθεί ακόμα μια 2μηνη παράταση μόνο για 5 ΥΕ εργάτες, ενώ είχε την δυνατότητα να παρατείνει όλες τις συμβάσεις.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν ευλόγως είναι:
- Για ποιον λόγο και ενώ υπήρχε η δυνατότητα δεν παρατάθηκε στις συμβάσεις όλων των εργατών?
- Με ποιά κριτήρια έγινε η παράταση των συμβάσεων μόνο 5 εργατών?
- Για ποιόν λόγο παρατάθηκαν οι συμβάσεις των εργατών στο 100% (3 εργάτες) από την ΠΕ Κοζάνης, στο 25% (1 εργάτης) των εργατών από την ΠΕ Έδεσσας και μόλις το 11% (1 εργάτης) από την ΠΕ Φλώρινας για ένα έργο που αφορά της Πέτρες Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας? Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργάτες των οποίων δεν παρατάθηκε η σύμβαση τους έχουν μεγάλη εμπειρία σε αναστηλωτικές και ανασκαφικές εργασίες αφού έχουν εργαστεί επί σειρά ετών σε παρόμοιες εργασίες.
- Αλήθεια είναι ότι οι εργάτες που παρατάθηκε η σύμβαση τους, αυτή την στιγμή δεν εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο Πετρών, αλλά, στο κτίριο της εφορίας αρχαιοτήτων πλένοντας κεραμικά άσχετα από το έργο που έχουν προσληφθεί?
Σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία δεν μπορεί κανένας (που για δικούς του λόγους) να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια είναι ΙΕΡΟ.
Περιμένουμε τις απαντήσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, διαφορετικά θα θεωρήσουμε πως οι διαδικασία των παρατάσεων των συμβάσεων εμπεριέχουν δόλο!
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΕΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αγαπητέ φίλε Γιώργο, σωστά τα όσα προαναφέρεις στην ανακοίνωση σου, όλοι και περισσότερο εσείς οι εργάτες γνωρίζεται καλά πως λειτουργεί το σύστημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας. Ο καθένας λαμβάνει αποφάσεις κατά το δοκούν λες και εργάζεστε στην ατομική τους επιχείρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και κύριος κατά Αμύνταιο περιοχή που νομίζει πως οι εργάτες των αρχαιολογικών ανασκαφών είναι τσιράκια του για τις προσωπικές του δουλειές.
Ρε Γιωργο, απο ποτε κρινεις εσυ αν δοθηκαν σωστα 2 ή παραπανω παρατασεις στο οποιο εργο; εγινες κι αρχαιολογος; και αυτο που αναφερεις για τις αποθηκες ειναι 100% ψεμα και το ξερεις! Επισης, δες παλι λιγο τις μαθηματικες σου γνωσεις!
Ρε μεγάλε Μπορείς να μας ερμηνεύσεις μαθηματικά και πρακτικά και να δώσεις φυσική έννοια στο τί σημαίνει το 136%(100%+25%+11%) στο 100%????
Παιδιά κοιτάξτε, απο μαθηματικής άποψης ο άνθρωπος μια χαρά τα λέει, εννοεί ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του 100% της Κοζάνης (3 στους 3), του 25% της Πέλλας (1 στους 4) και του 11% της Φλώρινας (1 στους 11).