Π. Πέρκα: «Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, εμείς ζητάμε ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρών και πολλά τεστ»
Ραδιοφωνική συνέντευξη της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στον Περιφερειακό Σταθμό της ΕΡΤ Φλώρινας
Τη Δευτέρα 30 Νοέμβρη 2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, μίλησε στο περιφερειακό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας.
Αρχικά, αφού έδωσε τις ευχές της για κουράγιο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της περιοχής, γρήγορη ανάρρωση σε όσους συμπολίτες είναι ασθενείς, ρωτήθηκε για την κατάσταση της πανδημίας στην περιοχή, που ενώ βρισκόταν στο κίτρινο πλέον βρίσκεται στο γκρι και σημείωσε: «Αυτό δυστυχώς έχει ευθύνες. Δεν έγινε τυχαία. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πανδημία που ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη, ωστόσο με βάση τα τελευταία δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικού τύπου βλέπουμε ότι δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση».
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην κατάσταση του Γηροκομείου Φλώρινας, παρατήρησε: «Έχουμε ήδη από τον Μάρτιο του 2020 καταθέσει ερωτήσεις με πρωτοβουλία της Θ. Φωτίου και έχουμε επισημάνει ότι οι δομές είναι οι πρώτες που πρέπει να ελέγχονται με δωρεάν τεστ, να αυξηθεί το προσωπικό, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση…αυτό δεν έγινε ποτέ. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπήρχε παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων, ώστε να μπορούν να μαγειρεύονται. Εμείς εδώ και καιρό ζητάμε να μας καταθέσουν τα πρακτικά της επιτροπής των επιστημόνων. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους ειδικούς, αλλά πρέπει να ξέρουμε αν εισακούγονται οι συστάσεις των επιστημόνων ή γίνονται πολιτικοί χειρισμοί με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την τραγική εξέλιξη. Η χώρας μας πλέον έχει φτάσει πολύ ψηλά στον αριθμό των νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό».
Σχετικά με τη διασπορά του ιού στη Φλώρινα, δήλωσε: «Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν, ειδικά σε μία χώρα που κατά το πρώτο κύμα τα είχε πάει καλά, ιδιαίτερα για το Νομό μας που τα είχε πάει εξαιρετικά. Δεν θα πω ότι είμαι ειδικός, αλλά όταν αργούν να πάρουν μέτρα στη Θεσσαλονίκη και να κλείσουν τους διπλανούς Νομούς που είναι κόκκινοι, το τριήμερο του Αγ. Δημητρίου η Φλώρινα έχει 100% πληρότητα, πιθανόν αυτή η εξέλιξη να έχει συμβάλει στη διασπορά του ιού στην κοινότητα».
«Αυτή τη στιγμή, έστω και τώρα εμείς ζητάμε ΜΕΘ, ΜΕΘ, ΜΕΘ. Προσλήψεις ιατρών και πολλά τεστ. Να συνταγογραφούνται, να είναι δωρεάν και να κάνει ο κόσμος δωρεάν τεστ. Αυτά γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έστω και τώρα, να προλάβουμε ό,τι είναι δυνατόν να προληφθεί. Ο αριθμός των νεκρών κάθε μέρα είναι τραγικός, δεν είναι αστεία τα πράγματα», σημείωσε για τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Έπειτα, ερωτώμενη για το φλέγον ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, δήλωσε: «Και εκεί έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Αυτές οι μεταβάσεις όπως λένε τα έγγραφα και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούν να έχουν τραγικά αποτελέσματα για τις περιοχές αν δεν είναι δίκαιες, αν δεν υπάρχει συμμετοχή και γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Είναι απαράδεκτο ότι συζητούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και υπήρχαν Βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και την ώρα που ο κ. Μουσουρούλης άκουγε τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, πολλές από τις οποίες ήταν αρκετά σοβαρές, μαθαίνουμε πως την ίδια ώρα η κυβερνητική επιτροπή είχε εγκρίνει το Master Plan. Αυτό δεν προοιωνίζει τίποτα καλό για την περιοχή μας. Το καταγγέλλουμε, καταθέτουμε συνεχώς ερωτήσεις, έχουμε κάνει αίτημα να έρθει στη Βουλή να το συζητήσουμε. Δεν μπορεί μια τέτοιου είδους μετάβαση να μη συζητιέται στο Κοινοβούλιο και στο Περιφ. Συμβούλιο πριν κλείσει ως σχέδιο. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σοβαρά σημεία, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε επανεξέταση».
Εξειδικεύοντας περαιτέρω στα σημεία του ΣΔΑΜ και τις ελλείψεις που προκύπτουν, κατέθεσε: «Δεν έχει γίνει η σωστή διαδικασία για τα εδαφικά σχέδια, γιατί ξέρετε με αυτά θα εγκριθεί οποιαδήποτε χρηματοδότηση, τα οποία δεν έχουν καν καταρτιστεί. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, σε αυτά πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, παραγωγικοί φορείς, οι πάντες. Υπάρχει ολόκληρη λίστα με το ποιοι πρέπει να συμμετέχουν. Και όλα αυτά δεν έχουν καν ξεκινήσει. Αποκαταστάσεις μηδέν. Βλέπουμε τώρα ότι για να καλυφθεί ο λογαριασμός των ΕΛΑΠΕ και είναι η επόμενη ερώτηση που θα κάνω, μετακυλίεται με τη δραματική επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ για να μη φανεί η αύξηση του ρεύματος, καθότι έχουν έλλειμα στον ΕΛΑΠΕ και πάνε να το πληρώσουμε όλοι μαζί. Διαμαρτύρεται το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, διαμαρτύρονται και ο σύλλογος επενδυτών φωτοβολταϊκών. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα».
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τη λειτουργία της Βουλής και τα συνεχή νομοσχέδια που κατατίθενται, δήλωσε: «Εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, περνάνε πολύ σοβαρά νομοσχέδια στη Βουλή, στα οποία δεν καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο επείγων χαρακτήρας τους. Φαίνεται πως τους βολεύει να μην έχει κανονική λειτουργία το Κοινοβούλιο και είναι μια ευκαιρία».
Στην ερώτηση που αφορά στο τι πρέπει να γίνει για να μην χάσει άλλη μια ευκαιρία η Φλώρινα και πάει πίσω η ανάπτυξή της, σημείωσε: «Επειδή υπάρχει η διεθνής εμπειρία και δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό, βάζουμε μερικές αρχές. Η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και για να είναι θα πρέπει η κοινωνία και οι τοπικοί φορείς να είναι μπροστά. Τι εννοώ; Φ/Β Πάρκα, μάλιστα. Πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι τοπικές πρωτοβουλίες μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Είναι ένα εργαλείο που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διαχέει την ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία και να συμμετέχει και να έχει οφέλη. Αυτό στους σχεδιασμούς τους δεν υπάρχει. Πρόκειται να πάμε σε ένα μοντέλο με τεράστιες επενδύσεις, που θα τις κάνει πάλι ένας ιδιωτικός τομέας, από δυο-τρεις μεγάλες εταιρίες φαντάζομαι και να μείνει απ’ έξω η τοπική κοινωνία. Οι επενδύσεις αυτές να χρηματοδοτηθούν από τα δημόσια ταμεία προσφέροντας μερικές θέσεις εργασίας μέχρι να γίνει η κατασκευή -χωρίς συμμετοχή. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο που συμμετέχει η τοπική κοινωνία, δημιουργεί τις δικές της ενεργειακές κοινότητες για αυτοπαραγωγή, το κράτος δημιουργεί εργαλεία για συμμετοχή και χρηματοδότηση, ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του…ένα πιο ευρωπαϊκό μοντέλο. Θέλω να υπενθυμίσω το παράδειγμα της Θράκης με την Ειδική Οικονομική Ζώνη. Εκεί λοιπόν πήγανε μεγάλες εταιρίες, πήρανε τις επιδοτήσεις, τις ‘φάγανε’ και έμειναν τα κουφάρια. Αυτό δεν φέρνει ανάπτυξη στον τόπο, πρόκειται για πολιτική διαφοροποίηση και θα επιμείνουμε σε αυτό».
Σχετικά με τη δραματική κατάσταση της ανεργίας στην περιοχή, δήλωσε: «Πρέπει σε αυτή τη φάση, οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους να στηριχτούν. Η χρηματοδότηση κι όλα αυτά τα έργα που προβλέπονται, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το 2022-23. Σήμερα όμως υπάρχει τεράστια ανεργία, τόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές παροχές, πρέπει να ληφθεί μέριμνα. Κάναμε ερώτηση για την απόλυση εργαζομένων του Ορυχείου Προσηλίου και η απάντηση ουσιαστικά έλεγε ‘να βρουν κάτι άλλο να κάνουν’. Δεν είναι έτσι, είμαστε μια περιοχή που στήριξε όλη αυτή την ιστορία, αυτό που λέω συνήθως ότι όλη η Ελλάδα είχε φως επειδή έσβησαν τα δικά μας χωριά. Αυτό πολεμάμε, αυτό προσπαθούμε. Με πιάνει θυμός με αυτή την ιστορία».
Κλείνοντας και επεξηγώντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση και την διακοπή του έργου της τηλεθέρμανσης, παρατήρησε: «Εμείς δεν είπαμε όχι στην απολιγνιτοποίηση, αλλά είπαμε με όρους. Μιλάμε για απανθρακοποίηση αν θέλουμε η χώρα να βαδίζει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις. Όχι όμως να αντικαταστήσουμε τον λιγνίτη με φυσικό αέριο. Δεν κόβουμε τον λιγνίτη για να βάλουμε το αέριο, το οποίο σε λίγα χρόνια τελειώνει γιατί η Ευρώπη συνεχώς οδηγείται σε πιο αυστηρούς στόχους λόγω κλιματικής αλλαγής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι συμπολίτες μας, αυτή τη στιγμή τους κοροϊδεύουν. Πετάχτηκαν 20 εκ. ευρώ για την τηλεθέρμανση, έκοψαν το έργο, δεν ξέρουμε τι ρήτρες θα αξιώσει ο ανάδοχος γιατί του έκοψαν τη σύμβαση, πόσο θα φτάσει το ποσό που πετάξαμε. Θα ξαναέρθει δημόσιο χρήμα για εγκατάσταση Φ/Α στα σπίτια και σε 10 χρόνια, θα ξανασυζητάμε πως θα κοπεί το φυσικό αέριο. Απαράδεκτα πράγματα».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί το Σ/Ν του ΥΠΕΝ για την χωροταξία, το οποίο είναι επίσης ένα σημαντικό νομοσχέδιο που χτυπά τους μικροϊδιοκτήτες και εξυπηρετεί και πάλι συμφέροντα, όπως αυτά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. «Θα τα πούμε και στη Βουλή. Να είστε όλοι καλά και προσοχή».