Γεωργαντάς από Φλώρινα: Στόχος μας να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα (video, pics)
«Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία», επισήμανε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς από τη Φλώρινα.
Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφτηκε σήμερα τη Φλώρινα επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετείχαν ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμ. Γραφάκος και ο ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικ. Κουλοχέρης.
Ο κ. Γεωργαντάς ξεκίνησε τις επαφές του με τον Δήμαρχο Φλώρινας, κ. Βασίλη Γιαννάκη και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σωτήρη Βόσδου. Στα Γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης Φλώρινας, ο ΥπΑΑΤ προήδρευσε σύσκεψης για τα προβλήματα της περιοχής. Ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στους εργάτες γης, στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, το αρδευτικό πρόβλημα του νομού καθώς και ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Στη συνέχεια έγινε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, όπου ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Ετέθησαν επίσης θέματα που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την επιδότηση της αντιχαλαζικής προστασίας, και μια σειρά άλλων τοπικών ζητημάτων που αφορούν τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα. Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση των φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου, είπε ο ΥπΑΑΤ, στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών για αύξηση της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον υδατικό εθνικό πλούτο.
Ειδικά στη Φλώρινα με το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς (προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ), αναμένεται να αρδευτούν πάνω από 18.000 στρέμματα, ενώ το αρδευτικό των Πρεσπών, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρδεύσει 13.600 στρέμματα, αναμένεται να λειτουργήσει στην επόμενη διετία. Το έργο επέκτασης του αρδευτικού του Παρορίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επί πλέον αγωγούς 23 χιλιομέτρων και θα αρδεύσει 3.630 στρέμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως θύμισε, από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. και τόνισε, με δεδομένη την κλιματική κρίση, την ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ζημιών. Θύμισε δε ότι η αντιχαλαζική προστασία επιδοτείται με 80%.
Ιδιαίτερα για τις πληρωμές της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022, τόνισε ότι το πιθανότερο θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στο προανθικό στάδιο, τόνισε ότι ενώ είχαν δεσμευθεί 20 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει πληρωμές 13,5 εκατ. ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται να δοθούν σε δικαιούχους, εξετάζεται να δοθούν μέσω άλλης διαδικασίας, το πιθανότερο με de minimis.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο στηρίζει τους αγρότες με στοχευμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την κατάθεση τιμολογίων για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ που αφορά στα λιπάσματα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα μεγάλα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θύμισε ότι τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ ενώ στη Δυτική Μακεδονία καλύφθηκε το 100% στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Επίσης σημείωσε ότι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν βοειδή, μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος. Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο μέτρο που θα υπάρχει στα Σχέδια Βελτίωσης για αγορά όμορης γης με επιδότηση.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης των αγροτών αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα Μικροδανείων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις μέχρι 25.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες για μετάκληση εργατών και ανακοίνωσε την επιδότηση οικίσκων για διαμονή εργατών γης κατά 50%, μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Και υπενθύμισε ότι ισχύει ακόμη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα εργασίας ακόμα και σε παράτυπα εισελθόντες στη χώρα μας εργαζόμενους.
Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει θεσμικά μέτρα στήριξης των συνεργατικών σχημάτων. Σημείωσε δε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών διακινείται το 65% της παραγωγής ενώ στην Ελλάδα μόνο το 20%.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι η νέα ΚΑΠ δίνει την πρόσθετη δυνατότητα επί πλέον φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων σε ποσοστό 25%, καθεστώς που ευνοεί περιοχές όπως η Φλώρινα.
Η περιοδεία του κ. Γεωργαντά στη Φλώρινα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής του Αμυνταίου καθώς και με συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Άνθιμο Μπιτάκη.
Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης και η Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, κυρία Μαρία Νάτσιου.
Αναλυτικά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργαντάς είπε:
Ευχαριστώ πολύ τον καλό συνάδελφο και φίλο, τον Γιάννη Αντωνιάδη, έναν άνθρωπο που πραγματικά όλο αυτό το διάστημα των εννέα μηνών που βρίσκομαι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι από τους ανθρώπους που προέβαλε πάντα τα ζητήματα της Π.Ε. Φλώρινας και επιδιώκαμε μαζί να βρίσκουμε λύσεις και πραγματικά είμαι ευχαριστημένος που έχουμε δρομολογήσει πολλά πράγματα αυτό το διάστημα.
Να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου για την υποδοχή και τη φιλοξενία, να ευχαριστώ τον Δήμαρχο της Φλώρινας αλλά και τους άλλους δημάρχους οι οποίοι ήταν στη σύσκεψη που προηγήθηκε με την πολύ καλή ενημέρωση που μου έκαναν για διάφορα θέματα του νομού και νομίζω πραγματικά το επίπεδο της θεσμικής εκπροσώπησης είναι τέτοιο που δίνει τη δυνατότητα ενός διαλόγου επιπέδου για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και ουσιαστικοί και οι παρεμβάσεις που κάνουμε να έχουν προστιθέμενη αξία για τον τόπο.
Είμαι λοιπόν στη Φλώρινα, σε έναν νομό κατά βάση αγροτικό, σε έναν νομό με τις δυσκολίες και της παραμεθορίου περιοχής που βιώνετε εσείς και των κλιματικών συνθηκών αλλά και της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Είμαστε σε έναν νομό που η πολιτεία όφειλε και οφείλει να παρέμβει ενισχυτικά, έτσι ώστε να βοηθήσει τους κατοίκους σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, να ενισχύσει τη δυνατότητα του σε επίπεδο υποδομών για να μπορούν να εργαστούν κατά βάση στον πρωτογενή τομέα.
Είμαστε πραγματικά στην ευχάριστη θέση σήμερα να βρισκόμαστε εν μέσω συγκεκριμένων εξελίξεων σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των αρδευτικών δικτύων και δεξαμενών στον νομό, που η ολοκλήρωσή τους πραγματικά θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες για τις καλλιέργειες και τον αγροτικό κόσμο. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε το αρδευτικό δίκτυο Τριανταφυλλιάς, έχουμε τη δεξαμενή και το δίκτυο του Παρορίου, έχουμε το αρδευτικό δίκτυο των Πρεσπών και όλα είτε τελειωμένα, είτε σε εξέλιξη, είτε σε ανάδοχο, είναι σε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με το Υπουργείο μας και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Μπορούμε να ευελπιστούμε σε έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων με βάση το χρονοδιάγραμμα για να μπορέσει να ακολουθήσει και η δεύτερη φάση, έτσι όπως προβλέπεται, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες της Π.Ε. Φλώρινας να ασκήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη δραστηριότητα τους, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε και τον εθνικό πλούτο της χώρας, ο οποίος είναι το νερό.
Αυτό είναι το βασικό ζήτημα για το οποίο βρίσκομαι σήμερα εδώ, αλλά ταυτόχρονα και με συναντήσεις που είχα κάνει στην Αθήνα και με κάποιες που θα γίνουν σήμερα εδώ, αλλά και με τους αγρότες που θα ακολουθήσει συζήτηση στη συνέχεια, θα δούμε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές παραγωγές ή την αναγκαιότητα παρεμβάσεων σε τοπικά ζητήματα.
Μου τέθηκαν ήδη ζητήματα τα οποία έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον και ένα ζήτημα που μου τέθηκε πριν από λίγο και νομίζω ότι οφείλουμε να το δούμε είναι και τα δικαιώματα των αγροτών που έχουν πολύ μεγάλη σημασία, κάποιες ζημιές οι οποίες έχουν γίνει σε επίπεδο κάλυψης από τον ΕΛΓΑ ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις είναι δρομολογημένα, ακριβώς επειδή ο ΕΛΓΑ απέδειξε ότι αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ότι παρά τις πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες και τις μεγάλες ζημιές βρίσκεται κοντά στον αγρότη και μπορεί και αποκαθιστά τη ζημιά του για να μπορέσει και αυτός να συνεχίσει τη δραστηριότητα του την αγροτική.
Είμαστε εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, στην οποία η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών των πιο ευάλωτων, αλλά συγχρόνως να δώσει και συνθήκες ανάπτυξης οι οποίες είναι μετρήσιμες, είναι ορατές σε όλους και με βάση αυτά τα αποτελέσματα της οικονομίας έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ατενίζουμε με αισιοδοξία τον δύσκολο αυτόν χειμώνα, σίγουρα σε καλύτερες συνθήκες από πολλά άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Η στήριξη συνεχίζεται και σε σχέση με το ρεύμα και σε σχέση με το πετρέλαιο και όπως ξέρετε το επόμενο διάστημα για τον πρωτογενή τομέα θα δοθούν χρήματα για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών σε συνέχεια όποιων άλλων παρεμβάσεων γίνανε το προηγούμενο διάστημα.
Νομίζω ότι γίνεται κατανοητή από τον κόσμο αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να είναι παρούσα στα ζητήματα που προκύπτουν και να προσπαθεί να δίνει λύσεις και νομίζω ότι σήμερα με τη μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση που θα γίνει και τη βοήθεια των δύο γενικών γραμματέων, οι οποίοι είναι κοντά μου για να υποστηρίξουν όλη αυτή την κυβερνητική παρουσία και να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα αιτήματα και τις παρατηρήσεις των τοπικών παραγόντων, θα είμαστε ακόμα πιο αποδοτικοί το επόμενο διάστημα.
Θέλω να ευχαριστήσω για την υποδοχή, θέλω να αισθάνονται οι κάτοικοι αυτής της ακριτικής περιοχής, την οποία μπορώ να την αισθανθώ ακριβώς επειδή και το δικό μου χωριό είναι μισό χιλιόμετρο από τα σύνορα, ότι στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να την κρατήσουμε ζωντανή πρέπει να δώσουμε συνθήκες στον πρωτογενή τομέα που έχει προοπτικές, τα ελληνικά προϊόντα, τα προϊόντα της Φλώρινας είναι πολύ γνωστά για την ποιότητά τους και η υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξει στις παρεμβάσεις εκείνες που είναι αναγκαίες με βάση τις παρατηρήσεις σας για να μπορέσουμε τα πολύ καλά σας προϊόντα να τα στηρίξουμε σε όποιο επίπεδο εσείς νομίζετε ότι μπορεί αυτό να γίνει αλλά συγχρόνως να στηρίξουμε γενικότερα τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία και την αγροτική μας παραγωγή.