Τι πρέπει να ξέρεις πριν αλλάξεις ρεύμα για να κάνεις οικονομία
Τελικά ίσως να έχει έρθει η ώρα να φύγεις από τη ΔΕΗ, την εταιρεία που μέχρι τώρα εμπιστευόσουν όλα τα χρόνια, ένιωθες ασφάλεια και ήξερες κάθε φορά πόσα θα πληρώσεις τον επόμενο λογαριασμό. Το ρεύμα όμως πλέον δεν είναι ένα κοινωνικό αγαθό υπο την προστασία ενός κρατικού φορέα. Η αγορά άνοιξε και πλέον η τιμή του ρεύματος έχει μπει στο χρηματιστήριο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι εταιρείες πάρα πολλές, που ξαφνικά ξεφύτρωσαν για να αποκτήσουν μία μερίδα της ενεργειακής πίτας. Οι καταναλωτές πλέον βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αν και οι εταιρείες υπόσχονται χαμηλές χρεώσεις σε κατανάλωση ρεύματος, τα δεδομένα όπως φαίνεται έχουν αλλάξει. Οι τιμές στα καύσιμα αύξησαν την τιμή στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν θα εξομαλύνουν την κατάσταση, δίνοντας κάποιες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Ο χειμώνας αν και μόλις άρχισε προβλέπεται βάρης. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία στο ρεύμα, αντικαθιστώντας παλιές συσκευές, με καινούργιες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά μέτρα που μπορεί να κάνει κάποιος, πριν πει ότι αλλάζει ρεύμα και να πάει σε έναν καινούργιο ενεργειακό πάροχο.
Η ακρίβεια στο ρεύμα όπως καταλαβαίνουμε δεν οφείλεται μόνο στην τιμή της κιλοβατώρας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Πριν βγούμε να ψάξουμε για τιμή σε ρεύμα, Θα πρέπει πρώτα να έχουμε μία εικόνα της κατανάλωσης που κάνουμε σε ετήσια βάση και πώς μπορούμε να τη μειώσουμε κάνοντας κάποιες δραστικές αλλαγές στον κύριό μας αλλά και στις συνήθειές μας.
Έπειτα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της εταιρείας που Θα συνεργαστούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε ρεύμα και να πάμε σε καινούργιο πάροχο. Θα πρέπει να κάνουμε μία σύγκριση στις τιμές σύμφωνα με τις δικές μας απαιτήσεις. Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει η τιμή της κιλοβατώρας που δίνει κάποιος. Δεν είναι μόνο αυτή η χρέωση που θα επιβαρύνει το τελικό λογαριασμό του ρεύματος. Κάποιοι δίνουν φθηνό ρεύμα αλλά προσθέτουν άλλες χρεώσεις που δεν μας είναι από την αρχή γνωστές.
Παρακάτω θα εξηγήσουμε με απλά βήματα τι πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν αλλάξει ρεύμα
Προφανώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι το σύνολο των κιλοβατώρων που καταναλώνει τον χρόνου ή τουλάχιστον αυτό που έχει καταναλώσει το τελευταίο τρίμηνο. Αυτός ο αριθμός θα τον διευκολύνει να έχει μία καλύτερη εικόνα για το τι πρόκειται να πληρώσει.Θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο λογαριασμός του ρεύματος χωρίζεται σε δύο κομμάτια που είναι ανεξάρτητα. Τα δύο μαζί όμως στο τέλος προστίθονται στον τελικό λογαριασμό. Το πρώτο κομμάτι είναι η βασική κατανάλωση σε κιλοβατώρες είτε νυχτερινές, είτε ημερήσιες. Εδώ οι μόνες χρεώσεις που βλέπουμε είναι η έκπτωση που μπορούμε να έχουμε εφόσον πληρώνουμε εγκαίρως το λογαριασμό, τη ρήτρααναπροσαρμογής και η επιδότηση του κράτους και το ρεύμα. Το πάγιο είναι κάτι που πολλές εταιρείες προσθέτουν στην κατανάλωση και ελάχιστες είναι αυτές που δεν το έχουν. Το συγκεκριμένο ποσό που πληρώνουμε είναι και το ανταγωνιστικό κομμάτι του λογαριασμού και αυτό που θα πρέπει να κοιτάμε σε όλες τις εταιρείες. Τα υπόλοιπα λέγονται ρυθμιζόμενες χρεώσεις και προστίθενται σε όλους τους λογαριασμούς, ανεξάρτητα εταιρεία ρεύματος.
Το δεύτερο κομμάτι του λογαριασμού είναι η χρέωση της μεταφοράς του ρεύματος μέσα από τα εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσία κοινής ωφέλειας, κάποιες λοιπές χρεώσεις, ο ΦΠΑ και οι χρεώσεις για το δήμο και την ΕΡΤ. Επίσηςυπάρχει ένα τέλος για τους αέριους ρύπους. Πριν πάρουμε οποιαδήποτε προσφορά γραπτή από την εταιρεία που θέλουμε να συνεργαστούμε, καλό θα είναι να μας κάνουν μία ανάλυση σε όλα τα ποσά που θα πληρώνουμε προκειμένου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα πάντα σε σύγκριση με τη δική μας κατανάλωση και με το λογαριασμό ρεύματος πληρώναμε πριν αλλάξουμε ρεύμα.
Δείτε περισσότερα εδώ https://fthinorevma.gr/allagi-paroxou/