Παρουσίαση της Εταιρείας Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας (video, pics)
Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου Φαίδων η παρουσίαση της ίδρυσης επιστημονικού Σωματείου με την επωνυμία «Εταιρεία Μελετών Ανθρωπιστικών Επιστημών Φλώρινας» ή συντομογραφικά «Ε.Μ.Α.Ε.Φ» και στην αγγλική εκδοχή του «Society of Human Studies of Florina» ή συντομογραφικά S.H.S.F.
Την έναρξη της παρουσίασης καθώς και την ανακήρυξη της ίδρυσης, παρουσία των 38 ιδρυτικών μελών και της τοπικής δημοτικής αρχής, έκανε η κυρία Κουρεμένου Ρένα, φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας κ. Μούλελης Ηλίας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Χάτζιος Μιχάλης καθώς και εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης κ. Αντωνιάδης Τάσος, στην οποία και στεγάζεται η εταιρεία.
Η κ. Κουρεμένου, ως βασικός εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, μίλησε για το πώς η ίδια είχε την αρχική ιδέα της πραγμάτωσης του, αναφερόμενη επίσης και στα στάδια εξέλιξής του προκειμένου αυτό να φτάσει στη σημερινή του σύσταση και μορφή. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους βασικούς σκοπούς και στόχους της Ε.Μ.Α.Ε.Φ . που είναι η συμβολή στη μελέτη, διάσωση και διάδοση των ανθρωπιστικών σπουδών και της τοπικής ιστορίας της Φλώρινας και των γειτονικών περιοχών, σε συνεργασία και με τους αρμοδίους φορείς. Ειδικότερα ως σκοπούς της Ε.Μ.Α.Ε.Φ. η κ. Κουρεμένου ανέφερε α) την συστηματική επιστημονική έρευνα σε τομείς όπως η ιστορία, η κοινωνία, η εκπαίδευση, το δίκαιο, οι τέχνες και ο πολιτισμός, που σχετίζονται με την περιοχή της Φλώρινας, β)τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκαν: η δημιουργία επιστημονικού περιοδικού – επετηρίδας, στο οποίο θα δημοσιεύονται ατομικές και συλλογικές μελέτες, που θα συμβάλουν στην προώθηση των σκοπών του Σωματείου, η διοργάνωση επιστημονικών Συνεδρίων, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Διαλέξεων και Εκπομπών, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, η ίδρυση ενός μουσείου πόλης, η διοργάνωση ή συνδιοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και άλλα ιδρύματα, η συμμετοχή της Εταιρείας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, η έκδοση πρακτικών των επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων που διοργανώνει η Εταιρεία κ.α.
Ειδικότερα όμως, η κ. Κουρεμένου έδωσε έμφαση την ενεργό εμπλοκή του Φλωρινιώτη πολίτη στις πολυεπίπεδες δράσεις που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία καθώς και τη διασύνδεση των τοπικών φορέων με αυτή. Όπως η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις εργασίες μας οι οποίες θα αποτελέσουν μια αφόρμιση αλλά κι ένα πεδίο έρευνας μέσα από το οποίο ο πολίτης θα αναστοχαστεί και θα επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στο κοινωνικό γίγνεσθαι αυτής εδώ της πόλης. Μας ενδιαφέρει και θα επιδιώξουμε τη διάχυση των ερευνητικών μας πορισμάτων στις εκπαιδευτικές βαθμίδες της περιοχής μας ώστε ο σημερινός μαθητής και εν δυνάμει αυριανός πολίτης να καταστεί περισσότερο συνειδητοποιημένος και πιο ενεργός από εμάς».
Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Κασκαμανίδη Γιάννη, δάσκαλου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος επίσης παρουσίασε αναλυτικά σε μορφή power point τους σκοπούς και τις δράσεις του Σωματείου. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Κηπουροπούλου Γεωργία, Διδάκτωρ και ειδική επιστήμων και μίλησε για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του σωματείου ενώ ο κ. Σεχίδης Κωνσταντίνος, δάσκαλος και Υποψήφιος Διδάκτορας επίσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μίλησε για το άνοιγμα της Ε.Μ.Α.Ε.Φ. στο ευρύτερο κοινό με την εγγραφή και νέων τακτικών μελών. Τέλος, ο καθηγητής και μέλος Ε.Δ.Ι.Π. κ. Ταμουτσέλης Νικόλαος παρουσίασε το έμβλημα της Ε.Μ.Α.Ε.Φ το οποίο φιλοτέχνησε ο ίδιος και έδωσε με μοναδικό τρόπο τις δικές του εικαστικές, συμβολικές και ιδεολογικές προεκτάσεις. Στο έμβλημα εμφανίζεται η οικία Πέιου, η οποία αποτελεί δείγμα μοναδικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Η παρουσίαση έκλεισε με την αναγόρευση των ονομάτων των ιδρυτικών μελών και την επίδοση φακέλων εργασίας, μία προσφορά του Δήμου Φλώρινας, καθώς και καρτέλων, προσφορά του τυπογραφείου Παπακοσμά, όπου αναγράφονταν το όνομα, η ιδιότητα του μέλους, το έμβλημα και η ονομασία της Εταιρείας.
Ο κατάλογος των ιδρυτικών μελών, σύμφωνα με τη σειρά υπογραφής τους στο καταστατικό έχει ως εξής: Κουρεμένου Ειρήνη, Καππάτου Αναστασία, Κασίδου Στυλιανή, Αμαραντίδου Κυριακή, Ταμουτσέλης Νικόλαος, Οικονόμου Νικόλαος, Αραμπατζή Χρύσα, Πουγαρίδου Ελισάβετ, Πουγαρίδου Γεωργία, Μαντρατζή Χριστίνα, Βακάλη Άννα, Βακάλης Χρήστος, Σεχίδης Κωνσταντίνος, Γεράσης Νικόλαος, Βούλγαρη Βαρβάρα, Juan Luis Diaz, Σαββάκης Κίμων, Αθανασιάδου Ιωάννα, Σολάκης Δημήτριος, Καργάκης Ματθαίος, Γκόλια Παρασκευή, Κασκαμανίδης Ιωάννης, Κηπουροπούλου Γεωργία, Κηπουροπούλου Ευμορφία, Γιούρσης Πέτρος, Κατσανδρή Αικατερίνη, Κονσούλη Στεφανία, Γρούιος Ηλίας, Κώτσου Συμεών, Νώτας Παναγιώτης, Πουγαρίδης Στέφανος, Μελίσσας Λάζαρος, Κωτσαλίδου Ευαγγελή, Λαβασίδης Λάζαρος, Μούσιου – Μυλωνά Όλγα, Ζήση Μαρία, Τζήμας Γεώργιος, Καραγιάννη Χριστίνα.
Συγχαρητήρια, καλή δουλειά