Η σχολική γιορτή του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (video, pics)
Παρουσιάστηκαν σπουδαία κείμενα και δρώμενα για την δραματική περίοδο του Β’ παγκόσμιου πολέμου, τον πόλεμο, την Γερμανική κατοχή σε επιμέλεια της φιλολόγου κ. Κοσκοσά Παρασκευής και φυσικά τραγούδια από την χορωδία του σχολείου υπό την διεύθυνση της μουσικού του σχολείου κ. Πουλαράκη Κατερίνας.
Στο video που ακολουθεί παρουσιάζονται με την σειρά:
- “Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό” του Οδ. Ελύτη.
- “Παιδιά της Ελλάδος” (τραγούδι)
- Δρώμενο πάνω σε ένα βιωματικό κείμενο μιας Ελληνίδας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Η διάπλασις των παίδων” και καταγράφει την στάση των παιδιών απέναντι στον Γερμανό κατακτητή, που ήταν κοροϊδευτική, περιφρονητική και ατρόμητη. Παρουσιάστηκαν 3 μικρά χιουμοριστικά επεισόδια.
- Δραματοποίηση του κειμένου του Οδ. Ελύτη “Η μεγάλη έξοδος” από “Το Άξιον Εστί” που αναφέρεται στην μεγάλη διαδήλωση τον Φεβρουάριο 1943 ενάντια στην επιστράτευση που κήρυξαν οι Γερμανοί να στείλουν τους Έλληνες για καταναγκαστική εργασία στην Γερμανία. Μεγάλη ηρωϊκή στιγμή, που χτυπήθηκε από τους Γερμανούς, όμως κατάφερε να ματαιώσει την επιστράτευση!
- Πνευματικό εμβατήριο του Μ.Θεοδωράκη σε ποίηση Αγγ.Σικελιανού από την χορωδία
- Δραματοποίηση 2 κειμένων, που αναμειγνύονται μεταξύ τους: “Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες”του Οδ. Ελύτη, που αναφέρεται στα μπλόκα των Γερμανών στην κατοχή και τις μαζικές εκτελέσεις μαζί με το αυτοβιογραφικό κείμενο του μεγάλου μας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, που αφηγείται πώς έζησε το Μπλόκο της Ν. Σμύρνης, εκεί που δραστηριοποιούταν, 18 χρόνων, στην Αντίσταση της Ν. Σμύρνης και κινδύνεψε να προδοθεί από έναν Ταγματασφαλίτη.
- Δρώμενο που αναφέρεται στο κάψιμο των Ανωγείων Κρήτης από τους Γερμανούς, με τον Κρητικό χορό πάνω στην μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, που γράφτηκε για ένα ποίημα που βρέθηκε στον πίνακα του σχολείου μετά την καταστροφή, και με συγκινητικά λόγια αναφέρεται στο γεγονός.
- Στο τέλος το προσκλητήριο των ηρώων. Όλα με συνοδευτικές μουσικές, που δημιουργούν ένταση και συναίσθημα.
Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο, συμμετέχοντας στα δρώμενα, βίωσαν τις δραματικές και ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας και απέδωσαν τα δρώμενα με βαθύ συναίσθημα σαν να ήταν μεγάλοι ηθοποιοί.
Share :