Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Φλώρινας για την ανάπλαση της ιστορικής «Άνω Μπουάτ»
Ο Δήμος Φλώρινας κατέθεσε πρόταση στην Πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου Χώρου», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της «Άνω Μπουάτ» με τίτλο «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής (Μπουάτ)».
Πρόκειται για μία έκταση 38 στρεμμάτων, η οποία μετά από ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής παραχωρήθηκε για χρήση στον Δήμο Φλώρινας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βασικός στόχος της παρέμβασης είναι η επαναλειτουργία της εμβληματικής για την πόλη της Φλώρινας «Άνω Μπουάτ», ώστε να αποκτήσει ξανά τον ιστορικό κοινωνικό της ρόλο.
Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, την ενσωμάτωση του αναψυκτηρίου και της 25μετρης πισίνας στον ευρύτερο υπαίθριο χώρο, την αξιοποίηση της παραποτάμιας θέσης του χώρου και τη διασύνδεσή του με την πόλη μέσω της ήπιας παραποτάμιας διαδρομής, τη δημιουργία εντός της περιοχής παρέμβασης υπαίθριου θεάτρου, τη δημιουργία δικτύου ήπιας κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων, χώρου στάθμευσης, παιδικής χαράς AMEA και πίστας pump track.
Pingback: Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Φλώρινας για την ανάπλαση της ιστορικής «Άνω Μπουάτ» - Μακεδονία
από αυτό το ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να γίνει διαμόρφωση χώρου στην βόρια πλευρά του φράγματος της τριανταφυλλιάς.Όπως στην Κοζάνη στο φράγμα Σισανίου .Μόνο μην ξεχάστε να βάλετε ομπρέλες μην με κάψει ο ήλιος
Ξεχάσατε την πεζογέφυρα που θα συνδέει τον χώρο με τον πρώην ζωολογικό κήπο και την αξιοποίηση του κτιρίου ΔΗΜΗΤΡΑ.
Και επίσης το Κοσμοδρόμιο για να μας συνδέει με το υπερπέραν!
Να υποθεσω εσεις που σχολιαζετε ειρωνικα, δν εχετε καμια σχεση με την πολη.
πολύ ωραία πρόταση.είναι πολύ ωραία είδηση να εκσυγχρονίζονται οι δημόσιοι χώροι!
Επιτέλους να αξιοποιηθεί κρίμα τόσα χρόνια
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Γιατί δεν σκέφτεστε και το ενδεχόμενο δημοτικού παγοδρομίου, που μπορεί να λειτουργήσει και για αναψυχή αλλά και για άθληση. Στην πόλη της Φλώρινας τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι εύκολο να συντηρηθούν δεδομένων των κλιματικών συνθηκών, ενώ μπορούν να προσελκύσουν και τουρίστες με την διοργάνωση σχετικών τουρνουά κλπ.
Η ανάπλαση ιστορικών τοπίων αποτελεί βασικό πολιτιστικό κεφάλαιο του μέλλοντος, της ποιοτικής αναβάθμισης των τόπων και βασίζεται στον άρτιο αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό. Η βέλτιστη αξιοποίηση τους θα έπρεπε να αποτελεί επιδίωξη για κάθε σημαντική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα σε έργα που έχουν κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Ο πλέον διαφανής και αδιάβλητος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η διενέργεια Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μια θεσμοθετημένη διαδικασία του ΥΠΕΝ ήδη από το 2011, και συνάμα υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο από τη στιγμή που εγγυάται αξιοκρατικά αποτελέσματα και εξασφαλίζει με ποικίλους τρόπους το δημόσιο ενδιαφέρον. Μέσα από αυτή τη μικρή εισαγωγή αναδύεται εύλογα το ερώτημα για την απουσία προκήρυξης Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την περιοχή “Άνω Μπουάτ”.
[Το ερώτημα δεν έχει σκοπό να θίξει την παρούσα μελέτη.]