Π. Πέρκα: «Ιδιωτική επίβλεψη; Εμμονική αντίληψη της ΝΔ ότι για όλα φταίει το δημόσιο ώστε να καταργηθεί ο έλεγχος του δημοσίου»
Η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα τοποθετήθηκε στις 4.9.2020 στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλής, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 32§9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τις «Εργασίες ολοκλήρωσης του έργου: Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16), Τμήμα Θέρμη – ΓαλάτισταΚωδ. Αναφ. 5812».
Ακολουθεί απόσπασμα της τοποθέτησης της κας Πέρκα:
«Ξεκινάω και λέω, απλά τα πράγματα, γιατί καθυστερούν τα έργα; Βρήκε ο κ. Υπουργός ότι φταίει το δημόσιο. Είναι μια εμμονική αντίληψη της ΝΔ ότι για όλα φταίει το δημόσιο και ότι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί καλά. Μας κατηγορείτε ότι είμαστε κατά του ιδιωτικού τομέα. Ούτε αυτό ισχύει. Δεν πρέπει να δουλεύουν όλα με τάξη και κανόνες; Δεν πρέπει όταν σχεδιάζονται τα έργα να υπόκεινται σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό; Να υπάρχουν οι μετρήσεις για το τι θα εξυπηρετήσει το έργο;
Πάμε τώρα, στο έργο του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16), Τμήμα Θέρμη – ΓαλάτισταΚωδ. Αναφ. 5812, αυτό είναι δημόσιο έργο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευθύνη, γιατί ήμουνα εκεί και αυτά υπήρχαν ως ιδέες, κάποιοι τα συζητούσανε, χωρίς μελέτες, χωρίς απαλλοτριώσεις, χωρίς τίποτα. Ξαφνικά όλη η χώρα είχε γίνει ένα «εργοτάξιο», όπου κάποιοι επιτήδειοι έπαιρναν λεφτά, υπήρχε φοβερός ανταγωνισμός, έμειναν πέντε εργοληπτικές εταιρείες στο τέλος, μήπως είναι και λιγότεροι, να παίρνουν όλα τα έργα στη χώρα, σβήσανε οι μικρομεσαίοι, γίνανε υπερβολικές εκπτώσεις βεβαίως και έμειναν τα έργα μισά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Υπουργέ έχει την ευθύνη για αυτό το έργο. Ξεκινήστε ρωτώντας τον κ. Ψωμιάδη να μάθετε τι έχει γίνει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που κόλλησε το έργο και γιατί.
Λέτε, για το έργο Πάτρα – Πύργος, δεν μου λέτε κ. Υπουργέ, αν δεν υπήρχε μια δημόσια υπηρεσία να ελέγχει τα συμβατικά στοιχεία, την πρόοδο του έργου, θα έβγαινε ποτέ έκπτωτος ο κ. Καλογρίτσας; Τον οποίο βέβαια φαντάζομαι ότι σήμερα τον έχετε και φίλο και τον επικαλείστε συνέχεια. Ποιος θα έβγαζε έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα γιατί δεν τηρούσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις; Αν όχι μια δημόσια υπηρεσία; Δεν είναι δουλειά του Υπουργού. Καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρετε από διοίκηση κ. Υπουργέ; Η δημόσια διοίκηση, και αυτός ήταν και ο στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανεξάρτητη, με κανόνες, θεσμικά κατοχυρωμένη και δεν μπορεί να παρέμβει ο Υπουργός στον μηχανικό του δημοσίου και να του πει υπέγραψε αυτός τον λογαριασμό, υπέγραψε αυτό το συγκριτικό κλπ. Αυτός είναι ο στόχος σε αυτή τη χώρα, επιτέλους να γίνουμε ένα σύγχρονο κράτος. Και μη μου λέτε για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος και αυτός πρέπει να μπει σε κανόνες. Ο καθένας πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Για την ιδιωτική επίβλεψη, παρακαλώ πάρα πολύ, αν θέλετε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Να δούμε τι ακριβώς σημαίνει επίβλεψη, πώς ακριβώς, δεν θέλω να πιστέψω, ότι έχετε στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου δημόσιο, και η Εγνατία δημόσιο είναι. Άρα να μπούνε κανόνες, γιατί αυτή τη κουβέντα την πετάτε έτσι, θέλω να καταλάβω τι ακριβώς εννοείται και τι εννοούμε εμείς. Διότι και εγώ δεν θέλω ένα μεγάλο δημόσιο ούτε και ένα μικρό δημόσιο, θέλω αυτό που χρειάζεται για να γίνει αυτό που χρειάζεται, με τις ειδικότητες που χρειάζεται, και να λειτουργεί ανεξάρτητα και θεσμικά να είναι κατοχυρωμένο. Ιδιωτική επίβλεψη κ. Υπουργέ σημαίνει μια επιπλέον δοσοληψία σε αυτό το δύσκολο χώρο των κατασκευών, γιατί όπως είπαμε οι ίδιοι άνθρωποι θα περιφέρονται. Κατοχυρωμένο δημόσιο, όπου οι μηχανικοί του δημοσίου που έχουν επιβλέψει και κάνει τα μεγαλύτερα έργα, και αναφέρομαι και στα ολυμπιακά, έχουν την τεχνογνωσία, αρκεί βεβαίως να είναι θεσμικά κατοχυρωμένοι, και μπορούνε να εξασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτή είναι η δουλειά τους, να εξασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και ο ιδιώτης να προσαρμοστεί στους κανόνες που επιβάλει η πολιτεία. Οτιδήποτε άλλο που καταργεί τον έλεγχο του δημοσίου εκεί που πέφτει δημόσιο χρήμα είναι εκ του πονηρού».