Π. Πέρκα για το εργασιακό νομοσχέδιο: «Δεν σας ενδιαφέρει κανένα στοιχείο που δείχνει ότι κινδυνεύει η ευημερία των πολιτών της χώρας μας» (video)
Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο
«Όπως σε όλα τα νομοσχέδια που έχετε φέρει, έτσι και σε αυτό με πρόφαση τον COVID, δεν καταφέραμε να ακούσουμε τους φορείς που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν. Βεβαίως αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν, είναι έξω από την Βουλή και οι απόψεις τους δεν θα αποκρυφτούν.
Το άλλο που σημειώνω είναι η αδυναμία που παρατήρησα στους Βουλευτές της ΝΔ στο να στηρίξουν την ουσία αυτού του νομοσχεδίου. Μείνανε όλοι στις θετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας και για τα επίμαχα δεν ακούσαμε και πολλά. Βεβαίως, αυτό κάνατε. Χρησιμοποιήσατε την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει θετικές ρυθμίσεις για να ξηλώσετε απολύτως την εργατική νομοθεσία. Ο κ. Πρωθυπουργός μας ρώτησε πόσα άρθρα θα ψηφίσουμε…μα σας λείπει και η θεωρία της ποιοτικής και ποσοτικής διαφοράς.
Σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι της κυβέρνησης, είναι φανερή η προσήλωσή σας στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό όμως το νομοσχέδιο, όπως εν τέλει το διαμορφώσατε, αποτελεί την επιτομή αυτών των πολιτικών. Είναι γνωστό ότι η υποβάθμιση της εργασίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης θεωρίας. Και όσο ο νεοφιλελευθερισμός αγνοεί την αξία της εργασίας, τόσο για εμάς αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική δύναμη. Δεν εναντιωνόμαστε για να κάνουμε αντιπολίτευση σαν αυτήν που μας κάνατε. Ούτε είμαστε οπισθοδρομικοί και ντεμοντέ κ. Υπουργέ.
Θίγετε τον πυρήνα της δίκαιης και αξιοπρεπούς εργασίας και αγνοείτε ακόμα και βασικές αρχές του Διαφωτισμού και βασικές αρχές των εργασιακών σχέσεων. Εισάγετε λοιπόν διατάξεις, οι οποίες καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και προσβάλλουν την συλλογική αυτονομία. Καταργείτε το οκτάωρο, αφού προβλέπετε την καθιέρωση του δεκάωρου μέσω ατομικής σύμβασης εργοδότη-εργαζόμενου, με τις δύο παραπάνω ώρες να τις πληρώνεται ο εργαζόμενος σε ρεπό και όχι σε χρήμα. Ανήκουστα και τραγελαφικά όλα αυτά.
Σε αυτή την ιδεοληπτική μανία προς υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη, επιλέγετε να στοχοποιήσετε τους νέους, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και να οδηγήσετε την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας σε ένα παρελθόν με φθηνή και ανελαστική εργασία, επισφάλεια, κόκκινα δάνεια, μείωση εισοδημάτων και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσιότερων.
Έχετε κηρύξει έναν ανίερο πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας αναπαράγοντας βεβαίως από τα καλοπληρωμένα προπαγανδιστικά μέσα πλείστες αναφορές κοινωνικού αυτοματισμού και ανοησίες παραπληροφόρησης θα έλεγα, δίχως αντίλογο. Πόσα επιχειρήματα χρειάζεται μια αλήθεια για να λάμψει κ. Υπουργέ; Κάποιο πρόβλημα υπάρχει.
Αγνοείτε όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή που επιφέρει η επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Γιατί έχουμε επισφάλεια στην αγορά εργασίας όταν δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντί για την αλληλεγγύη, προωθείτε την εξατομίκευση των εργαζομένων με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια επαγγελματική ομάδα. Καλούνται να οργανώσουν την εργασιακή τους ζωή ως άτομα.
Εδώ θέλω να αναφερθώ στον κοινωνιολόγο Σερζ Πογκάμ, που λέει ότι η επισφάλεια στην αγορά εργασίας είναι μια επισφάλεια ενός ειδικού δεσμού, αυτού μεταξύ των εργαζομένων. Αποκαλεί αυτόν τον δεσμό «οργανικό», «δεσμό συμμετοχής». Αυτή η επισφάλεια επηρεάζει τον δεσμό της οικογένειας, τους δεσμούς συμμετοχής και τον δεσμό της ιδιότητας του πολίτη, η οποία βασίζεται στη συμμετοχή στη θεσμική πλευρά του κράτους. Πράγματι, ένας άνθρωπος που έχει επισφαλή εργασία πως αλήθεια θα οργανώσει την οικογενειακή του ζωή, τον ελεύθερο χρόνο του ή πως μπορεί να συμμετέχει σε οργανώσεις-συνδικάτα και γενικότερα στους θεσμούς; Και πώς προάγεται σε έναν τέτοιο πλαίσιο η Δημοκρατία; Θα μου πείτε… μα αυτό ακριβώς επιδιώκουμε…
Μιλάμε για ένα παντελώς αντικοινωνικό και αυταρχικό νομοσχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανισότητες που δημιουργούνται και στην περιφέρεια και εδώ θα αναφερθώ στην εκτόξευση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία -κ. Χατζηδάκη μιας και περάσατε από το αντίστοιχο Υπουργείο-, διότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο ανάκαμψης της περιοχής μας.
Γνωρίζετε ότι η Δυτική Μακεδονία κατέχει τα πρωτεία στην ανεργία. Γνωρίζετε επίσης ότι η χώρα μας έχει το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ με 34,2%. Πλέον όμως, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε αν αντιλαμβάνεστε τα στοιχεία.
Όταν έρχεστε εδώ να υποστηρίξετε ένα νομοσχέδιο που καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, ενισχύει το σπαστό ωράριο της μερικής απασχόλησης και απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργατικής νομοθεσίας όπως το ΣΕΠΕ, τότε αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν σας ενδιαφέρει κανένα στοιχείο που δείχνει ότι κινδυνεύει η ευημερία των πολιτών της χώρας μας. Πλέον είμαστε βέβαιοι και είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ και των πολυεθνικών.
Έρχεστε στην ήδη υψηλή ανεργία και προσθέτετε και υψηλό επίπεδο επισφαλούς εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και νέες ανισότητες. Και το χειρότερο είναι ότι προκρίνετε ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, την καταστροφή του συστήματος σταθερής εργασίας. Αυτό που ονόμασε ο Πρωθυπουργός σήμερα ως «σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» είναι η καταστροφή του συστήματος σταθερής εργασίας.
Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις ρυθμίσεις που νομοθετείτε και μας παραπέμπουν στον εργασιακό μεσαίωνα. Μιας εποχής θλιβερής, βάναυσης και συγκεχυμένης που την ακολούθησε η βιομηχανική επανάσταση όπου το ωράριο εξαφανίσθηκε και οι αργίες καταργήθηκαν. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι τότε εμφανίστηκαν τα εργατικά κινήματα και οι ιδεολογίες που βασίστηκαν στην καταπίεση των εργαζομένων και στην απληστία των εργοδοτών.
Η προοδευτική μας απάντηση θα δώσει ρεπό στον κ. Μητσοτάκη και όπως κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή μας προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, θα ενισχύσουμε τον κόσμο της εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα λειτουργούν ενάντια στην ανομία.
Θα σταθούμε πλάι στην κοινωνική πλειοψηφία, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να ακυρωθεί αυτό το αντεργατικό σας νομοσχέδιο. Μαζί με τους νέους, τους ανθρώπους του μόχθου και της ανασφάλειας -από τη Βουλή και σε όλους τους χώρους εργασίας.
Μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να συμβιβάζονται αναγκαστικά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συνειδητοποιούν πως χειροτερεύει η θέση τους με αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό προσπαθούν να συλλογικοποιήσουν την αντίδρασή τους. Έτσι λοιπόν εμείς θα είμαστε δίπλα τους και εσείς θα τους και θα μας, βρείτε μπροστά σας».