Πέτη Πέρκα: «Ο διορισμός του Διοικητή της ΥΠΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να δοθούν απαντήσεις από τον Υπουργό για το αν υπάρχει ασυμβίβαστο» (video)
Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με το διορισμό Διοικητή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)
Την προχειρότητα που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών σε ό,τι αφορά τον διορισμό Διοίκησης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέδειξε η Βουλεύτρια Φλώρινας στην τοποθέτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά την ακρόαση του προτεινόμενου υποψήφιου Διοικητή, Γ.Σαουνάτσου.
Υπογράμμισε ότι δυο μήνες πριν, η Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας είχε συνεδριάσει για το διορισμό Διοικητή και Υποδιοικητών στην ΥΠΑ, με την επιλογή τότε του κ. Αθανάσιου Τζιόλα, επιλογή την οποία η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είχε καταψηφίσει. Τελικά, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανέλαβε ποτέ καθήκοντα και αποχώρησε «για προσωπικούς λόγους», όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός.
«Ήδη από τότε είχα αναρωτηθεί για το πώς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της EASA, όπως είναι ο κ. Τζιόλας, θα εγκαταλείψει τη θέση του για να έρθει στην ΥΠΑ και να αμείβεται 4-5 φορές χαμηλότερα. Φυσικά απάντηση δεν είχα πάρει ούτε από εκείνον, αλλά ούτε από εσάς κ. Σταϊκούρα. Δεν ξέρω αν υπήρξε μισθολογικό κώλυμα ή κάτι άλλο, ακούγεται ότι υπήρξε ασυμβίβαστο λόγω της θέσης του στην EASA, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση.
Γεγονός όμως παραμένει ότι η επιμονή σας να τοποθετήσετε στη θέση αυτή κάποιον, χωρίς να έχετε εξετάσει αν αυτό είναι εφικτό, μας κόστισε ήδη δύο μήνες με την ΥΠΑ ακέφαλη. Αυτή είναι η σημασία που δίνετε σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις της πολιτικής αεροπορίας;», ρώτησε εμφατικά.
Στη συνέχεια, εξέφρασε τον προβληματισμό της σε ό,τι αφορά το ορθό της διαδικασίας, το να προτείνεται δηλαδή ο κ. Σαουνάτσος ως Διοικητής, ο οποίος είχε επιλεγεί με τη συγκεκριμένη διαδικασία ως Υποδιοικητής, χωρίς να ξεκινάει η διαδικασία από την αρχή. Ενώ έθεσε το ερώτημα, γιατί δε γίνεται το ίδιο και με τη θέση του Υποδιοικητή που πλέον μένει κενή και, σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργού, για την κάλυψή της θα γίνει επαναπροκήρυξη.
«Γιατί ακολουθείται διαφορετική διαδικασία; Σε κάθε περίπτωση, φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτο να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος. Η θερινή τουριστική περίοδος ξεκινάει σε ένα μήνα και βρίσκει την ΥΠΑ σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ήταν εκείνη που ανέδειξε το ζήτημα ασυμβίβαστου που φαίνεται να υπάρχει και στην περίπτωση του κ. Σαουνάτσου, λόγω του ότι η σύζυγός του εργάζεται ως Τομεάρχης Λειτουργιών Αεροσταθμού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ο υποψήφιος Διοικητής παρουσιάστηκε προετοιμασμένος για τη συγκεκριμένη ερώτηση και απάντησε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο, προσκομίζοντας σχετική γνωμοδότηση από ιδιώτη δικηγόρο. Παράλληλα, ο αρμόδιος Υπουργός – απολαμβάνοντας και την προστασία του Προέδρου της Επιτροπής – απέφυγε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της κας Πέρκα για το αν η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αρκεί για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ενώ τέθηκε και το ζήτημα γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το οποίο και πάλι ο κ. Σταϊκούρας δεν έδωσε κάποια απάντηση.
Κατά τα άλλα, η Βουλεύτρια Φλώρινας τόνισε ότι ο υποψήφιος Διοικητής υπήρξε υπάλληλος της ΥΠΑ για 10 χρόνια (2009-2019), από τα οποία όμως 5-6 χρόνια απουσίαζε, με συνεχείς άδειες άνευ αποδοχών. Όλα αυτά τα χρόνια δεν προσέφερε στην υπηρεσία του, αλλά εργάστηκε στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τη θέση του ως ‘εργαλείο’ για την προσωπική του ανέλιξη. Για να ζητήσει άλλη μια άδεια άνευ αποδοχών το Πάσχα του 2019, την οποία δεν έλαβε και τελικά παραιτήθηκε.
«Κύριε Σαουνάτσο, θεωρείτε ότι αποτελείτε σωστό πρότυπο για τους υπαλλήλους της ΥΠΑ; Πώς θα καταφέρετε να επικρατήσει κλίμα ομόνοιας στην υπηρεσία και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Πέτη Πέρκα αναφέρθηκε στη σημασία της κρατικής παρουσίας και του κρατικού ελέγχου στα αεροδρόμια, πολιτική που δεν υιοθετείται από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την κατάργηση των τοπικών αεροπορικών αρχών και τα θέματα ασφαλείας και ελέγχου που τίθενται ως συνέπεια αυτού.
«Δε θα αναφερθώ στον κίνδυνο «αεροπορικών Τεμπών», για τον οποίο έχει μιλήσει ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), ο κ. Τσίτουρας. Θα πω όμως ότι χωρίς τις αεροπορικές αρχές στα αεροδρόμια, δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα. Για παράδειγμα, σήμερα, αν χαθεί κάποια βαλίτσα σε αεροδρόμιο των Κυκλάδων, δεν υπάρχει υπηρεσία κρατική για να απευθυνθεί ο επιβάτης. Δηλαδή, σε μια πτήση πχ από Θεσσαλονίκη για Σαντορίνη, θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος από την Αθήνα. Είναι πολλά τα παραδείγματα και γίνονται συνέχεια συμβάντα.
Άρα, για πολλοστή φορά επαναφέρουμε την πρόταση ότι η ΑΠΑ δεν μπορεί να είναι σε ένα γραφείο στην Αθήνα και να μην είναι στα αεροδρόμια. Δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο, ούτε μπορεί να εξυπηρετήσει.
Ενώ, σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Σαουνάτσου, καταψηφίζουμε».