Πέτη Πέρκα: «Άλλο ένα νομοσχέδιο που μας παραπέμπει στις αιτίες πτώχευσης της χώρας» (video)
Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του Άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151, κατά το μέρος που αφορά τους ‘αποκλεισμένους Διευθυντές’ και άλλες επείγουσες διατάξεις»
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς τοποθετήθηκε αρχικά για το βασικό τμήμα του νομοσχεδίου, την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους ‘αποκλεισμένους διευθυντές’. Πρόκειται για διευθυντικά στελέχη που θα αποκλείονται από τα καθήκοντά τους, λόγω της εμπλοκής τους σε αξιόποινες πράξεις, ενώ συστήνεται και σχετικό πανευρωπαϊκό σύστημα.
Αφού σχολίασε ότι θα ήταν καλό να προβλέπεται κάτι αντίστοιχο και για τους πολιτικούς, στηλίτευσε τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, γεγονός που ισχύει και στο παρόν σχέδιο νόμου. «Προχωράτε σε ενσωμάτωση μιας Οδηγίας και η Διοίκηση ‘τρέχει’ να προλάβει, χωρίς όμως να έχει πραγματική πρόθεση να υλοποιήσει το Νόμο. Πρόχειρα και με ασάφειες αφήνετε ζητήματα να παραπέμπονται σε δευτερογενή νομοθεσία. Ενώ απουσιάζει πλήρως και η διαδικασία για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ.
Παράλληλα, δεν εξειδικεύονται οι όροι για την επιβολή κάθε ποινής, ενώ αυτό επιτρέπεται από την Οδηγία, οπότε αφήνονται υπερβολικά περιθώρια αυθαιρεσίας στη διοίκηση. Κατά την ακρόαση των φορέων, αναδείχθηκαν μείζονα πολιτικά ζητήματα για τη μη αναλογικότητα των ποινών, καθώς και για τα αδικήματα που θεωρούνται δόλια. Άκουσα από τον κ. Υπουργό ότι διορθώνεται το λάθος να μη συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω η δωροδοκία, αλλά οι βελτιωτικές ρυθμίσεις σταματούν εδώ. Η χρεοκοπία από αμέλεια θεωρείται ακόμα δόλιο αδίκημα, μάλιστα με τις ίδιες συνέπειες με τη χρεοκοπία με δόλιο τρόπο».
Για τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις ενταγμένες στους Αναπτυξιακούς Νόμους του 2011 και του 2016, μπορούν να απολαύσουν το κίνητρο της φοροαπαλλαγής κατά το έτος έκδοσης της σχετικής απόφασης ένταξης, αν η αυτή εκδοθεί πριν από την προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, σημείωσε ότι «παρόλο που είναι σε θετική κατεύθυνση, δημιουργεί ερωτηματικά για ποιο λόγο δεν ήρθε νωρίτερα και έρχεται λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση φορολογίας εισοδήματος».
Συνεχίζοντας με το ‘φλέγον’ ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ), επανέλαβε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιούργησαν έντονο προβληματισμό κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, επειδή είναι αποτέλεσμα «μηδενικής διαβούλευσης και έντεχνης προχειρότητας, που μας παραπέμπει στις αιτίες πτώχευσης της χώρας».
«Η ΠΕΛ εντοπίζεται στους 95 ‘αμαρτωλούς’ φορείς του δημοσίου, που δεν έδιναν κανένα στατιστικό, οικονομικό στοιχείο στο κράτος, χωρίς ισολογισμούς, χωρίς προϋπολογισμούς. Συνέχιζε μια λειτουργία δίχως να ενδιαφέρει κανέναν, ώσπου να επέλθει η οριστική ‘αποψίλωση’ του φορέα, με εκατοντάδες χιλιάδες χρέη και υποχρεώσεις.
Σύσσωμοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωσαν ότι η σχετική διάταξη πρέπει να αποσυρθεί, ώστε να συνεργαστεί διεξοδικά η Πολιτεία μαζί τους και με την τοπική κοινωνία. Ώστε να μη παραπέμπει η νομοθέτησή σας σε ‘ξεπούλημα’, με τη δημιουργία ενός νέου φορέα, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, ο οποίος ξαφνικά θα είναι υπόλογος όλων των χρεών – που ακόμα δεν ξέρουμε πόσα είναι, ακούστηκαν ποσά από 700 χιλιάδες έως 2 εκατομμύρια ευρώ. Ακούσαμε ότι η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα, ρωτήσαμε τι γίνεται μ’ αυτό, απάντηση δεν πήραμε.
Διατυπώθηκε δε η πρόταση να αναληφθούν τα χρέη από το ελληνικό Δημόσιο. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με μια νομοθέτηση που τα βάρη θα ‘σηκώσουν’ πάλι ‘οι πλάτες’ των Ελλήνων φορολογουμένων. Σε ένα κοινωνικο-οικονομικό συγκείμενο που η ακρίβεια σε όλα ‘χτυπάει κόκκινο’, να κληθεί ο ελληνικός λαός να ‘βάλει πλάτη’ για τα χρέη που σώρευσαν κάποιοι επιτήδειοι – οι οποίοι σήμερα μπορεί να έχουν κάνει περιουσίες με την κατασπατάληση και την ‘αποψίλωση’ της ΠΕΛ. Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό.
Εγείρονται επίσης ερωτηματικά σε σχέση με τις απαιτήσεις των πιστωτών της πρώην ΠΕΛ. Ενώ και το ακίνητο της έκθεσης είχε οριστεί για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό και η μεθόδευση, αν και προφανώς ευνοϊκή για την ίδια την έκθεση, αποτελεί σημείο κριτικής για την άνιση μεταχείριση της εταιρίας σε σχέση με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που ακολουθούν τις διαδικασίες των αναγκαστικών πλειστηριασμών, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών τους.
Δημιουργείτε λοιπόν έναν φορέα που θα πρέπει να διοικηθεί με μηδενικά έσοδα και ξεκινά με χρέη. Ποιος θα κληθεί να τον διοικήσει; Ελπίζω κ. Σταϊκούρα, που σάς αφορά, γιατί πρόκειται για την εκλογική σας περιφέρεια, να μην έρθετε ως ‘από μηχανής θεός’ το επόμενο χρονικό διάστημα με τη γνωστή πρακτική των έκτακτων επιχορηγήσεων για να σώσετε την κατάσταση», είπε δηκτικά.
Ειδικά για τις αναφορές του Υπουργού στη Βιομηχανία, η Βουλεύτρια Φλώρινας παρέθεσε σειρά παραγωγικών μονάδων που τα τελευταία χρόνια, αλλά και πολύ πρόσφατα, έπαυσαν τη λειτουργία τους, επειδή μειώθηκε η κερδοφορία τους, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Ενώ τόνισε τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν χιλιάδες εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, επειδή έχουν πληρώσει μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να δικαιούνται την έκπτωση. Χρήματα που για τα έτη 2019, 2020 ανέρχονται σε 130 εκ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2021-2022, τα αντίστοιχα ποσά υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια.
«Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που το κόστος της ενέργειας εκτινάσσεται για μια ακόμα φορά, η δε κυβέρνηση τόσον καιρό δεν έχει κάνει τίποτα για να μην διαταραχθεί η αισχροκέρδεια και η καρτελοποίηση της αγοράς, ψάχνει δήθεν να βρει λύση. Η προχειρότητα, η ανικανότητα και η επικίνδυνη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική σας, κύριοι Υπουργοί, κοστίζει στους καταναλωτές, που είναι ήδη επιβαρυμένοι με υψηλές τιμές ρεύματος και βεβαίως σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα νέο οικονομικό βάρος».
Η Π. Πέρκα ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της σημείωσε ότι «η Νέα Αριστερά δεν μπορεί να δώσει νομιμοποίηση στις πολιτικές και στις νομοθετικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στον γκρεμό και την οικονομική δυσπραγία και το λαό μας να αδυνατεί να ορθοποδήσει.».