Οδοντιατρικός Σύλλογος Φλώρινας: Ζητάμε την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων
Οι γιατροί,οι οδοντίατροι,οι φαρμακοποιοί και οι κτηνίατροι καταγγέλλουν την ισοπέδωση των συντάξεων των υγειονομικών.Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση. Βασική αιτία είναι η μη υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να αντικαταστήσει ή να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό το ιατρόσημο, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση.
Μία από τις βασικές αιτίες είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Αυτό συμβαίνει διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της πολιτείας για αντικατάσταση ή κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα είναι, παρά τη ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης.
Στους λοιπούς επιστήμονες, όπως είναι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι (ολοι υπάγονταν στον ΕΤΑΑ), ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 ευρώ και οι μηχανικοί 733,19 ευρώ, σήμερα οι υγειονομικοί να λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
Ζητάμε την εξίσωση των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων.
Την ίδια στιγμή, με μόλις 200 ευρώ το μήνα για τους 4 μήνες απουσίας από την εργασία τους λόγω κύησης και λοχείας επιδοτεί η πολιτεία τις ελευθεροεπαγγελματίες γυναίκες οδοντιάτρους σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις υπόλοιπες μισθωτές επαγγελματίες . Το συγκεκριμένο επίδομα όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νέων μητέρων, αλλά οδηγεί και σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας.
Ζητάμε να επικρατήσουν το δίκαιο και η λογική και να μπει τέλος σε αυτή την ανισότητα. Ζητάμε την αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες στο ύψος του κατώτερου μισθού και πιο συγκεκριμένα στα 713 ευρώ κάθε μήνα για διάστημα 4 μηνών , δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ.
Επειδή εμείς οι Υγειονομικοί δεν μπορούμε να κλείσουμε δρόμους και τελωνεία διεκδικούμε τα παραπάνω δίκαια αιτήματα μας με:
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΊΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 11:30 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΊΑΣ
ΟΛΑ TA ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ
Ο Πρόεδρος
Ξανθόπουλος Γεώργιος
Ο Γραμματέας
Λήτος Κοσμάς