Ομιλία του εισηγητή της κυβέρνησης Γ. Αντωνιάδη στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του εισηγητή της κυβέρνησης και βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση στην Eπιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (συνεδρίαση της 18/11/2021), του νομοσχεδίου του Υπ. Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας.
Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (18/11/2021)
Ομιλία επί της αρχής του εισηγητή της κυβέρνησης βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο:
«Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Με το παρόν σχέδιο νόμου η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνει τα αντανακλαστικά της σε δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του ν. 4056/2012 σχετικά με τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δίνει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Παράλληλα προχωρά σε βελτίωση των διαδικασιών διενέργειας ελέγχων και επιβολής κυρώσεων αποσαφηνίζοντας το καθεστώς τους ενώ αντιμετωπίζει επείγοντα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως η παράταση προθεσμιών χορήγησης αποζημιώσεων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων και άλλα.
Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός σαφούς, απλούστερου και προσαρμοσμένου στις πραγματικές συνθήκες νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ενώ επέρχονται διορθωτικές τροποποιήσεις στο νόμο 4056/2012 και αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κατά την εφαρμογή του νόμου 4056/2012 η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσια του νόμου που καθόριζαν μέχρι σήμερα την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δεν διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθαρρύναν τόσο τους νέους όσο και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Με το παρόν σχέδιο νόμου στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούν το 50% με 60% των συνολικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στη χώρα. Ο προηγούμενος νόμος 4056/2012 ενώ κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς στην πράξη δημιούργησε προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με το μη ενιαίο πλαίσιο εφαρμογής έφεραν εμπόδια κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και αποτέλεσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν πρόχειρα καταλύματα θα επιτρέψει τη βιωσιμότητά τους και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος διευκολύνοντας τον εκσυγχρονισμό τους και την ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, ενώ θα οδηγήσει σε μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής.
Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των κτηνοτρόφων και με γνώμονα την ενδυνάμωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως οι ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου μπορεί να αφορούν κυρίως τους κτηνοτρόφους, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, της οικονομίας, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές, καθώς ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.
Το νομοθετικό σχέδιο που αναμορφώνεται, δημιουργεί πλέον ένα ενιαίο, σταθερό και ασφαλές σημείο αναφοράς για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, επιφέρουν μια σειρά άμεσων και έμμεσων οφελών, κυρίως μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και εδραιώνει μία νέα κουλτούρα, φιλικότερη προς το αγροτικό επιχειρείν.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της κτηνοτροφίας και η δημιουργία υγιών επιχειρήσεων. Ενισχύεται η εποπτεία του κράτους επί των επιχειρήσεων αυτών.Βελτιώνονται τα προϊόντα που παράγονται προς όφελος, τόσο των επενδυτών, όσο και των καταναλωτών. Στηρίζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης της χώρας και ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι και οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία.
Με άλλες ρυθμίσεις ορίζεται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, άρθρο 93 του ν. 4455/2017, το χρονικό διάστημα αναστολής κατεδάφισης αυθαίρετης κατασκευής κτηνοτροφικής εγκατάστασης, σε περίπτωση άσκησηςενδικοφανούς προσφυγής. Επαναπροσδιορίζεται το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέγερσης της Έκθεσης Αυτοψίας και διατήρησης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας στον ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής εγκατάστασης, που προβαίνει σε νομιμοποίηση των σχετικών αυθαίρετων κατασκευών, μέσα σε ένα έτος από την κοινοποίηση ή από τον χρόνο γνώσης με οιονδήποτε τρόπο της Έκθεσης Αυτοψίας.
Επανακαθορίζονται τα αρμόδια όργανα για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων επί παραβάσεων σε θέματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Καθορίζονται τα καθήκοντα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης και Συνεργατισμού του ΥΠΑΑΤ κατά τη διάρκεια των ελέγχων και επιθεωρήσεων, τίθενται οι περιορισμοί κατά την ανάληψη των εν λόγω καθηκόντων και περιγράφονται τα δικαιώματα των ελεγκτών που απορρέουν από αυτά.
Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της 31/12/2021 και για δύο ακόμα έτη, μέχρι την 31/12/2023, η προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκριση, διαχειριστικών σχεδίων των βοσκήσιμων γαιών της χώρας και παρέχεται η δυνατότητα για παράταση της ανωτέρω προθεσμίας με Υ.Α.
Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της 22ηςΜαΐου του 2021 και μέχρι την 30η Απριλίου του 2022, η προθεσμία χορήγησης άδειας αλίευσης συγκεκριμένων ειδών,ολοθούριων, με τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Παρατείνεται μέχρι την 31/12/2021 (έληξε την 31/10/2021) η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να χορηγεί στους δικαιούχους μέχρι ποσοστού 40% τις εκτιμηθείσας αποζημίωσης, που δικαιούνται από ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον παγετό (άνοιξη 2021).
Παρατείνεται για ένα ακόμη έτος και έως τις 19 Νοεμβρίου του 2022 η θητεία του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων – ΕΛΓΑ – η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου του 2021.
Ολοκληρώνω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι την εισήγησή μου, λέγοντας εν κατακλείδι, πως με το παρόν σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσβλέπει στη διασφάλιση ενός αποτελεσματικού, ασφαλούς, ευέλικτου και σύγχρονου πλαισίου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και στη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών κατά τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ιδίως όσον αφορά στα πρόχειρα καταλύματα ζώων, ενώ επιδιώκει την άμεση επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή υφιστάμενων διατάξεων. Υποστηρίζει τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων μέσα από την εγκαθίδρυση διαδικασιών που θα τελούν υπό τη στοχευμένη εποπτεία του κράτους και ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα στον τομέα της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, επιλύει διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως η διενέργεια ελέγχων, η επιβολή κυρώσεων, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και άλλα.
Περισσότερα, στη συζήτηση του σχεδίου κατ’ άρθρο. Ευχαριστώ πολύ.