Πέτη Πέρκα: Εμβληματικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημαίνει “Μπίζνες μόνο με το Μαξίμου!”
Δευτερολογία στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρίες, τις προσαρμογές των κριτηρίων μεγέθους για τις πολύ μικρές, τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ή ομίλους και το καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων
«Ο Υπουργός παρουσίασε εδώ μία έκθεση ιδεών, μάς είπε ωραία πράγματα για τη στήριξη της βιομηχανίας, της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, και έρχεται η πραγματική ζωή και ο προϋπολογισμός να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι επενδύσεις που πέρσι υπολογίζονταν στο 15% με το ζόρι φτάνουν το 7%, εξωστρέφεια μηδέν, οι εξαγωγές πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν γίνεται καμία αποτίμηση για όλα αυτά», είπε στην αρχή της δευτερολογίας της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.
Πρόσθεσε πως: «Εισάγετε μια «τομή» στο πώς γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα, με όνομα “Μπίζνες μόνο με το Μαξίμου!”. Βαφτίζονται «εμβληματικές» επενδύσεις, χωρίς ούτε ένα κριτήριο περιφερειακότητας, κλαδικότητας, επενδύσεις που η εμβληματικότητά τους κρίνεται από ένα πολιτικό συμβούλιο, από διάφορα πολιτικά στελέχη. Αυτό έχει εγκλωβίσει την ελληνική οικονομία να είναι από τις λιγότερο παραγωγικές στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ».
Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που είχε στη διάθεσή της το περισσότερο χρήμα που είχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση. Τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου, τους πόρους για την αντιμετώπιση του COVID-19, με την παράλληλη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στάθηκε στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων μίας εταιρείας εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ αντί, του δημόσιου συμφέροντος: «Πρόκειται για μία εταιρεία που έχει αθετήσει τον βασικό όρο της σύμβασης που είχε συνάψει με το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή να καθετοποιήσει την παραγωγή της, να παράξει καθαρό χρυσό. Μέχρι σήμερα επιλέγει να μην το κάνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά να εξάγει συμπυκνώματα και άρα, να αποδίδει ελάχιστα χρήματα στο δημόσιο. Τι έχει κάνει συγκεκριμένα η κυβέρνηση; Αντί να κηρύξει έκπτωτη την «Ελληνικός Χρυσός» αφού, δεν τηρεί τη βασική υποχρέωση παραγωγής καθαρού χρυσού, νομοθετεί και με τη νέα σύμβαση απαλλάσσει την εταιρεία από την υποχρέωση αυτή. Βγαίνει το χώμα, γίνεται η περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική και πουλιέται στην Κίνα, για να παράξει η Κίνα καθαρό μέταλλο. Και επειδή η «Ελληνικός Χρυσός» δεν πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας για να ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις, η Νέα Δημοκρατία «φροντίζει» και νομοθετεί ώστε να μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και την έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το μοντέλο είναι «όλη η Ελλάδα Ελντοράντο!», αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ».
Η Πέτη Πέρκα απάντησε και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Αναρωτήθηκε εάν ο Υπουργός έχει υπόψη του το μπαράζ «λουκέτων» στη βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους και εάν γνωρίζει ότι για χειραγώγηση τιμών ρεύματος και για ύπαρξη καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κάνει λόγο η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία: «Παράλληλα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το ρεύμα περνάει όλο στην spot αγορά και δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια ούτε για τη βιομηχανία. Αλήθεια η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα παιχνίδια αισχροκέρδειας στην αγορά ρεύματος και η λειτουργία καρτέλ είναι φυσικό φαινόμενο που δεν μπορεί να παρέμβει, όπως στις τράπεζες;».
Επισήμανε πως η κυβέρνηση ούτε καν νουθετεί τους ηλεκτροπαραγωγούς από ορυκτό αέριο και λιγνίτη που παίζουν «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: «Απλά, πού και πού φορολογεί κάτι λίγα, 10 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν, έχουν φτάσει να ζητούν ακόμη και πάνω από 900 ευρώ τη μεγαβατώρα για παραγωγή που το κόστος δεν ξεπερνάει τα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια που η κυβέρνηση ανέχεται, τότε τι είναι;».
Ειδική μνεία έκανε κλείνοντας στην απολιγνιτοποίηση: «Απολιγνιτοποίηση έπρεπε να σημαίνει κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και αντικατάστασή τους από ΑΠΕ και αποθήκευση. Αυτό είναι απανθρακοποίηση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως είχε άλλο σχέδιο. Να αντικαθιστά κάθε λιγνιτική μονάδα, ορυκτού δηλαδή καυσίμου, με άλλο ορυκτό και πάλι καύσιμο. Βάζω δηλαδή ορυκτό αέριο στη θέση των λιγνιτών, δηλαδή καταργώ το ένα ορυκτό καύσιμο, για να το αντικαταστήσω με ένα άλλο το οποίο είναι εισαγόμενο. Αυτό ακριβώς».
Επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν δύο μοντέλα για την Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών: «Το ένα που εμπλέκει την τοπική κοινωνία, αποδίδει εδάφη, αφού έχουν γίνει πρώτα αποκαταστάσεις, έρχονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και παίρνουν εδάφη, γίνονται αγροφωτοβολταϊκά, ενεργειακές κοινότητες στους δήμους, και στους αγρότες, και στους συνεταιρισμούς. Εφαρμόζεται όμως δυστυχώς το άλλο μοντέλο της κυβέρνησης ΝΔ που έρχονται δύο-τρεις το πολύ επενδυτές παίρνουν δημόσιο χρήμα, γιατί το ευρωπαϊκό χρήμα είναι δημόσιο χρήμα, δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας και κάνουν τάχα τη μετάβαση. Δεν μένει τίποτα στην τοπική κοινωνία και οι λιγνιτικές περιοχές ερημοποιούνται».
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του «μοντέλου» στη Φλώρινα: «Στη Φλώρινα, και σε όλες τις λιγνιτικές περιοχές, έχουν «κατακτήσει» τις περιοχές δύο εταιρείες, η MOTOR OIL και ο Όμιλος Μυτιληναίου. Έχουν συνεργαστεί με μικροσυμφέροντα, με κάτι προέδρους, κάτι δίνουν από εδώ, κάτι δίνουν από εκεί, ερημοποιούνται οι περιοχές, έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις, έχουν σβήσει οι μεταφορείς, έχουν σβήσει οι εργαζόμενοι. Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα».
Σχολίασε κλείνοντας ότι η τροπολογία για την ψυχρή εφεδρεία του ΑΗΣ Μελίτη μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025 δεν συνοδεύεται με κάποια διάταξη για το τι θα γίνει με τους (160) εκατόν εξήντα εργαζόμενους: «και αυτό οφείλω να προειδοποιήσω τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα περάσει έτσι. Δεν θα περάσει έτσι, γιατί και ο λαός έχει τα όριά του. Μπορεί να τον κοροϊδεύετε, μπορεί να χρησιμοποιείτε διάφορα επιχειρήματα, μπορεί πού και πού στις εκλογές να δίνετε και λίγα λεφτά, αλλά αυτά πια δεν αρκούν. Γιατί πρόκειται πλέον για τις ζωές τους».
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: