Πέτη Πέρκα: “Ομολογία αποτυχίας και θεσμική οπισθοδρόμηση ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης»
Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις»
Με κατηγορηματική κριτική τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής η Πέτη Πέρκα, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022. Όπως ανέδειξε, το υπό ψήφιση νομοθέτημα συνιστά «μνημείο κακοτεχνίας» και επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία του προηγούμενου σχεδιασμού της κυβέρνησης, καθώς τροποποιούνται 85 από τα 130 άρθρα του αρχικού νόμου, καταργούνται 10 και μόλις 35 μένουν ανέγγιχτα.
Η κ. Πέρκα υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2022 για τις τεχνικές και διαχειριστικές αδυναμίες του νόμου και την έλλειψη επαρκών πόρων και σαφούς στόχευσης. «Η πρόβλεψή μας επαληθεύτηκε: από τα 13 καθεστώτα προκηρύχθηκαν μόνο 4, και ολοκληρώθηκαν μόλις 2. Και αντί να διορθώσετε τα λάθη σας, ξηλώνετε τα πάντα και τα ξαναράβετε πρόχειρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι η πιο κραυγαλέα απόδειξη αποτυχίας είναι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», που προοριζόταν για τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Όπως σημείωσε: «Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 σας είχαμε καταθέσει ερώτηση με τίτλο «Αναπτυξιακός νόμος – Ένα ακόμα fail story της ΝΔ! Αναμένοντας το Ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», αναδεικνύοντας τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές σας και τα ψέματα που λέγατε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Δυο χρόνια μετά έρχεστε και καταργείτε το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η απόλυτη ομολογία αποτυχίας των πολιτικών σας περί δήθεν αναπροσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.
Να σας θυμίσω ότι το 2022 είχατε κάνει σημαία αυτό το ειδικό καθεστώς, λέγατε ότι θα είναι το πρώτο καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου που θα εκδοθεί και έτσι δήθεν θέλατε να συμβολίσετε την υψηλή προτεραιότητα που είχε για εσάς η απολιγνιτοποίηση και το αντιστάθμισμα των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων στις λιγνιτικές περιοχές. Δυστυχώς για τις λιγνιτικές περιοχές, ούτε αυτή η υπόσχεση της κυβέρνησης της ΝΔ τηρήθηκε. Λέγατε ότι σκοπός του καθεστώτος είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) που συνοδεύουν το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ), με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και να επιτύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ήδη από την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου επισημάναμε ότι θα προκύψουν σημαντικές τεχνικές-διαχειριστικές δυσκολίες εφαρμογής του νόμου. Η εκτίμησή μας λοιπόν ήταν πως ελάχιστα καθεστώτα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν έγκαιρα και ικανοποιητικά, ενώ ο επιπρόσθετος φόρτος θα επιβαρύνει δυσανάλογα και μάλλον αχρείαστα την υπηρεσία εφαρμογής του νόμου. Η κυβέρνηση τελικά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας και διέψευσε τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει σε επενδυτές και σε επιχειρήσεις.
Ο σχεδιασμός σας ήταν λάθος, για παράδειγμα, δεν ήταν σαφής ο καταμερισμός των πόρων ανάμεσα στις πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δίνει έμφαση κυρίως στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών μέσα από την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η ενίσχυση των μεγάλων επενδύσεων εμφανίζεται ως αποδεκτή εξαίρεση στον κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Που πήγε ο στόχος της ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.); Μήπως δεν υπάρχουν επενδυτικά σχέδια στις λιγνιτικές περιοχές; Μήπως είχαμε δίκιο όταν σας λέγαμε ότι η μία μετά την άλλη εταιρίες, που είχαν αναγγείλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια ενόψει απολιγνιτοποίησης, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους λόγω των αστοχιών σας;»
Κατά την τοποθέτησή της, η Πέτη Πέρκα επέκρινε την κυβέρνηση για την απουσία συνολικού σχεδίου περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η μετονομασία του καθεστώτος σε «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης», χωρίς κανέναν μηχανισμό αξιολόγησης ή χωροταξική στρατηγική, προβάλλεται ως «μια επικοινωνιακή απόπειρα κάλυψης της αδράνειας και της αποτυχίας».
Την ίδια στιγμή, η πρόβλεψη για αυξημένες αρμοδιότητες του υπουργού Ανάπτυξης στην κατανομή πόρων «ανοίγει τις πόρτες σε πελατειακές λογικές του παρελθόντος», ενώ παραμένει άλυτο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. «Μήπως τελικά στόχος είναι να οδηγηθούμε σε ιδιωτικοποίηση της αξιολόγησης και της διαχείρισης των ενισχύσεων;», διερωτήθηκε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Πέρκα, η κυβέρνηση συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις αποκλειστικά από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αγνοώντας ευρωπαϊκά εργαλεία, ενώ το πληροφοριακό σύστημα του νόμου παραμένει εκτός λειτουργίας επί δύο συναπτά έτη. «Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για “απόλυτη διαφάνεια”, όταν οι αξιολογήσεις καθυστερούν, οι αξιολογητές παραμένουν απλήρωτοι και τα κριτήρια επιλογής είναι θολά και πολιτικώς χειραγωγήσιμα;».
Η Πέτη Πέρκα άσκησε δριμεία κριτική και στις διατάξεις που αυξάνουν τα ανώτατα όρια ενισχύσεων, σημειώνοντας ότι με ετήσιο προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ ανά καθεστώς, «μόλις τρεις μεγάλες κοινοπραξίες μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο των πόρων». Επιπλέον, η επέκταση της επιχορήγησης και στις μεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς πρόβλεψη υποστηρικτικών μηχανισμών για τις μικρές, υπονομεύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και αποκλείει ουσιαστικά τις νεοφυείς και τοπικές επιχειρήσεις.
«Δεν είναι η αύξηση των ανώτατων ορίων που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις – είναι η παροχή τεχνογνωσίας και στήριξης. Το λένε οι ίδιοι οι φορείς. Εσείς όμως επιλέγετε άλλη μία φορά να ευνοήσετε τους λίγους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην κατακλείδα της τοποθέτησής της, η κ. Πέρκα ανέδειξε το πιο κρίσιμο κενό του νομοσχεδίου: την παντελή έλλειψη στρατηγικού οράματος για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας. Όπως είπε, «δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός για τη διάχυση τεχνογνωσίας, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, για την κατάρτιση των εργαζομένων ή την περιβαλλοντική συμμόρφωση. Μιλάτε για θετικό ΑΕΠ και “trickle-down effects”, την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην εισοδηματική στασιμότητα και στην παραγωγική ανεπάρκεια».
Η Νέα Αριστερά ψηφίζει κατά του νομοσχεδίου, προτείνοντας μια εναλλακτική στρατηγική. Η Πέτη Πέρκα έκλεισε την παρέμβασή της υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός αναπτυξιακού κράτους, που θα λειτουργεί ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής και της περιφερειακής δικαιοσύνης, μέσα από συντονισμένη συνεργασία τοπικών κοινωνιών, επιχειρήσεων, θεσμών και κράτους. «Η ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερη. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς κοινωνική λογοδοσία, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς ισχυρό δημόσιο ρόλο. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και διεκδικούμε μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική – για τη βιωσιμότητα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη», κατέληξε.
Δείτε το video:https://youtu.be/rfzTiq-VAHc