Διάλεξη του Γιάννη Μήτρου στο 3ικαστικό 3ργαστήριο με θέμα το ανοίκειο σώμα
Διάλεξη του Γιάννη Μήτρου στο 3ικαστικό 3ργαστήριο με θέμα το «Το σώμα της έλλειψης: Από το τραύμα στη δημιουργία» την Τρίτη 26/10/2021 στις 11.30 πμ. Η διάλεξη δίνεται στα πλαίσια Παγκόσμιου Μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.
Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό στην δια ζώσης στην αίθουσα θεωρητικώντου κεντρικού κτηρίου και εξ αποστάσεως στην Εικονική Αίθουσα 3 της Σχολής καλών Τεχνών Φλώρινας – Σύνδεσμος: https://zoom.us/my/uowm.eetf3 Meeting ID 680-447-7017
Στη φετινή καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού δίνεται έμφαση στο ανοίκειο σώμα. Η πρόληψη απαιτεί την ευχέρεια μιας εξοικείωσης με το σώμα, τόσο το δικό μας όσο και των άλλων. Το ανοίκειο αναγνωρίζεται ως το αίσθημα ανησυχίας που προκύπτει αναπάντεχα. Στην καθημερινή ζωή, η ανοικείωση προκύπτει όταν δεν μπορούμε να ανανεώσουμε την αντιληπτική μας σχέση με τα πράγματα, ώστε, τελικά, το παράξενο, το διαφορετικό να μετατραπεί σε οικείο. Στο βιολογικό αλλά και αισθαντικό σώμα καλούμαστε να εξοικειωθούμε το ανοίκειο και να το αναγνωρίσουμε, όχι μόνον ως συναίσθημα αλλά και ως μηχανισμό πρόληψης και, επομένως, ως κάτι που μπορεί να εργαλειοποιηθεί, να μετατραπεί σε πεδίο αίσθησης και υλοποίησης της προληπτικής φροντίδας. Συγκεκριμένα η διάλεξη «Το σώμα της έλλειψης: Από το τραύμα στη δημιουργία» δίνεται από τον Γιάννη Μήτρου, Διδάσκων στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΣΚΤ),ΑΠΘ performance- visual artist, ψυχαναλυτής
Γιάννης Μήτρου
Ο Γιάννης Μήτρου διδάσκων του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του ΑΠΘ γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται ερευνητικά με την «ζωντανή» τέχνη και συγκεκριμένα την περφόρμανς με εικαστική προθετικότητα. Έχει πραγματοποιήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό διάφορες περφόρμανς τόσο σε γκαλερί όσο και σε μουσεία. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, τμήμα φυσικής, με μεταπτυχιακά μαθήματα Θεωρητικής Φυσικής και διδακτορική μελέτη πάνω στο Χάος και τη Πυρηνική Σύντηξη στο Orsay, Paris.
Κάποια επιπλέον στοιχεία για τις σπουδές του: Yποτροφία ως ερευνητής από το Γαλλικό κράτος. Μεταπτυχιακό Φιλοσοφίας με κατεύθυνση πάνω στη Φιλοσοφία της Γλώσσας και τη Φιλοσοφία της Τέχνης. Διατριβή πάνω στην Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση με έμφαση στην έννοια του σώματος. Διετέλεσε την διδακτορική του έρευνα σε επίπεδο συνεργασίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και του departement de Psychanalyse, Paris VIII. Διδακτορικό δίπλωμα στη Φαινομενολογία του ασυνειδήτου, [Φαινομενολογία του ασυνειδήτου, Το παράδειγμα του λακανικού πεδίου]. Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δεληβογιατζής Σωκράτης. [Βαθμός: Άριστα ομοφώνως]
Είναι ερευνητής στο Εργαστήρι Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του ΑΠΘ. Σπούδασε Θέατρο σε Ελλάδα και Γαλλία. (WRZ-Theater, Minister Culture-department experimental Theater). Ασχολείται ενεργά από το 1990 ως Περφόρμερ και Σκηνοθέτης. Το 1994 έρχεται σε επαφή με την επιστήμη των Παραστατικών Τεχνών και από το 1995 μελετά τις έρευνες στη σύγχρονη υποκριτική με κύρια κατεύθυνση το τελευταίο στάδιο της εργασίας του Constantin Stanislawski μέχρι το Objective Drama του J. Grotowski.
Το 1998 ιδρύει το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaΚalma, στο οποίο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής-σκηνοθέτης μέχρι σήμερα και κατευθύνει τις έρευνές του. Διδάσκει σωματικό Θέατρο και σύγχρονη υποκριτική στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο. Μέχρι το 2002 εξέλιξε μαζί με την ομάδα του AlmaΚalma την έρευνά του πάνω στη σχέση της ανθρωπολογίας με τις ζωντανές παραστατικές τέχνες. Είναι εισηγητής σε ειδικευμένα σεμινάρια πάνω στη σχέση του performing με τη φιλοσοφική ανθρωπολογία και την ψυχανάλυση. Μέλος της εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ). Διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΜΑ.ΚΙ.ΝΕ. (2000-2002)
Είναι ο εμπνευστής της πρωτοποριακής μεθόδου Biodynamics και ΑΕΔ (Αρχή Ελαχίστων Δράσεων), η οποία συνδυάζει τις παραδοσιακές ανατολικές τεχνικές του Θεάτρου με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Από το 2003 είναι νόμιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Grotowski σε άμεση επικοινωνία με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Jaroslav Fret και τον Thomas Richards διευθυντή του κέντρου εργασίας του Grotowski καθώς και με το Workcenter of Jerzy Grotowski Pontedera (Ιταλία).
Το 2009 η εργασία του πάνω στην Αρχή των Ελαχίστων Δράσεων και της Οργανικότητας της Δομής βραβεύτηκε στο Grotowski Institute στο Wroclaw της Πολωνίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται 2 διατριβές καθώς και μία μεταπτυχιακή εργασία πάνω στην έρευνά του σε Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα ενώ η Ακαδημία Μόσχας ενδιαφέρθηκε για την μέθοδό του πάνω στον λόγο (παριστάμενος ποιητικός λόγος).
Από το 2010 είναι μέλος-ερευνητής της ΦΕΒΕ (Φροϋδικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδας) και του πανεπιστημίου Paris 8 του τμήματος Ψυχανάλυσης, ενώ είναι βασικός εισηγητής σε όλα τα διεθνή ψυχαναλυτικά συνέδρια. Από τον Σεπτέμβρη του 2011 είναι υπεύθυνος του Καρτέλ πάνω στο «Σώμα», στα πλαίσια της ΦΕΒΕ και του εργαστηρίου Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό (ΕΕΦ) του ΑΠΘ.