Γερμανοί μαγεύτηκαν από τις Πρέσπες και γύρισαν ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ με θροΐσματα και γκάιντες (video)
Μία τοποθεσία που μάγεψε γερμανική εταιρία παραγωγής και με την βοήθεια της Ανδρονίκης Χριστάκη στη σκηνοθεσία κατέγραψαν μαγικές και απόκοσμες εικόνες.
Πρέσπες, ένας τόπος που μοιάζει με ψηφιδωτό. Με ιστορία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι τον μακεδονικό αγώνα, τους βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο και λίγο αργότερα τον σπαρακτικό εμφύλιο.
Με έντονη την παρουσία του Θεού, με εκκλησίες, με ασκηταριά, με εικόνες να γίνονται ένα με τους βράχους. Μία εύφορη γη που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών, πλούσια βλάστηση, χιλιάδες είδη φυτών κι ένας κόσμος, δραστήριος, ζωντανός και αισιόδοξος που ψάχνει και δημιουργεί το αύριο μέρα με τη μέρα.
Η κάμερα στο μοναδικό οικοσύστημα των Πρεσπών
Ένα μοναδικό οικοσύστημα με παγκόσμια αναγνώριση. Προστατευόμενο από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις με διεθνείς, διακρατικές συνθήκες. Και τέλος, ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους που φέρνει αντιμέτωπο το υδάτινο στοιχείο με τους ορεινούς όγκους που το περιβάλλουν. Όπου κι αν κοιτάξεις πράσινο και μπλε και άσπρο και καφέ και κόκκινο. Φύση και χώρα και νερό παίζουν ένα παιχνίδι χρωμάτων που συνεχίζεται αδιάκοπα όλες τις εποχές του χρόνου.
Αυτές ήταν πληροφορίες, μετά ήρθε η επίσκεψη και μαζί της και η γνώση, η προσωπική επαφή και η εμπειρία. Και εκεί κάπου γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός οδοιπορικού στη χώρα της Πρέσπας.
«Πρέσπα – Σταγόνες Υδάτινων κόσμων»
Το ντοκιμαντέρ «Πρέσπα – Σταγόνες Υδάτινων κόσμων», σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Χριστάκη, προβάλλει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συνδυάζοντας αφηγήσεις κατοίκων, διαδρομές σε ιστορικά μονοπάτια και μεγαλειώδεις εικόνες χριστιανικής έκφρασης και κατάνυξης. Ακολουθώντας πάντα μία κινηματογραφική λογική, καταγράφει τη σύγχρονη ζωή, τις καινοτόμες ιδέες, τις πρωτοβουλίες των τοπικών οργανώσεων και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις Λίμνες.
Το ντοκιμαντέρ για λόγους οπτικής ποιότητας και συνδυασμένων χρήσεων, παράγεται με την τεχνική 4Κ και φιλοδοξεί να προβληθεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη. Η Παραγωγή είναι της Fimi Culture με έδρα τη Φραγκφούρτη στη Γερμανία. Μια ιδέα από το φιλμ στο παρακάτω βίντεο.
Επιμέλεια κειμένου : Δημήτρης Καρασάββας, Ανδρονίκη Χριστάκη
Αφήγηση : Στέλλα Φυρογένη
Σκηνοθεσία : Ανδρονίκη Χριστάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μοντάζ : Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur, Ανδρονίκη Χριστάκη
Μουσική επιμέλεια : Ανδρονίκη Χριστάκη
Εταιρία Παραγωγής : Fimi Culture / Διάρκεια: 52 λεπτά
Πηγή: iefimerida.gr
Χίλια μπράβο στην κα Χριστάκη! Της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Τι να κάνει κι αυτή η «κακομοίρα»…
Από ‘κεί και πέρα…
Ευχαριστούμε τους Γερμανούς!… Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας!… Ασφαλώς, μπορεί οι εν λόγω Γερμανοί όντως να είναι φίλοι μας. Διόλου δεν αμφιβάλλω. Αλλά δεν μας φτάνει αυτό. Άραγε, θα μας πούνε ποτέ τίποτε οι Γερμανοί για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της Γερμανίας; Θα μας πούνε ποτέ τίποτε οι Γερμανοί τουλάχιστον για το κατοχικό «δάνειο», που αν είχε αποπληρωθεί, δεν θα υπήρχε ανάγκη να μπούμε στις περιπέτειες των Μνημονίων; Τα υπόλοιπα, ας τα παραβλέψουμε… Και, για να μην ξεχνιόμαστε, η ανθελληνική στάση τής Γερμανίας πάει πολύ πιο πίσω. Και πάντα συνδεόταν με την Τουρκία – ακόμη κι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας… Λοιπόν, η όποια ανθελληνική στάση τής Γερμανίας εφαρμόστηκε πολύ σωστά, εφόσον αυτή εξυπηρέτησε τα συμφέροντά της (τα συμφέροντα όλων των λαών της; – οπωσδήποτε όχι!). Το φλέγον, για εμάς, ζήτημα είναι η στάση τού ελληνικού Κράτους. Επιτέλους, ας εξετάσουμε τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν οι Κυβερνήσεις μας!
Οι γκάιντες;!!! Αντιπροσωπεύουν τα μουσικά όργανα της περιοχής;
ΥΓ
Συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά άλλα μάς «καίνε» την παρούσα στιγμή.
Τα σέβη μου, κα Χριστάκη.
Όλα τα χαμε πλάκωσαν και …Γερμαράδες στις Πρέσπες! Εκτός τόπου και χρόνου..Έλεος !
ευγε. Στην μιζερια μας κατι ομορφο. Απο Ελληνες.