H Π. Πέρκα στην ΕΡΤ1: «Τα λεφτά των φορολογούμενων πάνε στη μαύρη τρύπα της αισχροκέρδειας» (video)
Για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την εξωτερική πολιτική της χώρας:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν έχει αναβαθμίσει την επιθετικότητα και είναι προκλητική η ρητορική του. Σε αυτό το ζήτημα είμαστε όλοι μαζί. Θα έλεγα όμως ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν θα έπρεπε να αλλάξει δόγμα: Θα πρέπει να είναι φιλειρηνική και η χώρα μας να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Αυτή ήταν διαχρονικά η στάση της χώρας μας και όχι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης.
Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για τον κ. Μητσοτάκη. Μπορώ να κάνω μια ερμηνεία που αφορά στο εσωτερικό του, στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Τουρκικός λαός, λόγω πληθωρισμού και οικονομικής πολιτικής. Όμως στα θέματα δημοκρατίας δεν υπάρχει το ολίγον. Ή θα υπάρχει Δημοκρατία ή δεν θα υπάρχει. Οι φυλακές και διώξεις, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, κατατάσσουν την Τουρκία ως μία χώρα με κατ’ επίφαση Δημοκρατία.
Δεν μπορεί ο Ελληνικός λαός, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η ελάσσονα Αντιπολίτευση, να ενημερώνεται από τον κ. Σόλτς ότι αποφάσισε η χώρα μας να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι δεν θα ξαναστείλουμε πολεμικό υλικό. Μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά σε έναν εν εξελίξει πόλεμο. Η χώρα μας, με επιλογή του κ. Μητσοτάκη πρώτη απ’ όλους, ως πρόθυμη, ως δεδομένος σύμμαχος κάνει ό,τι της λένε χωρίς να υπολογίζει τα εθνικά συμφέροντα και μάλιστα με προβολή σε ένα μελλοντικό χρόνο.
Η χώρα μας πρέπει να έχει μια σαφή θέση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η όποια ανάμειξη θα έπρπε να αφορά σε ανθρωπιστική βοήθεια και όχι σε πολεμικό εξοπλισμό.
Είναι απίστευτο αυτό που τραβάμε ως χώρα το τελευταίο διάστημα. Προχωράμε σε υπερεξοπλισμούς τη στιγμή που η κοινωνία υποφέρει. Χωρίς να συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, μόνος του ο κ. Μητσοτάκης, όπως το είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας, κάνει ΙΧ εξωτερική πολιτική, μονοπρόσωπη.
Από την άλλη μεριά, παρακαλούμε για μια δήλωση…εδώ ενθουσιάστηκαν οι συνάδελφοι της ΝΔ από τα χειροκροτήματα που πήρε ο κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο! Εγώ λέω ότι εκτός από τα χειροκροτήματα ας πάρουμε και κάτι πιο χειροπιαστό…εκτός από το να χρεωθούμε 4 δις για τα F35. Όλα έχουν τον συμβολισμό τους.
Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός της χώρας κάνει συναντήσεις, στις οποίες όμως πρέπει να βάζει τα εθνικά θέματα στη συζήτηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στις διμερείς συναντήσεις να είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που θέλεις να πάρεις. Πολύ ωραίες οι δηλώσεις και τα χειροκροτήματα, αλλά το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα στις κυρώσεις. Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τόσο πολύ την πολεμική της ρητορική, που πια δεν αρκούν οι δηλώσεις. Χρειάζεται κάτι πιο ισχυρό, όπως θυμάστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να ξεκινήσουν κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν προχωρούν.
Για τον ΕΦΚ στα καύσιμα, την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα:
18 χώρες έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η ίδια η Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης συστήνει στα κράτη-μέλη να μειώσουν τους φόρους για όσο διαρκεί η κρίση. Τα τελευταία στοιχεία επίσης, δείχνουν ότι ήδη τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΦΚ έχουν μειωθεί κατά 112 εκ. γιατί πραγματικά πια οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν.
Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα πω ότι αυτά τα λεφτά των φορολογούμενων, που υποκρίνεστε ότι «λυπάστε» και «προσέχετε», πάνε στην μαύρη τρύπα της αισχροκέρδειας. Θα το λέμε με κάθε τόνο: Από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, τέσσερις εταιρίες μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, έχουν υπερκέρδη και αισχροκερδούν. Μεταφέρουν όλες τις αυξήσεις κατευθείαν στον καταναλωτή και δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο. Έχει χαθεί αυτή η έννοια.
Ακόμα η κυβέρνηση ολιγωρεί. Τον Μάρτη κατάλαβε ο Πρωθυπουργός ότι «μπορεί και να υπάρχουν υπερκέρδη», που του το λέμε από τον Σεπτέμβρη του 2021. Τελικά ήρθε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ και μίλησε για ουρανοκατέβατα κέρδη στην αρμόδια Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα όμως τα ψάχνουν. Έδωσαν εντολή στη ΡΑΕ και επιχείρησαν εντέχνως να μειώσουν το τελικό ποσό πάνω στο οποίο θα επιβληθεί η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση, λόγω των ιδεοληψιών της, δεν μπορεί να ολοκληρώσει την άσκηση προς όφελος των πολιτών.
Ο κ. Σκρέκας έδωσε εντολή στη ΡΑΕ να κάνει σύγκριση με βάση οικονομικές καταστάσεις προηγούμενων χρόνων. Ευτυχώς η ΡΑΕ αρνήθηκε, και ανέφερε στο πόρισμα της ότι η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι η αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση των υπερκερδών της ενεργειακής κρίσης και ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ορκωτού λογιστή προκειμένου να τεκμηριώσει την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αποσβέσεις κτλ. Στη συνέχεια υπολόγισαν τα υπερκέρδη βάσει του μεικτού περιθωρίου κέρδους αντί να γίνει ο υπολογισμός βάσει του πλήρους, πραγματικού κόστους των μονάδων με ένα λογικό ποσοστό κέρδους πχ 5%. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των υπερκερδών στην παραγωγή πραγματοποιήθηκε μέσω της αφαίρεσης των εκπτώσεων και των σταθερών τιμολόγιων, που αφορούν την εμπορική πολιτική των προμηθευτών. Ενέργεια που αντίκειται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με το δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε. η παραγωγή και η προμήθεια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες και δε γίνεται να συμψηφίζονται.
Απουσιάζει ο υπολογισμός των ουρανοκατέβατων κερδών των ΑΠΕ από τον ΔΑΠΕΕΠ, τα υπερκέρδη της αγοράς φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και βέβαια δεν υπολόγισαν ένα τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021), αφού η δική μας εκτίμηση μιλάει για 1,5 δις στο ενιάμηνο και όχι στο εξάμηνο. Από τα 900 εκ. ευρώ που προέκυψαν από τους λανθασμένους υπολογισμούς τους και τις σκόπιμες ελλείψεις, συμψηφίζουν και τις εκπτώσεις στο κομμάτι της προμήθειας, με ένα και μοναδικό σκοπό να μειωθεί το τελικό ποσό που θα φορολογήσουν. Να δούμε στο τέλος τι θα μείνει για να επιστραφεί στους πολίτες. Επιδοτούν την αισχροκέρδεια. Σημειωτέου ότι η παρέμβαση στην τιμή της ενέργειας δεν έχει αποτύπωμα στα δημόσια οικονομικά.