Η σχολική γιορτή του 1ου γυμνασίου Φλώρινας για την 25η Μαρτίου (video)
Τιμήσαμε στο 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας τον ηρωικό αγώνα του 1821. Τί είναι αλήθεια αυτό που μπορεί να στηρίξει έναν λαό να διατηρήσει την ψυχή του;
Είναι η γνώση της Ιστορίας και του πολιτισμού του, η ποίησή του,τα τραγούδια του, οι χοροί του, όλο αυτό το πνευματικό οικοδόμημα που έχτισε και χτίζει χρόνια και χρόνια.
Μέσα από κείμενα και δρώμενα αναφερθήκαμε σε ηρωικές και δραματικές πτυχές του αγώνα, αναδείξαμε πρόσωπα και τραγικές στιγμές (Κολοκοτρώνης στα Δερβενάκια που νίκησε τον δεκαπλάσιο στρατό του Δράμαλη. Κανάρης, που μαζί με τους συντρόφους του ανατίναξε την ναυαρχίδα του Καρά Αλή, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους. Η καταστροφή των Ψαρών, Παπαφλέσσας, που με τα 400 παληκάρια, πολεμούν τους 12.000 του Δράμαλη, ξέροντας πως θα θυσιασθούν). Στο τέλος κλείσαμε με τραγούδια και δημοτικούς χορούς.
Στο video κάποια αποσπάσματα από την σχολική γιορτή του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας για την επέτειο του 1821.
– Τα Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας του Γ.Ρίτσου με συνοδεία της μουσικής του Μ.Θεοδωράκη.
– Τον όρκο των Φιλικών.
– Μαντώ Μαυρογένους.
– Δρώμενο με την τιμή που αποτίει ο Δράμαλης στον νεκρό Παπαφλέσσα φιλώντας τον νεκρό. Ο Παπαφλέσσας με 400 παληκάρια αντιμετώπισαν στο Μανιάκι στρατό 12.000 του Δράμαλη και θυσιάστηκαν όλοι.
– Το ριζίτικο Κρητικό τραγούδι Σε ψηλό βουνό.
4 Δημοτικούς χορούς
– Καγκελευτός Ιερισσού Χαλκιδικής, που αναφέρεται την σφαγή από τους Τούρκους. Οι χορευτές γυρίζουν και κοιτούν πίσω αναπαριστώντας την αναζήτηση των αγαπημένων τους καθώς πάνε στην σφαγή. Περνούν κάτω από τα χέρια των πρώτων χορευτών, αναπαριστώντας πώς πέρασαν κάτω από το σπαθί των Τούρκων. Ένας αργόσυρτος, δραματικός, συγκινητικός χορός
– Απάνω στην τριανταφυλλιά, χορός Μακεδονίας.
– Δέκα παληκάρια, τραγούδι του Μ.Λοΐζου σε χορό χασαποσέρβικο.
– Και τέλος κλείσαμε την γιορτή με τις δοξαριές της κρητικής λύρας σε ένα Σιγανό, που το γυρίσαμε στο τέλος με την κρητική μουσική, όχι σε Πεντοζάλι, αλλά σε ποντιακό Κότσαρι, που έχει τον ίδιο ρυθμό.