Η Πέτη Πέρκα στο Alert TV: «Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει αποτυχίες σε όλους τους τομείς, ειδικά όμως στο σιδηρόδρομο παίρνει μηδέν» (video)
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε αρχικά σχετικά με την ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Είναι πραγματικά ντροπή για τη χώρα μας και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς φέρουμε στο δημόσιο λόγο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, το θέμα των υποκλοπών, για το οποίο υπάρχει εκτενής αναφορά στη συγκεκριμένη έκθεση κι εμείς εδώ δεν το συζητάμε, ενώ έχει απασχολήσει και την Ευρώπη – υπενθυμίζω το πόρισμα-καταπέλτη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Libe) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα αποδεδειγμένο έγκλημα ενάντια στη δημοκρατία, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος. Κι όμως, κάποια στιγμή η κυβέρνηση, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν, αποφάσισε ότι το θέμα τελείωσε, έληξε και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να συγκαλυφθεί. Οπότε τελικά, η συγκάλυψη και ένας Πρωθυπουργός που τίποτα δεν ξέρει κι όλα τα μαθαίνει πάντα τελευταίος, είναι το μότο της ΝΔ.
Ειδικά για την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε τη συναίνεσή του για αλλαγή του Κ. Μενουδάκου, δεν είμαι εγώ εκείνη που θα τον αμφισβητήσω, πρόκειται για αρχηγό κόμματος και φαντάζομαι ότι όταν μιλάει στο δημόσιο λόγο δεν ψεύδεται. Άλλωστε, ταιριάζει και με ό,τι αποκαλύφθηκε στη συνέχεια. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης ήθελε εκ των προτέρων να ‘εξαφανίσει’ τους ανθρώπους – όπως τον κ. Ράμμο – που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι πραγματικά η δημοκρατία στη χώρα μας έχει πληγεί. Κι επειδή φαίνεται ότι τα ξεχάσαμε λίγο, εδώ αποδείχθηκε ότι όχι μόνο εξάγαμε το Predator, αλλά όπως μάθαμε κι από το Ισραήλ, εκπαιδεύαμε και πράκτορες στη χώρα μας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πολύ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με αυτό το θέμα ανοιχτό, δε νομίζω όμως ότι έχει βελτιωθεί κάτι.
Μάλιστα, το πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times θέτει και ένα νέο στοιχείο σχετικά με σύνδεση του Predator με την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό είχε αναδειχθεί από τον κ. Ραγκούση, ο οποίος, με αφορμή άλλο περιστατικό, όπου κάποιος επιμολύνθηκε από το Predator μέσω του συγκεκριμένου μηνύματος περί εμβολίου, είχε ρωτήσει τότε τον κ. Πιερρακάκη, χωρίς να λάβει απάντηση. Συνεπώς, όσοι ήθελαν να επέμβουν μέσω του κακόβουλου λογισμικού, γνώριζαν πότε είχαν προγραμματιστεί τα ραντεβού για εμβόλιο, άρα οι εν λόγω λίστες κάπως επικοινωνούσαν μεταξύ τους».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την κα Πέρκα να απαντάει σε σχόλια του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Καιρίδη, επίσης παρευρισκόμενου στην εκπομπή, περί «επιτυχίας της οικονομίας της χώρας». «Είναι λίγο προκλητικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών δε βγάζει το μήνα, όπου μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας, ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια – τόσο η ενεργειακή, όσο και στα σούπερ μάρκετ – ανεβαίνει, δεν υπάρχει έλεγχος και εποπτεία της αγοράς και μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σταϊκούρας, μας λέει ότι οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, απεναντίας αυξάνονται – νομίζω μόνο ο κ. Γεωργιάδης δεν το βλέπει αυτό. Επιπλέον, με βάση τη Eurostat, είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων που έχει φτάσει στο 31%, τρίτοι απ’ το τέλος σε αύξηση του ΑΕΠ, το εμπορικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό και παρ’ όλα αυτά, αναφέρθηκε προηγουμένως ότι «πιάσαμε πάτο» το διάστημα 2015-2019.
Σε οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, πρέπει όλοι να θυμόμαστε σε ποιο σημείο βρισκόταν η χώρα όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση και πού κατάφερε να τη φτάσει. Δεν γίνεται να μιλάνε για «πάτο» εκείνοι που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικονομίας. Τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τα 40-50 συνολικά μετά τη μεταπολίτευση, ήταν εν μέσω μνημονίων, από τα οποία τελικά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα, με το όποιο κόστος βεβαίως. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί λοιπόν σε ό,τι λέμε και να σημειώσω ότι όλα αυτά έρχονται και συνδέονται με το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών.
Κι αυτό, διότι, αντί η κυβέρνηση να ‘πετάει ευθύνες’ δεξιά κι αριστερά – τελευταία ακούμε πολύ για την «κακοδαιμονία» της διοίκησης στον ΟΣΕ, των συνδικαλιστών, των «εργατοπατέρων» κτλ – θα έπρεπε επί της ουσίας να αναλάβει την κύρια ευθύνη: ότι δηλαδή ο σιδηρόδρομος από το 2019 και μετά κυριολεκτικά κατέρρευσε. Αδιάψευστο στοιχείο οι απορροφήσεις σε σιδηροδρομικά έργα, που αυτές είναι που τα τελευταία χρόνια ‘έπιασαν πάτο’».
Στο σημείο αυτό, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι διαχρονικά στη χώρα μας, ενώ έχουν δοθεί δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους (Κοινοτικό Πλαίσιο, Ταμείο Συνοχής, ΕΣΠΑ κτλ) για σιδηροδρομικά έργα, εμείς κατασκευάζαμε οδικούς άξονες – όπου τελικά και αυτοί ολοκληρώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διαχρονικά λοιπόν είχαν επιδικαστεί πολλά πρόστιμα στη χώρα μας, για να έρθει το 2014 και να υπογραφεί μια πλημμελέστατη σύμβαση για τη σηματοδότηση, η περιβόητη 717. Η εν λόγω σύμβαση αφορούσε ανάταξη των ηλεκτρονικών συστημάτων, τα παλιά συστήματα δηλαδή να αντικατασταθούν με καινούρια, για τα οποία, όπως προέκυψε, τα ανταλλακτικά δεν κυκλοφορούσαν πλέον στην αγορά, ενώ υπήρχε και μια ενδοεταιρική διαφωνία σε σχέση με τη δάνεια εμπειρία.
Για να απαντήσω και σε σχετικό σχόλιο του κ. Καιρίδη για την καθυστέρηση της σύμβασης, την οποία χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό δημόσιο δεν προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι σοβαρές και δημιουργούν προβλήματα, τότε σίγουρα δεν προχωρούν, τουλάχιστον θα έχουν καθυστερήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, με επικεφαλής δύο εξαιρετικούς, έμπειρους μηχανικούς, κατάφερε να προχωρήσει τη σύμβαση και ήδη το Σεπτέμβριο του 2018, είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 68%.
Το παραπάνω ποσοστό έχει αποδειχθεί, μάλιστα στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας πριν λίγες μέρες, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε στοιχεία και επίσημα έγγραφα, την εισήγηση της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόοδο του έργου, την απόφαση απομείωσης των εγγυητικών επιστολών κτλ. Από την κυβέρνηση αναφέρονται σε πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής σταθμών, ενώ πουθενά στην ανάλυση τιμών δεν υπάρχει άρθρο για σταθμούς, έχουμε ένα έργο 500 χλμ καλωδίωσης, από το οποίο οι σταθμοί αποτελούν ένα εξαιρετικά μικρό μέρος. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί, να μην τα επαναλάβω.
Παρά λοιπόν τα προβλήματα, τα οποία επιβεβαιώνονται και με τα πρόστιμα της Ε.Δ.ΕΛ., το πρώτο των 2.5 εκ. ευρώ, επειδή η ΕΡΓΟΣΕ υπέγραψε αυτή τη σύμβαση με τις πλημμελείς μελέτες το διάστημα 2010-2014 και το δεύτερο σχετικά με τη δάνεια εμπειρία, τον Οκτώβριο του 2019, η νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ παρέλαβε το έργο ολοκληρωμένο κατά 72% – όπως επιβεβαιώνεται και από στοιχεία στη Διάγεια – και τη συμπληρωματική σύμβαση έτοιμη για υπογραφή. Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια για να υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση, το Μάιο του 2021.
Σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δε θεωρώ ότι πρέπει να χαλαρώσουν, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Επιμένω ότι θα έπρεπε να λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες, κυρίως η πολιτική ηγεσία, να υπογράφονται σωστές συμβάσεις, να γίνονται σοβαρές μελέτες και να ωριμάζουν εγκαίρως τα έργα. Προφανώς, σε μια χώρα που έχει καταρρεύσει, όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες κι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.
Ειδικά σε ό,τι μας αφορά σχετικά με το προσωπικό στο σιδηρόδρομο, γνωρίζετε ότι εν μέσω μνημονίων, δεν μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε και καταφέραμε να επιστρέψουν στον ΟΣΕ περίπου 100 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίοι το 2011 είχαν μεταταγεί σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους. Επίσης, φέραμε πίσω στον ΟΣΕ κάποιους που είχαν μεταταγεί σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και γενικότερα κάναμε ό,τι μπορούσαμε με βάση τις δυνατότητες που είχαμε.
Και θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι δυνατόν, αντί για μόνιμο προσωπικό, να έχουμε σταθμάρχες με ‘μπλοκάκι’. Νομίζω είναι πλέον πασιφανές ότι ο μοιραίος σταθμάρχης δε θα έπρεπε να είναι σ’ αυτή τη θέση, δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα. Και φυσικά, πέρα από αυτό, δεν υπήρχε καμιά δικλείδα ασφαλείας, όπως η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, όπου αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει, έγινε ρεζίλι πριν λίγες μέρες ο Υφυπουργός κατά την επίσκεψή του.
Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, κάνοντας μια γενική αναφορά στις επιδόσεις της κυβέρνησης, αλλά και της επιλογές της για ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει αποτυχίες σε όλα τα επίπεδα, αλλά και συγκεκριμένα στο σιδηρόδρομο παίρνει μηδέν. Ενώ δε φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη της, ο κ. Καιρίδης πριν ‘καμάρωνε’ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν αναφερθήκαμε όμως στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, αυτού του δημόσιου αγαθού που πλέον μπαίνει σε Ρυθμιστική Αρχή, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχές αυτές ρυθμίζουν αγορές ανταγωνιστικές κι όχι δημόσιες υπηρεσίες. Και βεβαίως, να δούμε αν θα υλοποιηθούν τα απαράδεκτα σχέδια του κ. Καραμανλή για ΣΔΙΤ στη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει αποδείξει ότι για την ασφάλεια στο σιδηρόδρομο χρειάζονται ισχυροί δημόσιοι φορείς, όχι ΣΔΙΤ».