Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη
Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το πρωί της Δευτέρας 18/1. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης και μέλος του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ, ο Αντώνης Τσάκωνας, περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, η Μαρία Αντωνακάκη, Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και ο Δήμος Τσούρος, στέλεχος του ΚΚΕ.
Στη συνάντηση ο Πρύτανης του ΠΔΜ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποβάθμιση που προβλέπεται για το ΠΔΜ με τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο όσον αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα και τα μηχανογραφικά, προσθέτοντας σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση του Πανεπιστημίου όσον αφορά ακαδημαϊκό αλλά και διοικητικό προσωπικό, που παρά την δημιουργία νέων τμημάτων μετά την συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, οι ανάγκες που προκύπτουν σε προσωπικό δεν έχουν καλυφθεί στο ελάχιστο. Όσον αφορά τα προβλήματα στις υποδομές του Πανεπιστημίου, σημαντική είναι η μη πρόβλεψη δημιουργίας εστιών και λέσχης σίτισης στην νέα Πανεπιστημιούπολη που χτίζεται στην ΖΕΠ.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε πως το περιεχόμενο των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Συμπληρώνει το «κάδρο» της πολυκατηγοριοποίησης των πτυχίων, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση. Ταυτόχρονα με τις αλλαγές που ουσιαστικά ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των Πανεπιστημίων και των πτυχίων τους, η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμα βήμα στην ένταση της καταστολής, με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ίδια στιγμή που δε μπορεί να βρει χρήματα για ενίσχυση των Πανεπιστημίων με προσωπικό, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
Επιπλέον, συζητήθηκε το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να τονίζει πως τα όποια σχέδια ουσιαστικά προετοιμάζουν την επέλαση των πράσινων μονοπωλιακών ομίλων, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κερδοφορία τους, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πράξη καταδικάζουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Ανέφερε πως η συνεισφορά του Πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πολύτιμη, και πρέπει να στρέφεται στην κατεύθυνση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας των μονοπωλίων.