Συγχαρητήριο της Διευθύντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου – Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών
Η διευθύντρια και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου- Λ. Τ. Λαιμού Πρεσπών συγχαίρουν θερμά τους μαθητές Αναστασία Κακαράντζα, Λάζαρο Πετρίδη και Αρετή Στεργίου της Β΄ Λυκείου και τον εκπαιδευτικό Βελονάκη Ιωάννη για τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο “Open Classroom” («Ανοιχτές Τάξεις») που έγινε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. Το συνέδριο αυτό, με τον πλήρη τίτλο “Open and Distance Education: New challenges and Perspectives” («Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Νέες προσκλήσεις και Οπτικές»), συνδιοργανώθηκε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων “Open Schools for Open Societies-OSOS” και “Reflecting 4 Change-R4C” από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Ελληνογερμανική Αγωγή και το δίκτυο “European Distance Learning Education (EDEN).
Οι μαθητές μίλησαν για τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν τόσο αυτοί όσο και οι συμμαθητές τους από τη μελέτη των φαινομένων του φωτός και της σημασίας του στην ανθρώπινη – και όχι μόνο – ζωή στο πλαίσιο του έργου “Open Schools for Open Societies- O.S.O. S” («Ανοιχτά Σχολεία σε Ανοιχτές Κοινωνίες») στο διάστημα 2018- 2020. Η ένταξη των μαθητών στο συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια της επιτυχούς συμμετοχής ομάδας του ακριτικού σχολείου στις δράσεις του προγράμματος Inspiring Science Education κατά το σχολικό έτος 2014- 2015 με τους εκπαιδευτικούς κ. Βελονάκη Ιωάννη, Γεμενετζίδη Γρηγόριο και Γεωργίου Μαρία και πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς το σχολείο μας έχει ήδη επιλεγεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να συνεχίσει στην επόμενη φάση του έργου “Reflecting for Change- R4C”.
Το ευρωπαϊκό έργο Η2020: «Οpen Schools for Open Societies – ΟSOS» («Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία»), έχει σκοπό τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για το «Ανοιχτό σχολείο». Αντικείμενό του είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου», με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Στο έργο συμμετέχουν 21 φορείς (υπουργεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, σχολεία, κ.ά.) από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Επιπλέον, αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κάλυψη μέρους των εξόδων των εκπαιδευτικών εκδρομών που συνεπαγόταν η συμμετοχή του σχολείου στις παραπάνω δράσεις.