Εγκατάσταση 10 διπλών αισθητηρίων εδαφικής υγρασίας σε επιλεγμένα σημεία του συλλογικού αρδευτικού δικτύου των Πρεσπών
Σε διπλή κατεύθυνση η προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης των υδατικών πόρων στην περιοχή των Πρεσπών. Αφενός σε επίπεδο χωραφιού και αφετέρου σε επίπεδο λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου. Η Π.Ε. Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει προβεί στην εγκατάσταση 10 διπλών αισθητηρίων εδαφικής υγρασίας σε επιλεγμένα σημεία του συλλογικού αρδευτικού δικτύου των Πρεσπών. Σκοπός της τοποθέτησης είναι η επίδειξη της ορθολογικής άρδευσης, η βελτίωση της αποτελεσματικότερης χρήσης του αρδευτικού νερού και αποτελεί μία δράση γεωργίας ακριβείας. Η λειτουργία των αισθητηρίων μέσα από το σύστημα των Μετεωρολογικών Σταθμών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δίνει επιπλέον μετεωρολογικά δεδομένα στους χρήστες ενώ μπορεί να προσαρμοσθεί με εξατομίκευση για παροχή δεδομένων καλλιεργειών. Ο τρόπος μεταφοράς δεδομένων από το χωράφι στο διαδίκτυο δεν απαιτεί την ύπαρξη κάποιου τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου έχουν τοποθετηθεί στις ίδιες θέσεις και δέκα (10) νέοι σταθμοί μέτρησης στάθμης – παροχής των ανοικτών αγωγών, έτσι ώστε με τον κατάλληλο χειρισμό να μπορεί να βελτιστοποιηθεί και η ίδια η λειτουργία του συλλογικού δικτύου.
Η εγκατάσταση των αισθητηρίων αυτών υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου ‘Κοινά σχέδια διατήρησης της βιοποικιλότητας και αειφόρων στόχων για την ανάπτυξη της διμερούς δικτύου προστατευόμενων περιοχών’ (Common plans for biodiversity conservation and sustainable targets for the development of a bilateral network of protected areas) με ακρωνύμιο COMBINE2PROTECT το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Cross Border Cooperation Programme CCI 2014 TC 16 I5CB 009 (χρηματοδότηση 85% ΕΤΠΑ και 15% Εθνικοί Πόροι). Όσον αφορά την περιοχή των Πρεσπών ασχολείται με τα μέτρα διαχείρισης σε είδη προτεραιότητας στο Πάρκο Πρεσπών, την ανάπτυξη δικτύου προστατευόμενων περιοχών, την αξιοποίηση και εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών στην προώθηση καλών αγροτικών πρακτικών και στη διαχείριση υδάτινων πόρων και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και προωθητικών ενεργειών.
Μας δουλεύετε κανονικά εεε. Για ποιο σύστημα των Μετεωρολογικών Σταθμών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μας λέτε; Για αυτό που λειτουργεί τις μισές μέρες του έτους και πολλοί σταθμοί μέτρησης είναι κολλημένοι και δείχνουν στοιχεία προ δύο μηνών; Εδώ και δύο βδομάδες περίπου η σχετική ιστοσελίδα δε φορτώνει καθόλου. Δείτε και μόνοι σας: http://195.130.86.119:8080/livedata/map.jsf . Ας μας πούνε τέλος πάντων ποιος παρακολουθεί και συντηρεί αυτό το σύστημα που δουλεύει όποτε θέλουν αυτοί, για να ξέρουμε και που να απευθυνόμαστε όταν δεν δουλεύει όπως τώρα.
Είναι διαφορετικό η live μετάδοση των δεδομένων και διαφορετικό η λειτουργία των μετεωρολογικών, διαδικασία αξιολόγησης, αποσφαλμάτωσης, επεξεργασίας δεδομένων.
Η on line μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσα από κωδικούς για τους ενδιαφερόμενους.
Σημασία έχει όμως να μπορούμε εμείς οι αγρότες να βλέπουμε αυτά τα δεδομένα και μάλιστα ελεύθερα όχι με κωδικούς. Όλα αυτά καλώς γίνονται αλλά να έχουν εφαρμογή και στην πράξη και όχι να παραμένουν σαν στοιχεία απλά στα συρτάρια σας για να παίρνετε τις επιχορηγήσεις του INTEREG.
https://www.agronews.gr/tech/184252/agrotemahia-apo-ton-upologisti-dialegoun-oi-hristes-meso-platformas-tis-cibo/?fbclid=IwAR2yax0bT6CYC_fRmnS8vhLC7bi8HxFqla-NNu6z7CWG4oNHYk6S5HD61_s#.Xr2SC2f0LwQ.facebook
Σε ποιον ανήκουν τα δεδομένα? Μεγάλη η συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα…. GDPR. Τα δεδομένα για τα χωράφια μας, για το περιβάλλον μας, που δίνουμε εμείς ή άλλοι δημόσιοι φορείς σε ποιον ανήκουν? πως μπορεί μία πλατφόρμα να αποφασίζει πριν από μας?
https://neaflorina.gr/2020/08/epistoli-toy-antiperifereiarchi-vasili-ampa-gia-tis-zimies-poy-proklithikan-stin-periochi-ton-prespon-exaitias-ton-vrochoptoseon/