Ποιον πάροχο να επιλέξω για φθηνό ρεύμα;
Την τελευταία δεκαετία το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά μιας και από το 2012 και μετά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται περίπου 25 εταιρείες στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά το έτος αυτός σταμάτησε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια και η αγορά απελευθερώθηκε επιτρέποντας σε διάφορες εταιρείες να προσφέρουν φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές. Η αλλαγή αυτή στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί η τιμή ρεύματος προς όφελος του καταναλωτή. Παράλληλα όμως έφερε στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα το οποίο δεν είναι άλλο από το ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος ρεύματος.
Ποιος προμηθευτής έχει το φθηνότερο ρεύμα;
Παρότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται να είναι εύκολη η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι προμηθευτές εκτός του ότι είναι πολλοί προσφέρει ο καθένας τα δικά του προγράμματα για οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος. Έτσι οι καταναλωτές στην αναζήτησή τους για να βρουν την εταιρεία με το φθηνότερο ρεύμα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλα σχεδόν τα τιμολόγια που υπάρχουν για την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Επίσης πρέπει να κατανοούν τις διάφορες λεπτομέρειες για να μπορούν να αποφύγουν μελλοντικές κρυφές χρεώσεις! Αυτό προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο και για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε εξειδικευμένο λογισμικό και προγράμματα τα οποία αντλούν πληροφορίες από τις ίδιες τις εταιρείες και σας βοηθούν να βρείτε έτσι τη φθηνότερη εταιρεία ρεύματος.
Αν θέλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε μια σύγκριση των παρόχων ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για τον λογαριασμό ρεύματος και τα επιμέρους τμήματα από τα οποία αποτελείται. Ουσιαστικά κάθε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος χωρίζεται σε τρία επιμέρους κομμάτια: χρεώσεις προμήθειας ή ανταγωνιστικές χρεώσεις, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και λοιπές χρεώσεις. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις καθώς και οι λοιπές χρεώσεις παραμένουν ίδιες για όλους τους προμηθευτές και έχουν να κάνουν με το δίκτυο διανομής ρεύματος, τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ κ.α. Έτσι το κομμάτι που διαφέρει μεταξύ των εταιρειών είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την τιμή κιλοβατώρας, τη ρήτρα αναπροσαρμογής ΟΤΣ, το πάγιο αλλά και εδώ εφαρμόζονται οι όποιες εκπτώσεις μπορεί να προσφέρει η εταιρεία.
Η πιο σημαντική έκπτωση που προσφέρουν σχεδόν όλες οι εταιρείες είναι η έκπτωση συνέπειας η οποία έχει να κάνει με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού και αφορά μόνο στο ποσό του ρεύματος που καταναλώσαμε. Οι εκπτώσεις αυτές διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και είναι αυτές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στα χρήματα που θα πληρώσουμε για τον λογαριασμό ρεύματος. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι εκπτώσεις αυτές συνοδεύονται με κάποιες δεσμεύσεις όπως αν υπάρχει κάποιο όριο κατανάλωσης, αν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, τις δεσμεύσεις που έχει η έκπτωση συνέπειας και πολλά άλλα.
Τα σημεία που συνήθως προβληματίζουν τους καταναλωτές στη σύγκριση των εταιρειών ρεύματος και ταυτόχρονα και στην αλλαγή παρόχου είναι οι διάφορες κατηγορίες ρήτρων που υπάρχουν στα περίπου 200 τιμολόγια που προσφέρονται σήμερα στην αγορά. Η ασάφεια που επικρατεί γύρω από το πότε αυτές ενεργοποιούνται αλλά και το πως επηρεάζουν το τελικό ποσό στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και την τιμή του ρεύματος είναι και αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα.
Επίσης το πάγιο ή η καταβολή εγγύησης προβληματίζουν έντονα πολλούς υποψηφίους πελάτες των προμηθευτών μιας και είναι πολύ δύσκολα να συγκριθεί αλλά και σε πολλά προγράμματα διαφοροποιείται ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού.
Εξοικονομώ χρήματα από τον λογαριασμό ρεύματος
Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους να πληρώνουν λίγα χρήματα στο λογαριασμό ρεύματος είναι βασικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τις ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι μας και πως να τις λειτουργούμε με τρόπο ώστε να μην καίνε ρεύμα έτσι ώστε να έχουμε πραγματικά φθηνό ρεύμα στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας.
Βασικό είναι να γνωρίζουμε πως οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές καίνε πολύ περισσότερο ρεύμα από αντίστοιχες καινούριες οπότε αν προγραμματίζουμε να τις αντικαταστήσουμε με νέες επιλέγουμε κάποιες με υψηλή ενεργειακή απόδοση οι οποίες μειώνουν σημαντικά το λογαριασμό ρεύματος. Ας δούμε τώρα μερικά βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το λογαριασμό ρεύματος και να εξοικονομήσουμε ενέργεια:
- Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.
- Αντικαθιστούμε όλους τους λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίοι αν και έχουν πιο υψηλή τιμή καίνε λιγότερο ρεύμα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Δεν αφήνουμε το ψυγείο ανοιχτό για πολύ ώρα μιας και έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία του και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ψυχθεί.
- Λειτουργούμε το κλιματιστικό με κλειστές πόρτες και παράθυρα για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
- Δύο από τις συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα είναι το πιστολάκι και το ηλεκτρικό σίδερο. Τις χρησιμοποιούμε με φειδώ και μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο.
- Αποσυνδέουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε μιας και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής αυξάνει το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.
- Τέλος δεν ξεχνάμε να είμαστε ενήμεροι για τα προγράμματα που προσφέρουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε αν βρούμε κάποια συμφέρουσα προσφορά ρεύματος να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Αν και για πολλούς το να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίες η αλήθεια είναι πως η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη. Όμως πριν προχωρήσετε στην αλλαγή παρόχου πρέπει να επιλέξετε αυτόν που έχει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Βασικό στοιχείο αποτελεί το να γνωρίζετε την ποσότητα ρεύματος που καταναλώνετε καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνετε ρεύμα. Την ποσότητα μπορείτε να τη διαπιστώσετε εύκολα κοιτάζοντας τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ενός έτους. Ο τρόπος κατανάλωσης έχει να κάνει με το πότε καίτε πολύ ρεύμα. Έτσι αν χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξετε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζουν και οι διάφορες εκπτώσεις που υπάρχουν. Εκτός από τις επιδοτήσεις και τα επιδόματα που δίνονται κατά καιρούς, για τις ευαίσθητες οικονομικά ομάδες υπάρχει το ΚΟΤ ή Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Επιπλέον όλες οι εταιρείες προσφέρουν μια σειρά από εκπτώσεις όπως η έκπτωση συνέπειας ή έκπτωση όταν ενεργοποιηθεί η πάγια εντολή. Έτσι αν συνηθίζουμε να πληρώνουμε εμπρόθεσμα το λογαριασμό μας τότε η έκπτωση συνέπειας θα έχει μεγάλη βαρύτητα στο λογαριασμό μας.
Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι μια καθαρά λογιστική διαδικασία η οποία ολοκληρώνετε σε περίπου 10 εργάσιμες ημέρες από τον ΔΕΔΔΗΕ. Από εσάς δεν απαιτείτε κάποια ενέργεια παρά μόνο να υπογράψετε την σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο που έχετε επιλέξει. Μιας και η διαδικασία είναι καθαρά λογιστική δεν θα γίνει κάποια αλλαγή στον μετρητή ή τις καλωδιώσεις ενώ δεν θα διακοπεί και η τροφοδοσία του ακινήτου με ρεύμα.
Όπως είπαμε η αλλαγή παρόχου είναι μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί απαιτεί να γίνει μια αίτηση και να κατατεθούν κάποια δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά είναι σχεδόν ίδια για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και είναι τα παρακάτω:
- Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.
- Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.
- Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία) υποχρεωτικά εφόσον το νούμερο παροχής είναι έως
- Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.
- Αποδεικτικό πληρωμής ή της ρύθμισης του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος
Πριν προβείτε σε αλλαγή προμηθευτές επικοινωνήστε με την εταιρεία που έχετε επιλέξει ώστε να σας ενημερώσουν για το πιο ακριβώς δικαιολογητικά χρειάζονται για να έχετε οικονομικό ρεύμα.
Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος
Το κομμένο ρεύμα είναι ένα φαινόμενο το οποίο βλέπουμε όλο και πιο συχνά και η αιτία του είναι η αδυναμία αποπληρωμής του χρέους των καταναλωτών. Για να γίνει η επανασύνδεση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει κάποια δικαιολογητικά στον ΔΕΔΔΗΕ τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το είδος ρεύματος που χρησιμοποιείται. Για να συνδεθεί το ρεύμα που έχει κοπεί λόγο χρέους θα πρέπει αρχικά να πληρώσετε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς σας και στη συνέχεια να ενημερώσετε τον προμηθευτή σας. Υπεύθυνος για την επανασύνδεση είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και χρειάζονται περίπου 2 ημέρες.
Σε περίπτωση που έχετε δυσκολία να πληρώσετε κάποιον από τους λογαριασμούς ρεύματος το πιο σωστό είναι να ενημερώσετε τον προμηθευτή σας ώστε να μπορέσει να υπάρξει κάποιος διακανονισμός. Με τον τρόπο αυτό δεν θα κοπεί το ρεύμα και θα γλιτώσετε το όποιο κόστος για την επανασύνδεση του ρεύματος θα μπορούσε να υπάρξει. Δυστυχώς πλέον πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν στην παράνομη επανασύνδεση ρεύματος η οποία διώκεται ποινικά ενώ το χρηματικό πρόστιμο είναι αρκετά υψηλό.