Πως να χτίσεις μόνος/η μια επαγγελματική ιστοσελίδα οικονομικά ή εντελώς δωρεάν!
Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να “στήσεις” site με 100% uptime.-
Το άρθρο μπορεί να φανεί λίγο “τεχνικό”, δεν είναι για εντελώς αρχάριους, εξηγώ παρακάτω…
Στην εποχή της κρίσης αυτή η μέθοδος βήμα-προς-βήμα για να “σετάρεις” μια ιστοσελίδα είναι ότι καλύτερο υπάρχει.
Δεν θα μιλήσω για το ότι ο καθένας στην εποχή μας πρέπει να έχει site. Υπάρχουν σχετικά άρθρα μου και θα γράψω κι άλλα. Θα πω όμως για επιχειρηματικές οδηγίες και ευκαιρίες και τεχνολογικές έννοιες.
Ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος λοιπόν για να στήσεις μια [επαγγελματική ιστοσελίδα] στις μέρες μας είναι μέσω του WordPress.com (κάνοντας mapping ένα domain). Εκεί έχω καταλήξει μετά από πολύ έρευνα και δοκιμές χρόνων.
Θα κοστίσει ~36 ευρώ το χρόνο για το πακέτο wordpress και άλλα ~13 για να αγοράσεις το domain με κατάληξη .com
Έτσι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με όλα τα θέματα (και μάντεψε…; Είναι πολλά…) που πρέπει να ασχοληθεί ο κάτοχος ενός sharedserver ή dedicated ή VPS Server Άσε που ο ιστότοπος σου θα έχει 100% uptime δηλαδή θα είναι online 24 ώρες το εικοσιτετράωροχωρίς διακοπές. Έτσι μπορείς να αφιερωθείς αποκλειστικά στη δημιουργία του ιστοτόπουσου χωρίς άλλα άγχη…
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα κέρδος παρέχοντας τις παρακάτω πληροφορίες οι οποίες άλλωστε παρουσιάζονται μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Ας δούμε λοιπόν βήμα προς βήμα πως υλοποιείται αυτή η μέθοδος…
Τα βήματα είναι τα εξής:
[1]. Κατοχυρώνεις ένα domainname(.com) από ένανπάροχο π.χ.godaddy.com (ας πούμε ~13 ευρώ/χρόνο, θα βρεις σε αυτή την τιμή, ίσως και αρκετά πιο φθηνό για τον πρώτο χρόνο)
[2].Κάνειςεγγραφήστοwordpress.com (δωρεάν)
[3].Δημιουργείςέναsiteμεsubdomainτύπουtositemou.wordpress.com (δωρεάν)
[4]. Κάνεις mapping το domain που κατοχύρωσες (από τις ρυθμίσεις τόσο του wordpress, πακέτο wordpress~36 ευρώ/χρόνο, όσο και του παρόχου του domainname σου).
Και έτσι με ~49 ευρώ το χρόνο τελική τιμή… τον χρόνο έτσι;;, έχεις ένα site που δεν θα πέσει ποτέ, δεν χρειάζεται να συντηρείς τον server π.χ. να βλέπεις serverlogs, να παίρνεις backup, να ρυθμίζεις το hosting, να ασχολείσαι με θέματα απορρήτου στο διαδίκτυο και πολλά πολλάάλλα. Ααααα και θα έχεις και δωρεάν κρυπτογράφηση με SSL Certificate (https) (σημαντικό, πρόκειται βασικά για τη χαρακτηριστική κλειδαριά δίπλα στη διεύθυνση των ιστότοπων). Η επικοινωνία σου δηλαδή θα είναι κρυπτογραφημένη κάτι που είναι must στην διαδικτυακή εποχή που διανύουμε…
Δεν ξέρω αν διαβλέπεις (ή αν έχεις καταλάβει ήδη) πόσο ωφέλιμος είναι ο παραπάνω τρόπος και από πόσο κόπο και χρήμα μπορείς να γλιτώσεις (εγώ το ξέρω).
Επίσης το site σου θα έχει το πλέον δημοφιλές περιβάλλον διαχείρισης (controlpanel) του WordPress και δεν θα χρειάζεται να κάνεις εσύ τα updates (γίνονται όλα αυτόματα), να παίρνεις π.χ. backup από τη βάση δεδομένων και από τα υπόλοιπα περιεχόμενα του site.
Στην εποχή μας υπάρχουν εταιρίες που κάνουν επί πληρωμή σεμινάρια εκμάθησης WordPress ως controlpanel. Οπότε αν ξέρεις WordPress θα μπορούσες να το βάλεις (γιατί όχι;) και ως προσόν στο βιογραφικό σου.
Πως θα μάθεις αν δεν ξέρεις;; Υπάρχουν πραγματικά πολλές οδηγίες και στα Ελληνικά στο διαδίκτυο (αναζήτα).
Ααα ο ιστότοπος σου θα έχει ενεργοποιημένη και τη γλώσσα AMP που θα κάνει τις σελίδες σου να “φορτώνουν” στιγμιαία σε κινητές συσκευές (ιδιαίτερα σημαντικό ας πούμε για τα μάτια του Google αλλά κυρίως για τους χρήστεςπου σημαίνει καλύτερη εμπειρία χρήστη). Επίσης πολύ σημαντικό δηλαδή!
Το ήξερες ότι το 90% των επισκεπτών του ιστότοπου σου θα είναι μέσω κινητού;
Πως σου φαίνονται οι παραπάνω πληροφορίες;
Μπορεί από την άλλη, το κείμενο αυτό να είναι αρκετά τεχνικό για σένα αλλά καλώς ή κακώς η κοινωνία πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιους τεχνικούς όρους, έννοιες και ιδέες. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της δημοσιοποίησης αυτού του άρθρου.
Το WordPress διαθέτει πολλάσχεδιασμένα θέματα(themes) για να διαλέξεις χωρίς κόπο το webdesign της σελίδας σου και είναι ένα CMS εύκολο στην εκμάθηση με εργαλεία για να μπορείς να ποστάρεις περιεχόμενο (κείμενο, βίντεο, εικόνες) εύκολα και γρήγορα.
Υποστηρίζει 100% την Ελληνική γλώσσα σε όλο το περιβάλλον διαχείρισης, απλά πρέπει να επιλέξεις γλώσσα καθώς είναι προεπιλεγμένα τα Αγγλικά.
Πραγματικά στις μέρες αυτές που διανύουμε ο παραπάνω τρόπος είναι ότι καλύτερο και ότι πιο αξιόπιστο (και οικονομικό).
Το έχω κάνει με το site μου lifesexual.com και ενώ έχω και διάφορα άλλα sites (π.χ. wordpress σε sharedserver) πραγματικά δεν συγκρίνεται. Ο κόπος και τα χρήματα που γλιτώνω είναι ανεκτίμητα όταν κάνω τη σύγκριση.
Θα μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και πρόσθετα wordpress (plugins).
Πρέπει να ξέρεις, ότι για οτιδήποτε σκεφτείς να κάνεις στο site σου, πάντα θα υπάρχει ένα πρόσθετο… Όχι ότι χρειάζεσαι απαραίτητα κάποια πρόσθετα για να φτιάξεις τον ιστότοπο σου (στην αρχή), αλλά ανάλογα με το πόσο ψηλά επιθυμείς να φτάσεις, όταν μεγαλώσει το site σου ίσως χρειαστείς και plugins… ίσως και όχι.
Το ήξερες ότι τη στιγμή που μιλάμε, το ~40% των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο είναι “στημένες” πάνω σε WordPress;; Εδώ το σχετικό link: https://www.bing.com/search?q=how%20many%20%25%20wordpress%20websites%20online%3F&qs=n&form=QBRE&sp=-1&lq=0&pq=how%20many%20%25%20wordpress%20websites%20online%3F&sc=12-37&sk=&cvid=7C0B846B7DC941DCB5A302F031F6113B&ghsh=0&ghacc=0&ghpl=
Παιδιά…
Γιατί μόνο οι λογαριασμοί μας στα socialmedia και ιστοσελίδες τρίτων;; Μήπως ο δικός μας ιστότοπος καλύτερα και να στρέψουμε την προσοχή μας εκεί;;
Νομίζω ότι αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή, τι θα διαλέξει ο καθένας και η καθεμια. Γιατί ο καθένας και η καθεμιά μπορεί στις μέρες μας να διαχειρίζεται τη δική του/της ιστοσελίδα είτε για προσωπική προβολή ή εθελοντισμό ή μοίρασμα γνώσεων ή ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο επιλέξει. Στο διαδίκτυο, κάθε επιθυμία γίνεται πραγματικότητα…
Τώρα αν επιθυμείς απλά να κάνεις έναν ιστότοποδωρεάν,εντελώς (100%), δεν χρειάζεται να κάνεις mapping το domain, ούτε καν να κατοχυρώσεις domainname, τότε το wordpress σου δίνει την δυνατότητα να έχεις ένα δωρεάν subdomain της μορφής tositemou.wordpress.com
Ισωςαυτό το τελευταίοείναι και η καλύτερη επιλογή για τον μέσο Έλληνα…
Αυτά.
Ελπίζω να βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο ή να πρόσθεσε κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου… Αν ναι κοινοποίησε το!
Με εκτίμηση,