Η ΑΔΕΔΥ Φλώρινας για την Γιορτή της Μητέρας
Εμπνευστής της γιορτής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της το 1905 προσπάθησε να καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας προς τιμήν της δικής της μητέρας.
Επανέφερε το θέμα το 1908 στο μνημόσυνο για τα τρία χρόνια από τον θάνατο της με το σλόγκαν ήταν ότι “πρέπει να τιμούμε αυτήν που έχει κάνει τα περισσότερα πράγματα για εμάς”.
Τελικά δυο χρόνια αργότερα η πολιτεία της Βιρτζίνια από όπου και καταγόταν η Anna Jarvis αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή.
Το Κογκρέσο, το 1914 όρισε την συγκεκριμένη ημέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν.
Πολύ γρήγορα, ακολούθησαν και άλλες πολιτείες με αποτέλεσμα η γιορτή της μητέρας να καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βέβαια, η γιορτή της μητέρας φαίνεται να ξεκίνα στις απαρχές της αρχαιότητας.
Είναι πλέον γνωστό στην επιστημονική κοινότητα πως οι αρχαιότεροι πολιτισμοί του κόσμου τιμούσαν σημαντικά τη διαδικασία της γέννησης και τη ζωής , με τη μητρότητα να παίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες αρχαίες δοξασίες.
Πιθανολογείται, μάλιστα, πως η γιορτή της μητέρας σχετίζεται με τη γιορτή της Κυβέλης, μητέρας θεών και ανθρώπων στην αρχαία Ελλάδα ή με τα αντίστοιχα Ιλάρια στην αρχαία Ρώμη αν και οι γιορτές αυτές δεν ήταν αφιερωμένες στην μητρότητα αυτή καθεαυτή.
Κατά μία άλλη άποψη, η πρώτη γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Ρέα, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα.
Στην Ελλάδα από το 1929 έχει καθιερώσει η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας.
Τότε, η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία.
Σήμερα τιμούμε το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή. Είτε ζει, είτε όχι. Στην γυναίκα που μας γέννησε, ή μας μεγάλωσε ή μας υιοθέτησε ή μας βάπτισε. Χρόνια Πολλά μαζί με όλη μας την αγάπη σε κάθε μάνα.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ