“Έφυγε” η Αντιγόνη Τσάμη
Φτωχότερη είναι από σήμερα η Φλώρινα, καθώς μία σημαντική προσωπικότητα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Η Αντιγόνη Τσάμη, μία γυναίκα με πλούσιο συγγραφικό και κοινωνικό έργο, δεν είναι κοντά μας.
Γεννημένη στο Πισοδέρι, κόρη του Μακεδονομάχου Λάζαρου Τσάμη, η Αντιγόνη Τσάμη κατέγραφε τη λαογραφική παράδοση (παραμύθια, ήθη και έθιμα, τραγούδια, χοροί, θρύλοι, ιερά κειμήλια)της ιδιαίτερης πατρίδας της, αλλά και του νομού Φλώρινας γενικότερα.
Εργάστηκε ως εθελόντρια αδερφή προσφέροντας με αυτοθυσία.
Για την προσφορά της στην κοινωνία και τη λογοτεχνία της έχουν απονεμηθεί δεκάδες βραβεία, διακρίσεις και μετάλλια.
Έχει γράψει περισσότερα από 10 βιβλία και άλλα τόσο παρέμειναν ανέκδοτα.
Μεταξύ άλλων, ήταν επίτιμη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, του Συλλόγου Απανταχού Πισοδεριτών, του “Αριστοτέλη”, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της αμφικτυονίας Ελληνισμού.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, και θα ακολουθήσει η ταφή στο Πισοδέρι.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- Τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων από το Υπουργείο Στρατιωτικών, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στο 428 Στρατιωτικό Νοσοκομείο κατά την περίοδο 1946-1949
- Τιμήθηκε με το μετάλλιο Χρυσού Αστέρος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε με ζήλο κι αυταπάρνηση στα Νοσοκομεία Φλώρινας και Καστοριάς κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο 1946-1949.
- 19 Φεβρουαρίου 1996: Τιμήθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης με το Β΄ βραβείο για τη συμμετοχή της στον Λαογραφικό Διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη.
- 16 Δεκεμβρίου 1996: Τιμήθηκε από 5 Γυναικείους Συλλόγους της Θεσσαλονίκης και ονομάστηκε «Γυναίκα της Μακεδονίας».
- 5 Μαΐου 2006: Βραβεύτηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας για το συγγραφικό της έργο.
- 28 Μαΐου 2006: Βραβεύτηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, Δήμο Φλώρινας και Σύλλογο Φ.Σ.Φ. «ο Αριστοτέλης» Φλώρινας για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά της στον πολιτισμό, τη διατήρηση και την προώθηση των ηθών και των εθίμων της περιοχής μας.
- 9 Απριλίου 2008: Βράβευση από τον πρόεδρο Γυναικών Δυτικής Μακεδονίας κ. Καψή με τη στήριξη του Δήμου Φλώρινας.
- 13 Ιουνίου 2008: Βράβευση από το Σύλλογο Αμφικτυονίας, Λογοτεχνών Β. Ελλάδος με την παρουσίαση του βιβλίου «Ηρωικές Μορφές του Μακεδονικού Αγώνα 1902-1908» (Αίθουσα Ιστορίας Θεσσαλονίκης).
- 7 Δεκεμβρίου 2008: Βράβευση από την Τ.Ε.Δ.Κ. Φλώρινας με την παρουσίαση του βιβλίου «Ηρωικές Μορφές του Μακεδονικού Αγώνα 1902-1908» (Αίθουσα Αριστοτέλη).
- 27 Οκτωβρίου 2012: Βράβευση από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ως αναγνώριση της προσφοράς της ως Εθελόντρια αδελφή στο έπος του 1940.
- 23 Μαΐου 2014: Τιμητική πλακέτα από το Σύλλογο Κιουταχειωτών και Μικρασιατών για το συνολικό δημιουργικό της έργο.
- 29 Μαρτίου 2014: Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της Σχολής Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απένειμαν τιμητική πλακέτα για την λαογραφική της προσφορά (Αίθουσα Αριστοτέλη).
- 30 Σεπτεμβρίου 2007: Τιμητική Διάκριση από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ειρήνη – Πανανθρώπινο Αγαθό»
- 2007: Γ΄ Βραβείο πεζού από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας σε Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Ο Μακεδονικός Αγώνας».
- 2007: Συμπεριλήφθηκε στην Ανθολογία Ποίησης «Ερωτικός Μάιος» (τέσσερα ποιήματα), που εκδόθηκε από την Εταιρία της Μουσικής, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού/Μακεδονίας – Θράκης.