Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ειρήνης Κουρεμένου “Συγκρούσεις Ταυτοτήτων: Δάσκαλοι Γραικομάνοι και Σλαβομακεδόνες στην εαμοκρατούμενη Δυτική Μακεδονία”
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Επίκεντρο” το βιβλίο της Ειρήνης Κουρεμένου “Συγκρούσεις Ταυτοτήτων: Δάσκαλοι Γραικομάνοι και Σλαβομακεδόνες στην εαμοκρατούμενη Δυτική Μακεδονία”.
Στο βιβλίο μελετώνται οι ταυτοτικές αναπαραστάσεις οι οποίες παράγονται σε μια περίοδο όπου διακυβεύονται πολλά, όπως είναι ο προσδιορισμός της εθνικής ταυτότητας και η εμπλοκή των πολιτικών αντιπαραθέσεων της εποχής σε αυτή. Το ερμηνευτικό πλαίσιο της κατασκευής των ταυτοτήτων και τα πορίσματα της νεωτερικής προσέγγισης αξιοποιούνται προκειμένου να αξιολογηθούν εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην κατασκευή του «εθνικού εαυτού» και του «εθνικού άλλου» μέσα από τη μελέτη του λόγου των εκπαιδευτικών της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και του λόγου των άλλων για εκείνους και την εκπαίδευση. Στα κείμενα των εκπαιδευτικών της παρούσας έρευνας ο λόγος κατασκευάζει και αναδιευθετεί ταυτότητες.
Μεταξύ των άλλων, η συγγραφέας προσπαθεί να καταδείξει και τον ατομικό παράγοντα, δηλαδή το ρόλο των υποκειμένων που μετέχουν στα γεγονότα συμπαρασύροντας μαζί με τις προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις και γενικότερες πολιτικές επιλογές τις οποίες πολλοί εξ αυτών υπηρέτησαν και προώθησαν. Είναι η αντίφαση που ενυπάρχει μεταξύ της ατομικότητας και της συλλογικής και συνολικής πορείας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο αναδεικνύει πτυχές της Τοπικής Ιστορίας της περιοχής τη συγκεκριμένη περίοδο μελέτης και παρουσιάζει για τον αναγνώστη εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Προλογίζουν η Σοφία Ηλιάδου Τάχου και ο Αντρέας Π. Ανδρέου.
Βιογραφικό Ειρήνης Κουρεμένου
Η Ειρήνη Κουρεμένου γεννήθηκε στο Βόλο. Απόφοιτη του Κλασικού Λυκείου Βόλου και πτυχιούχος του Τμήματος της Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο πεδίο της Ετερότητας σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικά και ξένα διεθνή περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε πολλά επίσης διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας (Ε.ΜΑ.Ε.Φ.) έχοντας στο ενεργητικό της εκδόσεις επιφυλλίδων , επιμέλεια πρακτικών, διοργανώσεις συνεδρίων και ημερίδων καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών Ελλάδας (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.). Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΔΜ τα μαθήματα «Τοπική Ιστορία: Έρευνα και Διδακτική Πράξη», «Λογοτεχνία και Ιστορία» και «Δημόσια Ιστορία: Χρήσεις και Καταχρήσεις του Παρελθόντος». Ζει και εργάζεται στη Φλώρινα ως Στέλεχος Εκπαίδευσης. Είναι παντρεμένη με τον συμπολίτη μας Παναγιώτη Ιωάννου και είναι μητέρα τριών παιδιών, της Άννας, της Δέσποινας και του Γιώργου.
Της ευχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδο το βιβλίο της…
I am interested to purchase your book
Έλληνες υπήρχαν στην “εαμοκρατούμενη” Δ. Μακεδονία; Τι λέει επ’ αυτού το βιβλίο της Ειρήνης Κουρεμένου με τίτλο “Συγκρούσεις ταυτοτήτων. Δάσκαλοι Γραικομάνοι και Σλαβομακεδόνες στην εαμοκτατούμενη Δυτική Μακεδονία”;;;;;;;