«Οι δημοσιογράφοι των καλών ειδήσεων»: Η Μαθητική Εφημερίδα του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας
Όλγα Μούσιου Μυλωνά
Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έκδοση της νέας Μαθητικής Εφημερίδας της Στ’ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με τίτλο: «Οι Δημοσιογράφοι των καλών ειδήσεων», που είναι μια ευχάριστη έκπληξη στο εκπαιδευτικό τοπίο της Φλώρινας.
Μια καλαίσθητη και πλούσια εφημερίδα με άρθρα και δημοσιεύεις των μαθητών της Στ’ τάξης με την επιμέλεια και τη φροντίδα της εκπαιδευτικού της τάξης, κ. Κυριακής Αμαραντίδου, έρχεται να μας φέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα των καλών ειδήσεων, που μας περιμένουν αφανείς για να μας φτιάξουν τη διάθεση και να μας δώσουν την ελπίδα.
Οι μικροί δημοσιογράφοι της Στ’ τάξης με ποικίλα κείμενα, χρονογραφήματα, ρεπορτάζ και θέματα της επικαιρότητας, μας δίνουν το στίγμα μιας νέας γενιάς με ευαισθησίες και αξίες, που διεκδικεί το δικό της μερίδιο στη δημοσιότητα.
Η έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας είναι μια σπουδαία διαδικασία, που έρχεται να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην ανάπτυξη σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως θα αναφέρουμε με συντομία στη συνέχεια.
Η κύρια λειτουργία που επιτελεί μια εφημερίδα είναι η ενημέρωση. Οι μαθητές κοινοποιώντας τις εργασίες που υλοποιούν, ενημερώνουν τους συμμαθητές τους, τους μαθητές των άλλων τάξεων, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους γονείς και όλους τους αναγνώστες γενικότερα.
Η κοινωνικοποιητική λειτουργία του σχολείου είναι εξίσου σημαντική με τη μορφωτική. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν πορεύεται πια στις συντεταγμένες του παραδοσιακού γνωσιοκεντρικού σχολείου, αλλά είναι μαθητοκεντρικό, βιωματικό και δημιουργικό με όλους τους συντελεστές του συμμέτοχους να συναπαρτίζουν ένα σχολείο που είναι χώρος μάθησης και χαράς.
Ο επικοινωνιακός στόχος της ανταλλαγής απόψεων μέσα από τη σχολική εφημερίδα είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την παραγωγή γραπτού λόγου από τους μαθητές. Η δημοσιοποίηση των απόψεων και των κειμένων είναι μια άσκηση στη δημόσια ζωή, όχι απλά μια προσομοίωση, αλλά μια βιωματική εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο των ενηλίκων. Η δημοσίευση της μιας εργασίας ή ενός κειμένου ενισχύει την αυτοπεποίθηση των μαθητών, ισχυροποιεί την αυτοπεποίθησή τους και ενισχύει την ελεύθερη έκφραση της άποψης.
Ένας άλλος προσανατολισμός της σχολικής εφημερίδας είναι ο Κριτικός γραμματισμός. Ο προβληματισμός για τον υποκειμενικό χαρακτήρα των ειδήσεων λειτουργεί στην κατεύθυνση του κριτικού γραμματισμού, μιας σημαντικής δεξιότητας στην εποχή μας, όπου ο καταιγισμός των πληροφοριών από ποικίλες πηγές καθιστά απαραίτητη την κριτική στάση απέναντι στην είδηση, στην πληροφορία και στη διαφήμιση.
Η ποικιλία κειμένων, η παράλληλη χρήση και άλλων σημειολογικών συστημάτων που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τον γραπτό λόγο ή λειτουργούν αυτόνομα (εικόνες, φωτογραφικό υλικό, σχεδιαγράμματα, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, κλπ.), ασκούν τους μαθητές στην κατάλληλη χρήση τους και στην αποτελεσματική και λειτουργική «ανάγνωσή» τους.
Η συνέπεια της έκδοσης, το πλούσιο και ενδιαφέρον περιεχόμενό της και η σοβαρότητα της προσπάθειας, από τη συλλογή του υλικού ως την εκτύπωση και τη διανομή, αλλά και η ηλεκτρονική της πλέον παρουσία στο Διαδίκτυο, συνιστούν παραμέτρους που συντελούν στην ποιότητα και τη δημοφιλία μιας σχολικής εφημερίδας.
Η συγγραφή και η έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας αποτελεί σε τελική ανάλυση εμπειρία συλλογικής διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών και η χρησιμότητα του εγχειρήματος είναι πολλαπλή, αρκεί να δίνεται στους μαθητές η απαιτούμενη πρωτοβουλία και η ελευθερία επιλογών.
Το σύγχρονο σχολείο, σύμφωνα με τις νέες επιστημολογικές, παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις για τη φύση της γνώσης, για τη διαδικασία της μάθησης και για το περιεχόμενο της γενικής παιδείας, ακολουθεί μια νέα ολιστική οργάνωση της σχολικής γνώσης, πέρα από την παραδοσιακή των ανεξάρτητων και αυτοτελών μαθημάτων.
Στα πλαίσια αυτά της Διαθεματικότητας και της Διεπιστημονικότητας, οι μαθητές ασχολούνται με ζητήματα, θέματα και προβλήματα των προσωπικών ενδιαφερόντων τους, του άμεσου κοινωνικού και πολιτισμικού τους περιβάλλοντος και της επικαιρότητας. Έτσι, η μαθητική εφημερίδα συνδέεται με την Γλώσσα, την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, τον Πολιτισμό, τα Μαθηματικά, την Φυσική, τη Γεωγραφία, την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, και γενικά με όλα τα μαθήματα.
Τέλος, μια σχολική εφημερίδα δίνει κίνητρο στα παιδιά να σκεφτούν, να σχηματίσουν τη γνώμη τους, να εμπλουτίσουν τον λόγο τους, να εργαστούν σε ομάδες και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, μέσω του οποίου θα ακουστεί η φωνή τους στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία, εν ολίγοις να δώσουν το στίγμα τους
Για όλους αυτούς τους σπουδαίους λόγους, οι μικροί δημοσιογράφοι της Στ’ τάξης και η εμπνευσμένη εκπαιδευτικός τους, κ. Κυριακή Αμαραντίδου, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την αξιόλογη αυτή προσπάθεια, που ήδη είναι στο 2ο τεύχος, και δικαιούνται την ενθάρρυνση και την επιβράβευσή μας για να συνεχίσουν με περισσότερη διάθεση και δυναμισμό το όμορφο δημοσιογραφικό τους έργο! Επίσης, πολλά μπράβο και στον Διευθυντή του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνο Σεχίδη, που στηρίζει τις πρωτοβουλίες και τις καινοτομίες του σχολείου του!
Θερμά συγχαρητήρια, παιδιά! Το ελπιδοφόρο μέλλον ξεκινά από εσάς, από τα όνειρά σας και τα έργα σας! Καλή συνέχεια στις δράσεις σας! Καλό Πάσχα με ευλογημένες αναστάσιμες μέρες!
Όλγα Μούσιου Μυλωνά
Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας