Μήνυμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας για την Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών
Ο συνδυασμός υγειονομικής , κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και ο παρατεταμένος εγκλεισμός έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με αποκορύφωση τις συζυγοκτονίες. Ουσιαστικά υπονομεύει τη ζωή των γυναικών και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης, εισόδημα. Η αύξηση των περιστατικών επιβεβαιώνεται, τόσο από τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών όσο και από το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες σπάνε τη σιωπή και καταγγέλλουν.
Όμως, η βραδεία και μη άμεση ανταπόκριση της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, είχε ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας των δραστών ενδοοικογενειακής βίας και των βιαστών.
Προτεινόμενα Μέτρα και Δράσεις
- Στις περιπτώσεις βίας, απειλής, παράνομης βίας, να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, άμεσης παραπομπής στο Ποινικό Δικαστήριο.
- Τα θύματα να προσεγγίζονται με σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και ενθάρρυνση να καταγγείλουν την βίαιη εις βάρος τους συμπεριφορά.
- Να εισαχθεί ο όρος γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, ως εγκληματική πράξη.
- Ενίσχυση των δομών στήριξης. Κέντρα Προστασίας σε κάθε Νομό, Συμβουλευτικά Κέντρα σε κάθε Δήμο.
- Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Δομών, πλαισιωμένα από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, παροχής ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.
- Φιλοξενία των θυμάτων έως ότου επιλυθούν τα βασικά προβλήματα διαβίωσης.
- Πρόσθετα κονδύλια στον Προϋπολογισμό προστασίας θυμάτων βίας.
- Αναθεώρηση του Νόμου 4800/2021 Περί Συν επιμέλειας, που εξαναγκάζει την γυναίκα να κατοικεί επί 2-3 χρόνια για χάρη των παιδιών σε γεωγραφική εγγύτητα με τον κακοποιητή σύζυγο, λόγω καθυστέρησης της εκδίκασης.
- Ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ώστε να λειτουργεί όλο το24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου.
- Εφαρμογή από τα ΜΜΕ του Κώδικα Δεοντολογίας και απαγόρευση προβολής αρνητικών προτύπων που εξευτελίζουν τη γυναίκα.
- Θέσπιση Οικογενειακών Δικαστηρίων, στελεχωμένα με τις απαραίτητες ειδικότητες.
- Ειδική Υπηρεσία στα Αστυνομικά Τμήματα, στελεχωμένη με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Οργάνωση σεμιναρίων για γονείς και κηδεμόνες από Δήμους- Περιφέρειες σε θέματα πρόληψης της βίας .
- Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και καθιέρωση στα σχολεία μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190 και μέτρα εξάλειψης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Αν και έχει γίνει Νόμος του Κράτους, αφενός δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις άμεσης και εύκολης καταγγελίας των θυμάτων, αφετέρου απαιτείται επέκταση εφαρμογής του στον Ιδιωτικό Τομέα και στις Επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 20 ατόμων, δεδομένου ότι το 98% των επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους.
- Αναθεώρηση της σύνθεσης του πρώην Σώματος Εποπτών Εργασίας και επιστροφή στην εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου και όχι Ανεξάρτητη Αρχή.
- Μέτρα προστασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα trafficking.
- Χορήγηση ασύλου στις γυναίκες πρόσφυγες που καταγγέλλουν βία λόγω φύλου, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους ή στις Χώρες από τις οποίες έφυγαν.
Εμείς οι γυναίκες αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλεγγύης, συντροφικότητας, συνεννόησης, ισότιμης συμπόρευσης και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από πατριαρχικές αντιλήψεις.