Ερώτηση Π. Πέρκα: «Παγιδευμένοι στην ακρίβεια στο ρεύμα οι καταναλωτές»
Έξι μήνες από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» χρωματισμού των τιμολογίων, τα τιμολόγια ρεύματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αυξάνονται διαρκώς. Η «φόρμουλα» του πράσινου τιμολογίου, το οποίο έχει η πλειονότητα των καταναλωτών, φαίνεται να μεταφέρει την πτώση της τιμής στη χονδρική σε μικρότερη πτώση της λιανικής τον επόμενο μήνα ενώ, μεταφέρει την αύξηση της τιμής της χονδρικής ως μεγαλύτερη αύξηση της λιανικής τον επόμενο μήνα. Αυτό επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν εννέα (9) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πέτης Πέρκα.
Σημειώνουν ότι την πτώση της χονδρικής τον Ιανουάριο του ’24 κατά 9% ακολούθησε πτώση της λιανικής τον Φεβρουάριο κατά 6%. Την πτώση της χονδρικής τον Φεβρουάριο κατά 21% ακολούθησε πτώση της λιανικής τον Μάρτιο κατά 15% και τον Απρίλιο, καθώς και την πτώση της χονδρικής κατά 11% ακολούθησε σχεδόν μηδενική μείωση στα τιμολόγια λιανικής, 0,03%.
Η αύξηση βέβαια της χονδρικής τιμής για τον μήνα Μάϊο στα 0,81 ευρώ/MWh από 0,59 ευρώ/MWh που ήταν τον Απρίλιο μετακυλίστηκε και με το παραπάνω στα τιμολόγια των καταναλωτών με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που έφταναν σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%.
Σημειώνουν ακόμη ότι οι αυξήσεις συνεχίστηκαν τον Ιούλιο με μέση αύξηση άνω του 10% στα τιμολόγια σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν εταιρείες που προχώρησαν σε αύξηση άνω του 20%.
Οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς αναφέρονται σε δημοσιεύματα που δικαιολογούσαν τη μη μείωση των τιμολογίων ρεύματος όταν μειωνόταν η τιμή χονδρικής. Κάποια στέκονται στο ειδικό βάρος του συντελεστή διόρθωσης («β») και άλλα στις ρευματοκλοπές και τις τεχνικές απώλειες του δικτύου, κόστος που οι προμηθευτές έχουν μετακυλίσει στους καταναλωτές.
Ζητούν συνεπώς να μάθουν αν ισχύουν τα παραπάνω, δηλαδή εάν ισχύει ότι οι ρευματοκλοπές δεν επέτρεψαν τη μείωση των τιμολογίων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ποια είναι η γνώμη της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το ότι οι προμηθευτές υπολόγισαν συντελεστή 13,54% απωλειών στην κατάρτιση των τιμολογίων τους, καθώς και ποιος είναι τελικά ο συντελεστής κανονικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες της περιόδου 2021-2024.
Ζητούν τέλος από τη ΡΑΑΕΥ να αποτιμήσει το εξάμηνο εφαρμογής των πολύχρωμων τιμολογίων, καθώς και να τεκμηριώσει αν ισχύει ότι η φόρμουλα του πράσινου τιμολογίου μεταφέρει την πτώση της τιμής στη χονδρική σε μικρότερη πτώση της λιανικής τον επόμενο μήνα ενώ, η αύξηση της τιμής της χονδρικής μεταφέρεται ως μεγαλύτερη αύξηση της λιανικής τον επόμενο μήνα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ