Ξινό Νερό: Δαυίδ vs Γολιάθ
Σήμερα, Τετάρτη 21.09.2022, το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ αποσύρει [προς το παρόν τουλάχιστον] τα γεωτρύπανα.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξινού Νερού κατέθεσε στις υπηρεσίες του Δήμου Αμυνταίου έγγραφα και αποφάσεις, που πάρθηκαν το 1990 για την «ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης», ώστε, όπως και ο ίδιος ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Κυριακής, να γίνουν τα δέοντα για να δεσμευτούν οι αποστάσεις, οι ζώνες δηλαδή που προβλέπονται από τη Νομοθεσία που προστατεύουν τους υδάτινους πόρους.
Τα παραπάνω καθιστούν μία νίκη της Κοινωνίας.
Μια νίκη του Δαυίδ απέναντι στο Γολιάθ.
Προχωράμε μέχρι να «περικυκλώσουμε το οχυρό» πανταχόθεν
επιτροπή ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ
Για την γεώτρηση του 1990 που ήταν ξεχασμένη για 32 χρόνια, έχουν ενδιαφέρον τα παρακάτω:
1. Αυτήν την στιγμή το μόνο που φαίνεται είναι ένας πλαστικός σωλήνας 60 με 70 εκατοστά πάνω από το έδαφος, πακτωμένος με τσιμέντο και σκεπασμένος με βαρύ τσιμεντένιο δίσκο μεγάλης διαμέτρου.
Καμιά σχέση με την εικόνα ενεργής γεώτρησης.
Στοιχεία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ποσότητα και ποιότητα νερού δεν μπόρεσα να βρω πουθενά. Αναφέρθηκε ότι βρέθηκε φάκελος στην κοινότητα Ξινού Νερού οπότε και αναμένουμε να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της γεώτρησης και να απαντηθεί το ερώτημα γιατί αυτή η γεώτρηση δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.
2. Πως θα νομιμοποιηθεί μια γεώτρηση που κατασκευάστηκε το 1990 και από τότε εγκαταλείφθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ (ίσως γιατί δεν πέτυχε τον στόχο της;) δεν έχει άδεια, δεν έχει καταχωρηθεί πουθενά, δεν είναι ηλεκτροδοτημένη και δεν δηλώθηκε στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας ως το 2014 όπως όλες οι υπόλοιπες υδρευτικές υδροληψίες του Δήμου Αμυνταίου;
3. Για να δεσμευτούν αποστάσεις και να οριστούν ζώνες προστασίας, θα πρέπει πρώτα η γεώτρηση να ενεργοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι αφού αρχικά αξιοποιηθεί (τοποθετηθεί αντλητικό συγκρότημα, κατασκευαστεί αγωγός που θα την συνδέει με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδοτηθεί) στην συνέχεια θα τροφοδοτεί με νερό την Τ.Κ. Ξινού Νερού.
Οπότε τα ερωτήματα είναι τα εξής:
α) γιατί η αξιοποίηση της γεώτρησης δεν έγινε τα προηγούμενα 32 χρόνια;
β) τηρεί η γεώτρηση, τις σημερινές προδιαγραφές ύδρευσης; (απομόνωση επιφανειακών στρωμάτων, προδιαγραφές σωλήνων, ποιότητα νερού)
γ) τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην λειτουργία της υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης “Πόιρο” αφού θα βρίσκεται εντός της νέας ζώνης προστασίας που θα προκύψει από την ενεργοποίηση της γεώτρησης του 1990;
Μάκης Γιαταγάνας
Γεωλόγος
(Συντάκτης του φακέλου αδειοδότησης της γεώτρησης του Κτήματος Άλφα)