Πέτη Πέρκα: «Με αντικοινοβουλευτική διαδικασία η κύρωση των συμβάσεων για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την AEGEAN» (video)
Εισήγηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: A) Κύρωση της από 07.12.2023 τροποποίησης της από 31.07.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Β) Κύρωση του από 04.01.2024 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Aegean
Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της, καταγγέλοντας τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για την κύρωση δύο εξαιρετικά σημαντικών συμβάσεων. «Στη διάσκεψη των Προέδρων τέλος Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής μάς ενημέρωσε ότι αρχές του χρόνου θα έρθει μια Σύμβαση, η οποία δεν ήξερε ποια είναι, άφησε όμως να εννοηθεί ότι δε θα είναι μεγάλης σημασίας. Θεωρείτε κ. Πρόεδρε ότι οι δύο συμβάσεις που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα είναι ήσσονος σημασίας; Το 41% που πήρατε στις εκλογές δεν αποτελεί απάντηση σε όλα τα προβλήματα. Είναι ντροπή, το κάνετε διότι ξέρετε ότι ο λαός πιθανόν δε θα το μάθει, θα φροντίσουμε όμως εμείς να τον ενημερώσουμε για το τι γίνεται σήμερα στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην τροποποιητική σύμβαση για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ανέτρεξε σε σχετικό νομοσχέδιο του 2021 για την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων από την πανδημία, όπου «τότε ήμασταν πιο διαλλακτικοί με τις κρατικές ενισχύσεις προς το ΔΑΑ σε σχέση πχ με τη Aegean, δεδομένης της συμμετοχής του δημοσίου. Είχα προτείνει τότε στον Υπουργό Οικονομικών, τα 110 εκ. ευρώ βοήθεια που προβλέπει το νομοσχέδιο, αν είναι να δοθούν, αυτό να γίνει υπό τον όρο ότι σε μελλοντική μεγάλη κερδοφορία, θα επιστραφούν εξ’ ολοκλήρου από την εταιρία στο δημόσιο.
Όχι ότι περιμέναμε ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ να το κάνει αυτό κι ας ‘έβαλε πλάτη’ το δημόσιο, όταν υπήρχε ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα που η κατάσταση έχει αποκατασταθεί, με πάνω από 28 εκατομμύρια επιβάτες να έχουν μετακινηθεί το 2023 από και προς το αεροδρόμιο, με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 322 εκ. ευρώ και μετά από φόρους 188.6 εκ. ευρώ για το πρώτο ενιάμηνο του ίδιου έτους, όχι μόνο η εταιρία δεν επέστρεψε τα χρήματα, αλλά χάνεται τελείως ο δημόσιος έλεγχος στο ΔΑΑ.
Μετά από τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ-Helleniq Energy, έρχεται άλλη μια ιδιωτικοποίηση και μάλιστα χωρίς τη βάσανο των μνημονίων ή κάποιου άλλου εξωτερικού καταναγκασμού. Κάνετε κυρίαρχο τον όμιλο AviAlliance, που κατέχει σήμερα το 40%, αύριο θα έχει 50%, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου.
Και φυσικά, δε μας έχετε εξηγήσει ακόμα το λόγο που το δημόσιο χάνει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Εμείς δε βλέπουμε πώς αυτό είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, αυτό που βλέπουμε είναι η εφαρμογή των κανόνων ‘εταιρικής διακυβέρνησης’, οι παρενέργειες των οποίων φάνηκαν στην περίπτωση των πρώην ΕΛΠΕ».
Σε ό,τι αφορά την κύρωση του Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Aegean, η Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε ότι υπάρχει μια αμήχανη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να τεκμηριώσει όφελος για το δημόσιο, με το επιχείρημα ότι η τιμή εξαγοράς των μετοχών από την Aegean είναι στα 11.43 ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη των 5.5 ευρώ, όταν συμφωνήθηκε το σχέδιο στήριξης της εταιρίας λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, ούτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο γεγονός ότι από τα 120 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως κρατική ενίσχυση, το κράτος θα πάρει πίσω μόνο 85.4 εκατομμύρια.
«Ο Υφυπουργός μας είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε να επιστραφεί όλο το ποσό, αλλά 40 εκ. ευρώ. Με λίγα λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών μας λέει εμμέσως να είμαστε κι ευχαριστημένοι που το Δημόσιο χάνει (ή χαρίζει στην Aegean) 35 εκ. ευρώ και όχι 70 και πλέον. Αυτά είναι όμως περίεργα μαθηματικά και περίεργη πολιτική αντίληψη για το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Πετραλιάς υπογράμμισε επίσης ότι η χρονική στιγμή για την πώληση των μετοχών ήταν κατάλληλη, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και αν η μετοχή της Aegean θα πάει πάνω από 12 ευρώ. Μα εκεί ακριβώς έγκειται η διαφωνία μας. Στο ότι εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, πλέον ασχολούμαστε με το χρονισμό της συναλλαγής και ο καθένας μπορεί να επιχειρηματολογεί για το αν ήταν σωστός ή όχι. Αυτό που λέγαμε όμως όταν δόθηκε η κρατική ενίσχυση, ήταν ότι η συμφωνία κυβέρνησης – Aegean έχει υψηλό ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου, αφού δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε και πόσο θα αυξηθεί η τιμή των μετοχών.
Ο Υφυπουργός υπεραμύνθηκε και της επιλογής των warrants. Απέφυγε όμως να πει ότι το ελληνικό δημόσιο έδωσε ‘ζεστό’ χρήμα στην εταιρία, για να λάβει warrants αντί για απευθείας μετοχές, κάτι που θα του εξασφάλιζε μερίδιο στην επιχείρηση, δικαίωμα σε μέρισμα και λόγο στις αποφάσεις της εταιρίας. Ανέλαβε λοιπόν το χρέος της Aegean, χωρίς επαρκή διασφάλιση των κρατικών κεφαλαίων και χωρίς να μπορεί να βάζει όρια σε τυχόν bonus σε στελέχη, να ελέγχει εσωτερικά και να έχει λόγο στις αποφάσεις της. Και φυσικά, χωρίς καμία εξασφάλιση για τους εργαζομένους, αφού η συμφωνία δε συνοδευόταν από κάποια ρήτρα απασχόλησης».
Η κα Πέρκα υπενθύμισε ότι την ίδια στιγμή που στη χώρα μας δινόταν κρατική ενίσχυση στην Aegean, χωρίς εγγυήσεις για το ελληνικό δημόσιο, αντίστοιχη βοήθεια σε αεροπορικές εταιρίες ευρωπαϊκά και διεθνώς συνοδεύτηκε με συμμετοχή του κρατικού παράγοντα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εκάστοτε εταιρίας – χαρακτηριστικό παράδειγμα η Lufthansa στη Γερμανία. Μάλιστα, ειδικά για την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι έλαβαν ενίσχυση, χωρίς να δώσουν κάποιο αντάλλαγμα, είναι γεγονός ότι την περίοδο εκείνη και οι δύο χώρες εξέταζαν ακόμα και την κρατικοποίηση της Alitalia και του TAP – κι ενώ ο TAP τότε άνηκε κατά 50% στο κράτος.
Σε σχέση με σχόλιο του Υφυπουργού ότι τα 120 εκ. ευρώ ήταν και η μόνη επιχορήγηση που δόθηκε στην Aegean, η Βουλευτής Φλώρινας επεσήμανε τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για τις μεταφορές κατά την περίοδο της πανδημίας, τα οποία φυσικά αποτελούν κρατική βοήθεια για την εταιρία. Η νομοθέτηση για υποχρεωτική χορήγηση vouchers σε περίπτωση ματαίωσης πτήσης, το δάνειο 150 εκ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, η αποζημίωση 20 ευρώ ανά θέση συν ΦΠΑ και η μείωση των κρατικών τελών στα αεροδρόμια είναι μόνο ορισμένα από αυτά.
«Ποτέ δε διαφωνήσαμε στο να στηριχθεί ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας», σημείωσε. «Το πρόβλημα ήταν οι όροι και οι προϋποθέσεις της βοήθειας αυτής. Η ΝΔ προσέφερε κρατική στήριξη χωρίς καμιά εγγύηση, αφαίρεσε τον έλεγχο του κράτους από τα αεροδρόμια και δέχθηκε τις απολύσεις της εταιρίας.
Ολοκληρώνοντας, και οι δύο συμβάσεις είναι παραδείγματα της συνηθισμένης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε και καταγγέλουμε τον τρόπο που προσπαθείτε να κρύψετε αυτό το σκάνδαλο που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή».