Σουτ μακάλο: Η παραδοσιακή συνταγή για κεφτεδάκια με σάλτσα από τη Φλώρινα
Αν και για σένα το φαγητό είναι ένα μπαούλο αναμνήσεων, καλωσήρθες στην παρέα.
Λένε ότι η παιδική ηλικία, είναι η πιο χαρούμενη και ξέγνοιαστη περίοδος της ζωής μας (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι).
Στα πρώτα μας παιχνίδια, στις πρώτες αναζητήσεις, στα παραμύθια των παππούδων και στις μαγειρικές των γιαγιάδων κρύβεται το μυστικό της απόλυτης, καθαρής ευτυχίας. Τότε που δεν καταλαβαίναμε ακριβώς τι τρώγαμε από τα χεράκια της γιαγιάς αλλά ήταν τόσο ωραίο που το τρώγαμε όλο -χωρίς να παίρνουμε γραμμάριο.
Τη θέση πλέον αυτής της μαγειρικής έχει πάρει η πιο απλή και light κουζίνα, η χύτρα, η μέτρηση θερμίδων και λιπαρών και κατ’ επέκταση, η λίγο πιο άνοστη εκδοχή όλων.
Κάποια πιάτα όμως θα παραμείνουν βασιλιάδες του δικού μας μενού, ανάλογα και με την περιοχή από όπου κατάγεται ο καθένας. Η παρακάτω αυθεντική παραδοσιακή συνταγή είναι από τη Δυτική Μακεδονία. Και είναι ένα πιάτο που -όσοι το έχουν γευτεί- γνωρίζουν καλά ότι ξεκλειδώνει τις αναμνήσεις.
ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια θα χρειαστείτε
- 300 gr. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 gr. κιμά χοιρινό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 φέτες ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Για την σάλτσα θα χρειαστείτε
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 850 ml. ζωμό κοτόπουλου ζεστό
- αλεύρι
- κόκκινο πιπέρι
- ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το ψωμί να μουλιάσει σε νερό και στίψτε το να φύγει το περιττό νερό.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και ζυμώστε με τα υπόλοιπα υλικά τα κεφτεδάκια πολύ καλά για 5 λεπτά.Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στην άκρη για περίπου 30 λεπτά αφού τη σκεπάσετε.
Μετά τη μισή ώρα, ξεκινήστε να πλάθετε τα κεφτεδάκια αλευρώνοντάς τα ελαφρώς. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε μια γενναία ποσότητα ελαιόλαδο και τηγανίστε ομοιόμορφα τα κεφτεδάκια. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, βγάλτε τα σε απορροφητικό χαρτί.
Αδειάστε το λάδι που τηγανίστηκαν τα κεφτεδάκια και στο τηγάνι, προσθέστε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Κατόπιν ρίξτε μέσα τα ψιλοκομμένα σκόρδα.
Σωτάρετε ελάχιστα χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν καφέ χρώμα.
Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεψτε ασταμάτητα με ξύλινο κουτάλι για να μην σβολιάσει. Χαμηλώστε την θερμοκρασία.Μόλις αρχίσει παίρνει ξανθό χρώμα προσθέστε τον ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια προσθέστε τα κεφτεδάκια.
Σιγοβράζετε μερικά λεπτά και αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή αραιώνετε με λίγο ακόμη ζωμό.Ανακατέψτε το κοκκινοπίπερο με λίγο λάδι και το προσθέτετε πριν το σερβίρισμα.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με μπούκοβο.
Πηγή: bovary.gr
Οποιος βαζει σε κεφτεδες χοιρινο κιμα… τι να πω. Τα βασικα ρε παιδια, τα βασικα
Μάλλον δεν είσαι από την Φλώρινα ή η γιαγιά σου είναι πόντια και σου έκανε μόνο πιροσκι και βαρενικα!!! Τα σπίτια της Φλώρινας είχαν πάντα χοιρινό στις αποθήκες!!! Οπότε όλα τα φαγητά ήταν με χοιρινό και στο τσακίρ κέφι αναμεικτο
Εγω απο την Φλωρινα ειμαι…ποταμισιος 350 χρονια. Εσυ δεν ξερω απο που εισαι. Χοιρινο υπηρχε ναι… οχι για κιμα ομως. Ελα να ξυπναμε..
1ον Δέν το λέμε σουτ μακαλο Αλλά Σούτο Μακάλο το σούτο ειναι κατι το γυμνό γιαυτό και σούτο αλλά με προφορά και ειναι φαγητό με νερό και αλέυρι.2ον Οταν σφάζαμε γουρούνι κάναμε και κιμά και λουκάνικα.ΤΕΛΟΣ