Π. Πέρκα: «Να θέσουμε στο επίκεντρο τα προβλήματα της κοινωνίας και τις νέες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου» (video)
Ομιλία Π. Πέρκα στο τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ
Στη σημερινή συγκυρία όπως η ενδελεχής ανάγνωση της ιστορίας αποδεικνύει, η κοινωνία ριζοσπαστικοποιείται, και δεν ριζοσπαστικοποιείται πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι εκλογές στη Γαλλία πρέπει να μας προβληματίσουν. Άλλωστε οι αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς μοιάζουν πολύ με εκείνες του μεσοπολέμου, διάρρηξη κοινωνικής συνοχής, όξυνση ανισοτήτων και κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης. Στο βάθος φαίνεται και η απειλή του πολέμου. Τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς που θα λείψουν από κοινωνικές πολιτικές. Και ενώ η πολιτική του πολέμου φαντάζει τρομακτική, ξεχνιέται η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη που είναι η κλιματική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνώντες εξαρτημένοι από συμφέροντα αλλά και εμμονικές ιδεοληψίες, αντιμετωπίζουν κάθε κρίση ως ευκαιρία προκειμένου να περάσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν θα μπορούσε να περάσει τόσο εύκολα σε άλλες συνθήκες. Διάλυση εργασιών δικαιωμάτων, απαξίωση δημόσιου χώρου, μηχανισμών ελέγχου, ιδιωτικοποίησητων πάντων. Και όλα αυτά εν μέσω της κρίσης ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση επιδοτεί και δεν παρεμβαίνει ούτε στην χειραγώγηση τιμών ούτε βεβαίως στα καρτέλ που λειτουργούν στην αγορά ενέργειας. Δεν ακολουθεί ούτε στο ελάχιστο τις επιταγές της εργαλειοθήκης της Ε.Ε. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις εξαιρέσεις που πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι πλέον φανερό ότι δεν τολμούν να βάλουν χέρι στα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτά αποτελούν μάλλον προτεραιότητα έναντι του συμφέροντος της κοινωνίας.
Το ίδιο έγινε και με την βίαιη απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ήταν απλώς αντικατάσταση λιγνιτών με το φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας και εκεί τα συμφέροντα του lobby του φυσικού αερίου και βεβαίως έχουν δεσμεύσει τη χώρα έτι περαιτέρω σε φυσικό αέριο (24%).
Όσο όμως οι αλλεπάλληλες κρίσεις και η τραγική διαχείρισή τους από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση καταστρέφει ζωές, περιθωριοποιείται ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο τα προβλήματα της κοινωνίας, τις νέες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου και να δίνουμε διαρκώς μάχη στα συντηρητικά στερεότυπα που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία.Είναι επιτακτική ανάγκη για ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού με φορείς τη νεολαία και όλους όσοι έχουν πληγεί. Θα αφυπνίσει και θα εμπνεύσει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας σε διεκδικήσεις με ταξικό πρόσημο. Ένα κίνημα για την περιβαλλοντική κρίση, ένα κίνημα για την ειρήνη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2015 πήραμε την κυβέρνηση, γιατί εκπέμψαμε ένα καθαρό αριστερό ριζοσπαστικό λόγο. Έναν πολιτικό λόγο που έδωσε ελπίδα, τον εκφράσαμε με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Αυτόν τον λόγο πρέπει να ξαναεκφέρουμε. Δεν αρκεί ένας γενικός αντιδεξιός λόγος, πρέπει να δώσουμε ιδεολογική μάχη κατά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Η πολυσυλλεκτικότητα που είναι αναγκαία σε ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, δεν πρέπει να θολώνει την πολιτική μας σε κάτι που θα θυμίζει μια ξεπερασμένη σοσιαλδημοκρατία.
Να απαντήσουμε καθαρά.Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ; Θα ανακτήσουμε το Δ; Τι θα γίνει με την Αττική οδό; Η σύμβαση παραχώρησης τελειώνει. Ξανακάνουν διαγωνισμό. Μπορούμε να την πάρουμε σήμερα πίσω. Με την ακρίβεια, με τους μισθούς, τα δικαιώματα. Στην Ευρώπη υπάρχει η τάση να επανακρατικοποιούνται δίκτυα και οργανισμοί. Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα; Θα εκφέρουμε αλήθειες και ολοκληρωμένες προτάσεις;Δεν μπορούμε να είμαστε και με τα εμβόλια και με τους αντιεμβολιαστές, και με την πράσινη μετάβαση και με τους λιγνίτες, και με την απολιγνιτοποίηση και ενάντια στις ΑΠΕ.
Για το καταστατικό δεν θα πω πολλά. Έγινε πολύ καλή δουλειά στην Επιτροπή καταστατικού σε ότι αφορά στην ποσόστωση φύλου, κτλ. Βεβαίως διαφωνώ με την ποσόστωση της διεύρυνσης, το εθνικό συμβούλιο κτλ. Φυσικά έχουμε πλέον απόφαση. Ελπίζω μόνο ότι- επειδή οι προτάσεις μπήκαν ad hoc και δεν έτυχαν επεξεργασίας στην επιτροπή καταστατικού- να μην έχουμε προβλήματα στις εκλογές της περιφέρειας. Μιλάω για τους μικρούς νομούς σε σχέση με τις έδρες των περιφερειών και για την ανισοτιμία της ψήφου. Για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία θα έχει τρεις σταυρούς για να επηρεάσει την Κ.Ε. ενώ η Αθήνα 45.
Θέλω όμως να απευθυνθώ στο Προεδρείο. Σε αυτό το συνέδριο, και πραγματικά σύντροφοι, έχω έναν κόμπο στο στομάχι, είδαμε πρωτόγνωρα φαινόμενα. Το περιστατικό με τον σύντροφο Δρίτσα. Απαράδεκτο και δικαίως το προεδρείο αντέδρασε. Το ίδιο και χειρότερο συνέβη στο θεματικό τραπέζι για την «κλιματική κρίση – ενέργεια», παίζουν σχετικά video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (twitter) της ΝΔ, γιατί ήρθε μια ομάδα ως τσαμπουκάδες. Το video κυκλοφορεί. Παρακαλώ να καλέσει το προεδρείο όλους τους παρευρισκόμενους στο πάνελ να δούμε, τι έγινε και πως αυτά τα πράγματα θα σταματήσουν.
Pingback: Π. Πέρκα: «Να θέσουμε στο επίκεντρο τα προβλήματα της κοινωνίας και τις νέες αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου» (video) - Μακεδονία