Γιάννης Αντωνιάδης: Το καλοκαίρι στη Φλώρινα ο πρωθυπουργός – Τον χειμώνα του 2022 οι πρώτες συνδέσεις με φυσικό αέριο (video)
Την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα μέσα στο καλοκαίρι προανήγγειλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Αντωνιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στα θέματα τα οποία συζήτησαν και ήταν τα ποσοστά επιχορήγησης για τις νέες επενδύσεις, οι αποζημιώσεις των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό, το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγή και Νίκης, οι μελέτες για τα αρδευτικά Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας, το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων, ο οδικός άξονας, η σιδηροδρομική σύνδεση, οι αποζημιώσεις των Βαλτονέρων, η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης και μετά το 2023.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αντωνιάδης ανακοίνωσε πως από τον χειμώνα του 2022 αναμένονται οι πρώτες συνδέσεις πολυκατοικιών με φυσικό αέριο και πως τα έργα θα ξεκινήσουν από αυτό το καλοκαίρι.
Αναλυτικά ο κ. Αντωνιάδης είπε:
«Ξεκινώ με την προαναγγελθείσα συνέντευξη μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Λόγω των άγιων ημερών που διανύσαμε, αποφάσισα τη συνέντευξη αυτή να τη δώσω μετά το Πάσχα και σήμερα είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για την πολύ σημαντική συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό. Πριν μπω στο περιεχόμενο της συνάντησης να ξεκινήσουμε ένα πολύ ευχάριστο νέο για το νομό μας. Είναι κάτι το οποίο επί δεκαετίες θα έλεγα, είχαμε προσπαθήσει να το επιτύχουμε και αγωνιζόμασταν για αυτό και δεν το καταφέρναμε και αναφέρομαι στα ποσοστά επιχορήγησης για τις νέες επενδύσεις.
Εγκρίθηκε λοιπόν από την ευρωπαϊκή ένωση η πρόταση την οποία είχαμε κάνει για την περιοχή στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου για τις επενδύσεις. Για τις μεγάλες το αρχικό 25% για τις επενδύσεις διπλασιάστηκε και έγινε 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις από το 35% πήγαμε στο 60% για τις μικρές επιχειρήσεις τύπου τυροκομείο ή μεταποιήσεις ή οτιδήποτε από 45% πάμε στο 70% είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή και για την ανάπτυξη. Για το συγκεκριμένο θέμα θα αναφερθούμε διεξοδικά σε άλλη συνέντευξη. Θα πω μόνον ότι μέσα στις προθέσεις τις δικές μου πρωτίστως και της κυβέρνησης βεβαίως είναι τα χρήματα τα οποία θα δοθούν για νέες επενδύσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία το 70-80% να πάνε σε τοπικούς επιχειρηματίες για μικρές επενδύσεις και μεσαίες επενδύσεις και όχι σε κάποιο ξένο FUND το οποίο θα έρθει εδώ να κάνει κάποια επένδυση και να πάρει το 60 -70% της επιδότησης και ενδεχομένως μετά από μερικά χρόνια να πάρει την επένδυση του και να φύγει. Το κλείνω όμως αυτό γιατί δεν είναι της παρούσης συνέντευξης.
Έρχομαι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο χρόνος με τον οποίο ζητήσαμε τελικά τριπλασιάστηκε από ένα τέταρτο περίπου 40 με 45 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος σχεδόν για όλα τα θέματα και για κάθε θέμα το οποίο ανέφερα ο ίδιος ζητούσε επιπλέον πληροφορίες. Ξεκινώ λοιπόν με τα δύο τρέχοντα θέματα τα οποία αναφέραμε, το πρώτο είναι οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες.
Για το συγκεκριμένο θέμα δεσμεύτηκε ότι μετά τις 15 Μαΐου, όταν θα έχουμε μια πλήρη εικόνα, θα αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές. Θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να βοηθήσει τους αγρότες μας. Το δεύτερο θέμα για το οποίο συζητήσαμε είναι αυτό των δύο μεθοριακών σταθμών Κρυσταλλοπηγή και Νίκης. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει ώστε για επαγγελματικούς λόγους επιχειρηματικούς λόγους για όσους έχουν επιχειρήσεις και διαβαίνουν τα σύνορα να ανοίξουν άμεσα οι μεθοριακοί σταθμοί και εννοείται για τους εποχιακούς εργάτες .
Στη συνέχεια μου ζήτησε επιπλέον στοιχεία τα οποία του τα έδωσα. Τα στοιχεία για τους δυο μεθοριακούς σταθμούς. Την Τετάρτη έχω ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου και για αυτό το θέμα θα κάνει παρέμβαση στο Χαρδαλιά για να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε γιατί και οι επιχειρήσεις και η περιοχή υφίσταται μεγάλη ζημιά.
Να ανακοινώσω ότι μες στο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός θα έρθει στην Φλώρινα το είχαμε σχεδιάσει και άλλες φορές αλλά δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει ελπίζουμε τώρα να πραγματοποιηθεί και να έρθει στην περιοχή μας. Εννοείται ότι πάντα η επίσκεψη ενός πρωθυπουργού συνδυάζεται και με θετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα υπάρξουν και βέβαια για να κλείσουμε και τον πρόλογο να πούμε ότι όντως περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο παρόλα αυτά όλο αυτό το διάστημα βρίσκομαι στην Αθήνα και εργάζομαι και εγώ και η κυβέρνηση μεθοδικά για να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον «νεκρό» χρόνο όσο μπορούμε, στο επόμενο διάστημα να ανακοινώνουμε συνεχώς ευχάριστες ειδήσεις για την Φλώρινα μας.
Συζητήσαμε για το θέμα το οποίο θεωρώ μείζονος σημασίας και βρίσκεται σε έναν πολύ καλό δρόμο. Σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί -αλλά ακόμα δεν είμαστε στη φάση της ανακοίνωσης- οι δύο μελέτες Βεγορίτιδας και Χειμαδίτιδας αξίας 6- 8 εκατομμυρίων. Για τα δύο αρδευτικά τα οποία θα αρδεύουν περίπου 70 με 80 χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο του Αμυνταίου (δήμο Αετού, δήμο Βεγόρας και δήμο Αμυνταίου), ένα έργο για την επόμενη τριακονταετία το οποίο θα κοστίσει περίπου 60 με 80 εκατομμύρια.
Συζητήσαμε ως προς το θέμα του Πανεπιστημίου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικότερα ως προς τα προβλήματα τα οποία θα υπάρξουν όσων αφορά τον αριθμό των φοιτητών, εάν επηρεάζονται από το νέο νόμο, και ως προς τις υποδομές και όλα τα σχετικά. Κλείνω και το θέμα αυτό λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να κλείσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο της Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ.
Για τον οδικό άξονα τον ενημέρωσα για την πορεία της μελέτης και βέβαια ζήτησα την παρέμβασή του γιατί μας μένει το κομμάτι Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα και Φλώρινα – Αμμοχώρι. Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ειδική παρέμβαση στο υπουργείο υποδομών στον κ. Καραμανλή για να ενταχθεί και αυτό το κομμάτι. Περιμένουμε τώρα την ένταξη στην μελέτη αυτή το κομμάτι Φλώρινα – Αμμοχώρι για να είναι ενιαία ο άξονας Φλώρινα – Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα. Αναφερθήκαμε στο θέμα των αποκαταστάσεως της Βεύης και της Βεγόρας. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο επί δεκαετίες έμενε ανενεργό και βρήκαμε τη λύση. Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση της, για το συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία και με τους δύο δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και με την περιφέρεια.
Για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης επειδή γίνεται πολύς λόγος, είπε ότι γι αυτό το θέμα δεν πρόκειται να προβώ σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Είναι ένα θέμα εν εξελίξει. Επί τούτου δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί είμαστε στη φάση των διεργασιών. Στην εβδομάδα που έρχεται θα έχω επιπλέον συναντήσεις με τον κ. Κεφαλογιάννη και με τον κ. Καραμανλή και με τον πρόεδρο του ΟΣΕ. Πιστεύω ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή και την καλύτερη λύση για την περιοχή και για όλη τη Δυτική Μακεδονία, δεν θέλω όμως να μπω σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι σε εξέλιξη.
Συζητήσαμε και το θέμα των αποζημιώσεων των Βαλτονέρων, το γνωστό θέμα της μετεγκατάστασης γενικότερα και έγινε η σχετική ενημέρωση. Για το θέμα των τριακοσίων εκατομμυρίων που έχει σχέση με τους φορτηγατζήδες τα σκαπτικά μηχανήματα και όλους όσους εργάζονται, περιμένουμε τις εδαφικές μελέτες από τη ΔΕΗ και όταν θα ολοκληρωθούν θα μπούμε στη διαδικασία της δημοπρασίας και μετά θα πιάσουν δουλειά οι άνεργοι των ορυχείων.
Κλείνω με το τελευταίο θέμα το οποίο για πρώτη φορά επισήμως έχω θέσει στην κυβέρνηση και ξεκίνησα από τον πρωθυπουργό -αφού πρώτα βέβαια υπήρξε η προεργασία γιατί δεν θέτεις ποτέ κανένα θέμα απευθείας στον πρωθυπουργό αν δεν υπάρχει η προεργασία- ήταν το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης για το οποίο δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Φαίνεται ότι είμαστε όμως σε έναν καλό δρόμο και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε ώστε και μετά το 23 να εξακολουθεί να λειτουργεί ο σταθμός της Μελίτης και να απασχολεί τα 100 – 150 άτομα συν το ότι πολλαπλασιάστηκαν όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα τα οποία έχουν άμεση έμμισθη σχέση με τη λειτουργία. Ολοκληρώνοντας λοιπόν εκτιμώ πως ήταν μία πολύ πετυχημένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πολύ σύντομα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε πολύ θετικές ανακοινώσεις σε πολλά από αυτά τα οποία σας αναφέρω σήμερα και για τα οποία εργάζομαι ενάμιση χρόνο. Είναι θέματα τα οποία βλέπουμε και ξαναβλέπουμε και με τους υπουργούς και με τους τεχνοκράτες και με τους γενικούς γραμματείς για να φτάσουμε στο σημείο να ανακοινωθούν και να μπούμε στη διαδικασία των δημοπρατήσεων οπότε τότε θα πούμε ότι πράγματι είναι δρομολογημένη πλέον και η υλοποίησή τους.
Βλέπετε ότι περάσαμε μέσα από ανέμους και θύελλες όπως είναι ο κορονοϊος, οι οικονομικές κρίσεις και τα επακόλουθά τους. Παρόλα αυτά με συστηματική δουλειά και συνεργασία που είχα με όλους τους φορείς και με τη συνάδελφο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τους τρεις δημάρχους με τους δύο αντιπεριφερειάρχες, με τον περιφερειάρχη και με όλους τους εκπροσώπους κατά περίπτωση θεσμικούς και όχι, ως προς το πανεπιστήμιο με τους αγρότες με τους πάντες. Στα επόμενα δύο χρόνια σε πολύ σημαντικά διαστήματα ανά τακτά διαστήματα θα έχουμε ευχάριστες ανακοινώσεις και σε εθνικό επίπεδο αλλά κυρίως για τον νομό Φλώρινας που μας ενδιαφέρει».
Οι ερωτήσεις
Τριανταφυλλίδης: Κύριε Αντωνιάδη υπάρχει μία διγλωσσία στο υπουργείο μεταφορών σχετικά με το σιδηρόδρομο και αυτή εστιάζεται στο γεγονός ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Πέρκα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές μας είπε ο κύριος Κεφαλογιάννης στη Καστοριά και φυσικά διαφορετικές και από αυτά που ανακοινώνει ο περιφερειάρχης ο κ. Κασαπίδης στην μεν απάντηση λέει ότι υπάρχει ο άξονας Φλώρινα Κρυσταλλοπηγή Πόγραδετς ότι ισχύει η μελέτη αυτή που ξεκίνησε με τους 800.000 ευρώ -προμελέτη σκοπιμότητας την οποία έκανε ο ΟΣΕ και περιμένουμε και την ανάλογη προμελέτη από την ΕΡΓΟΣΕ- και όπως λέει η κυρία Πέρκα το πλάνο είναι το 2030 να ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού άξονα.Tι ακριβώς ισχύει σήμερα, θα έχουμε καινούργια ένταξη από Kαλαμπάκα- Κοζάνη – Καστοριά- Πογραδετς.
Βουλευτής :Ας ξεκινήσουμε με το τι ισχύει αυτή την στιγμή και όχι με αυτό που θέλουμε. Είναι σε εξέλιξη με αυτά τα οχτακόσια χιλιάρικα τα οποία ξεκίνησαν το 2017 και δημοπρατήθηκαν το 2018 και δόθηκαν για την προμελέτη, αυτή τη στιγμή μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε την προμελέτη με τρεις προτάσεις. Αυτές τις προτάσεις με ένα χρονοδιάγραμμα και το κόστος θα τις πάρει η ΕΡΓΟΣΕ η οποία θα κάνει τη δική της προμελέτη μέσα στην οποία θα βάλει τη μελέτη λέγεται μελέτη κόστους οφέλους από αυτή που θα κάνει η ΕΡΓΟΣΕ. Άρα το πρώτο στάδιο είναι να τελειώσει ο ΟΣΕ. το δεύτερο στάδιο είναι να τελειώσει ΕΡΓΟΣΕ και το τρίτο στάδιο είναι η πολιτική βούληση στο τι από όλες τις προτάσεις θα επιλέξει. Αυτή τη στιγμή λοιπόν δεν έχει επιλεγεί τίποτα, όλα είναι στον αέρα, περιμένουμε αυτές τις δύο προμελέτες και τις τελικές ανακοινώσεις των υπουργών για να δούμε τι θα επιλεγεί από τα τρία.
Δεν υπάρχει καμία δέσμευση και καμία ένταξη είναι προμελέτες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή σε σχέση με το κόστος οφέλους με το χρονοδιάγραμμα με τα πάντα με το συντομότερο το έργο αυτό δηλαδή που κατ αρχάς θα δείτε από τις απαντήσεις για να μην μπουν σε αυτές λεπτομέρειες γιατί θα χαθούμε. Μακάρι όμως να υπήρχε αυτή η δέσμευση και εγώ θα ήμουν ο πρώτος που θα τους πήγαινα την δέσμευση αυτή κάτω για να τους αναγκάσω να την κάνουν. Αυτή τη στιγμή από την πλευρά της Αλβανίας γίνεται μια μελέτη δεν θέλω να πω ου καταλήγει, γιατί εδώ υπάρχουν κάποια λάθη η κάποια σκοπιμότητα. Γιατί αυτή η «προμελέτη» που γίνεται από την μεριά της Αλβανίας καταλήγει στην Ιεροπηγή, αυτό που ανατέθηκε το 18 και έγινε συγχρόνως από την πλευρά της Ελλάδας και της Αλβανίας, να καταλήγει από την πλευρά της Αλβανίας σε αυτό το μέρος που δεν έχει το τελωνείο με τους αρκετούς υπαλλήλους και τους αστυνομικούς της Κρυσταλλοπηγής. Αυτό δημιουργεί ερωτηματικά Αυτά όλα θα τα ξεδιαλύνουμε είναι ήδη ενήμεροι οι πάντες και η πολιτική ηγεσία. Το βλέπουμε το θέμα είναι πρώτης προτεραιότητας πιστεύω σε ένα δίμηνο θα μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου όχι οριστικά αλλά θα κοιτάξουμε να βρούμε τις προσφορότερες για τον νομό μας λύσεις. Θα έχετε ενημέρωση μέσα στο καλοκαίρι όχι πιο νωρίς όταν υπάρχουν δεδομένα. Το παρακολουθώ το θέμα.
Τριανταφυλλίδης : Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τον κάθετο άξονα Αμμοχώρι – Ξυνό Νερό;
Βουλευτής : Το χρονοδιάγραμμα το οποίο ετέθη εδώ και δύο χρόνια. Σκεφτείτε τότε όταν μαζεύτηκαν όλη εν απουσία μου εδώ σε αυτό το κτήριο της νομαρχίας και πήραν απόφαση να μπουν σε καινούργια μελέτη. Αν το άφηνα αυτό το θέμα τώρα δεν θα ήμασταν ούτε στο μηδέν και θα ήμασταν στο μείων 100. Ακόμα θα μιλούσαμε για μελέτη και δημοπράτηση και θα πηγαίναμε 10 χρόνια πίσω με όλη εκείνη την συνέχιση που είχαμε που μπλόκαρε 3 φορές το θέμα. Έρχομαι όμως στην απάντηση. Το χρονοδιάγραμμα ποιο είναι, του χρόνου τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει τελειώσει αυτή η μελέτη με όλες τις καθυστερήσεις. Θα είναι έτοιμη προς δημοπράτηση με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 που ολοκληρώνεται και μπαίνει υπογραφή για το 5ο ΕΣΠΑ για να γίνει έργο γέφυρας το 6ο , να έχουμε απορροφήσει 10-15 εκατομμύρια και να μπει στο 6ο ΕΣΠΑ. Ο δεύτερος στόχος είναι παράλληλα το υπουργείο με την ένταξη της μελέτης για το υπόλοιπο κομμάτι Φλώρινα Αμμοχώρι και Αμύνταιο Πτολεμαΐδα να βρει τους πόρους να ενταχθεί και αυτό το κομμάτι γιατί πρέπει να ξεκινήσει. Στο διάστημα αυτής της τριετίας θα γίνει η μελέτη αυτών των κομματιών και στο 6ο ΕΣΠΑ να δημοπρατηθεί και εκείνο. Στο τέλος του 6ου ΕΣΠΑ για το δεύτερο κομμάτι δηλαδή τέλη του 2030 να έχει δημοπρατηθεί και να έχει ολοκληρωθεί όλος ο άξονας.
Τριανταφυλλίδης: Τι γίνεται με την πορεία των εδαφικών σχεδίων γιατί αν δεν γίνουν αυτά δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
Βουλευτής Η πορεία των εδαφικών σχεδίων. Τα εδαφικά σχέδια, τέλη Μαρτίου τελείωσε η πρώτη διαβούλευση γιατί ήταν μόνο για τα εδαφικά σχέδια τα οποία εντάσσονται στο ΣΔΑΜ γενικότερο. Θα βγει και το ΣΔΑΜ με την τελική του μορφή σε διαβούλευση και μετά θα πάει για έγκριση.
Επειδή άκουσα κριτική από τη συνάδελφο για το χρόνο διαβούλευσης, έγινε μία διαβούλευση, τα διαφορετικά σχέδια εντάσσονται και θα ξαναγίνει και δεύτερη διαβούλευση και στο διάστημα αυτό όποιος θέλει να καταθέσει προτάσεις του πάλι καταθέσει τις προτάσεις του για να λάβουμε υπόψη και να το βελτιώσουμε, πάλι θα υπάρχει χρόνος για καινούργια διαβούλευση. Να πω βέβαια ότι όλο αυτό το θέμα είναι πρωτόγνωρο για όλους μας και είπα από την αρχή και στη Βουλή μέσα και σε συνέντευξη ότι το πρώτο στοίχημα το οποίο υπάρχει είναι για την Ευρώπη, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη, αφορά 41 περιφέρειες, άρα το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι Ευρωπαϊκό. Αν θα το πετύχει αυτό η Ευρώπη, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι Εθνικό , αν θα το πετύχει η Ελλάδα και το τρίτο στοίχημα είναι δυτικό Μακεδονικό και Φλώρινο- Κοζανίτικό.
Όλοι αυτοί λοιπόν οι τρεις θα δώσουν εξετάσεις και πρέπει να πετύχουμε και οι τρεις γιατί αυτό μετά θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας και για όλες τις επόμενες μεταβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, και φαντάζομαι ότι από δω και πέρα ανα τριακονταετίας τεσσαράκοντα αιτία συνεχώς θα πάμε από το ένα υλικό στο άλλο, από τη μία ενέργεια σε κάποια άλλη, από τη μία μορφή παραγωγικού μοντέλου σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα με τον ΣΔΑΜ και θα είναι το πρότυπο και θα χρησιμοποιείται ως μπούσουλας για όλα τα υπόλοιπα τις υπόλοιπες δεκαετίας θυμηθείτε το, θα ζήτε και εσείς κύριε Τριανταφυλλίδη που είστε και πιο νέος από μένα για να το δείτε.
Καταρχάς να πω ότι αιτήσεις μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, υπάρχει μία περιβαλλοντική ευαισθησία και δεν θέλουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις να βάζουμε φωτοβολταϊκά αιολικά και όλα αυτά, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά στα δίκτυα μέσης τάσης ή υψηλής είναι περιορισμένη γιατί δεν υπάρχουν μετασχηματιστές άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οπότε μη στεναχωριέστε για αυτό μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες αιτήσεις αλλά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν.
Ήδη έχουν απορρίψει και απορρίπτουν πάρα πολλές αιτήσεις κάθε μέρα απο την ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο αρμόδιος φορέας άρα αυτός ο φόβος δεν υπάρχει μέχρι στιγμής έχει μπλοκαριστεί.
Το δεύτερο το οποίο όμως καλούμαστε εμείς τώρα να ισορροπήσουμε και είναι η χρυσή τομή είναι ανάμεσα σε αγρότες και ανάμεσα και σε άλλους ιδιοκτήτες εδώ της περιοχής οι οποίοι βλέποντας ότι είναι καινούργιο εισόδημα, όλοι θέλουνε να εγκριθούν και μας πιέζουν να παραγγείλουμε νεους μετασχηματιστές και να πιέσουμε τη ΔΕΗ γιατί οι δυνατότητες των υψηλών δικτύων δεν είναι απεριόριστες ή τουλάχιστον πολύ μεγάλες και λόγω των μετασχηματιστών που υπάρχουν δεν δύναται να γίνει αυτή η επέκταση.
Σαν θέμα το βλέπουμε και δεν θα το αφήσουμε αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι οι τιμές δεν θα είναι αυτές οι οποίες είναι τώρα όταν οριστικοποιηθεί η μεταμόρφωση του ενεργειακού πεδίου.
Ως προς το κλείσιμο των λιγνιτοπαραγωγικών εργοστασίων, δεν έγινε επειδή την κλείσαμε εμείς. Γίνεται γιατί οι 12 από τις 14 μονάδες της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν λιγνίτη κλείνουν από μόνες τους λόγω παλαιότητας. Το Αμύνταιο λειτουργεί τρία χρόνια με παράταση λειτουργίας, η Καρδιά λειτουργεί με παράταση λειτουργίας και ο Άγιος Δημήτριος όλα αυτά κλείνουν γιατί είναι παλιά. Ποια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν; Από τα 14 μόνο ο ΑΗΣ Μελίτης που είναι καινούργια σχετικά και οι πέντε του Αγ.Δημητρίου που έκανε την αποθείωση. Η Πτολεμαΐδα 5 είναι η 15η μονάδα καινούρια μονάδα άρα λοιπόν όλες οι υπόλοιπες που λέμε ότι της κλείνει ο Μητσοτάκης, κλείνουν από μόνες τους. Αν θα κλείσουν θα κλείσουν μόνο η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5, η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει. Αρα όταν θα γίνει το καινούργιο πεδίο θα γίνει αυτή η μεταμόρφωση και όσα μείνουν θα μείνουν και θα μπούνε στον ανταγωνισμό και τα φωτοβολταϊκά. Θέλω να ξέρετε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχα κάνει παρέμβαση πολλές φορές στον Παναγιωτάκη και το υιοθέτησε και βάζαμε μέσα αναλυτικά τι περιλαμβάνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Μέσα σε αυτόν ακόμα και τώρα εξακολουθεί να πληρώνει ο ελληνικός λαός επιπλέον για να έχουν αυτή την υψηλή τιμή τα φωτοβολταϊκά. Αυτός δηλαδή που παίρνει την αποζημίωση απο αυτά τα στέγης και τα χωράφια τα πληρώνει ο ελληνικούς λαός επιπλέον μία φορά με το ρεύμα και μία φορά με την επιδότηση, αυτά λοιπόν θα σταματήσουν. θα μπουν στον ανταγωνισμό όπως είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα λέει μετά το εθνικό σύστημα ενέργειας ότι σήμερα θέλω λιγότερο ρεύμα και αυτή είναι η τιμή, και θα το δίνουμε σε πιο χαμηλή τιμή. Μιλάω για τα μεγάλα να το έχουν αυτό υπόψη μην πάνε με πολύ ενθουσιασμό και μετά λένε ότι κάναμε τη σύνδεση και την σύμβαση γιατί οι τιμές δεν θα είναι αυτές που είναι τώρα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει άμεσα και σίγουρα θα μπει τάξη σε αυτό όταν θα τελειώσει η ΔΕΗ τις μελέτες που κάνει αποκατάστασης θα βγάλουμε μες στο καλοκαίρι της δημοπρασίας και για τα επόμενα δύο χρόνια να έχουν δουλειά οι οδηγοί φορτηγών, οι εργαζόμενες αγροτικά, στα σκαπτικά και στο ορυχείο Αμυνταίου, και του ορυχείου της Βεύης, και στο ορυχείο της Βεγόρας. Θέλω να ξέρουν ότι ασχολούμαστε με αυτό και βέβαια όπως σας είπα είναι πολύ σημαντικό η συνέχιση της λειτουργίας – πρώτη φορά το θέτω επίσημα- του ΑΗΣ Μελίτης που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Θα συνδεθεί δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, εννοείται ότι θα συνδεθεί και δεν μπορεί.
Αδάμου: Για το χερσαίο λιμάνι όμως δεν θα γίνει κάτι γιατί το συζητούσαν για την επαναλειτουργία της βιομηχανικής περιοχής αφού μιλάμε για δρόμους και ανάπτυξη.
Βουλευτής : Οπωσδήποτε θα γίνει στα πλαίσια τώρα των νέων επιδοτήσεων που ανακοίνωσα τώρα και θα ανακοινώσει και η κυβέρνηση εννοείται ότι θα γίνουν κάποιες επενδύσεις. Θα γίνει και ο σταθμός μεταφόρτωσης γιατί αυτά τα προϊόντα κάπου πρέπει να πάνε, άρα είναι αναγκαία και σιδηροδρομική σύνδεση και με την βιομηχανική περιοχή και με άλλες περιοχές και με το χερσαίο λιμάνι και οτιδήποτε θα βοηθήσει.
Τρύφωνος: Κύριε βουλευτά για το φυσικό αέριο και γενικότερα για την τηλεθέρμανση έχετε κάποια ενημέρωση;
Βουλευτής: Καταρχάς για την θέρμανση με φυσικό αέριο θα γίνει κανονικά από τον Χειμώνα του 2022. Κάποιες πρώτες πολυκατοικίες θα έχουν συνδεθεί και θα περάσουν τον χειμώνα εκείνο με φυσικό αέριο. Από το χειμώνα του 2023 πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ρθει ο πρωθυπουργός να το εγκαινιάσει Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας και βέβαια να ξέρετε ότι και εγώ και ο δήμαρχος ο κύριος Γιαννάκης δεχθήκαμε αυτή την αλλαγή που ήταν υποχρεωτική για εμάς γιατί το πρόγραμμα λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε την τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης από τον ΑΗΣ Μελίτης, όμως από τη στιγμή που ο ΑΗΣ Μελίτης κλείνει, δεν μπορούσε να εγκρίνει η Ευρώπη την συνέχιση του έργου. Το οποίο αν συνεχιζόταν με αέριο θα κόστιζε 30% παραπάνω από ότι απευθείας του φυσικού αερίου στον καταναλωτή
Για αυτόν το λόγο δεχθήκαμε απευθείας το φυσικό αέριο επειδή είναι 30% φθηνότερο και επειδή και τον χειμώνα του 2022 αλλά κυρίως τον χειμώνα του 2023 οι Φλωρινιώτες θα έχουν φυσικό αέριο επιτέλους!
Σας το ανακοινώνω και ξέρετε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν να σκάβουν, δεν είναι η υποδομή της τηλεθέρμανσης που είναι ειδικός μονωμένος σωλήνας είναι πιο απλό όπως η οπτική ίνα. Προχωράει γρήγορα είναι σε βάθος μισό μέτρο και θα γίνει πολύ γρήγορα και σας λέω και κάτι άλλο ζήτησε και η Πτολεμαΐδα και η Κοζάνη να μπουν στο ίδιο μοντέλο με το Αμύνταιο, και ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία που το εντάξαμε το Αμύνταιο.
Ζήτησαν και αυτοί φυσικό αέριο, δεν μπορούσαν όμως γιατί τους είπαν ότι έχετε τις εγκαταστάσεις και μετά βρήκαν τη δεύτερη λύση αυτή που έχουν τώρα.
Περιβολάρης: Ακούγεται τελικά ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για τηλεθερμάνσεις με φυσικό αέριο.
Βουλευτής: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτεί για το 21 η Κομισιόν όμως χρηματοδοτεί όπως παίρνουμε φυσικό αέριο εμείς εδώ πέρα. Εν πάση περιπτώσει θα το δούμε αυτό
Τριανταφυλλίδης : Τελικά η λύση της βιομάζας αποδείχτηκε μη οικονομική. Η εταιρεία χρεώθηκε 500.000 ευρώ επιπλέον τα οποία αυτή τη στιγμή θα πρέπει να πληρωθούν.
Βουλευτής : Δεν πρέπει κάποτε να υπάρχουν συνέπειες σε αυτούς που κάνουν τις μελέτες; Γιατί τότε για να περάσουν το θέμα της αλλαγής της τηλεθέρμανσης έφεραν τη μελέτη αυτή με τη βιομάζα και είπαν ότι είναι συμφέρουσα και κάνουμε βιομάζα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν είναι συμφέρουσα.
Τριανταφυλλίδης : και για σήμερα λένε ότι η μετατροπή που θα γίνει στη μονάδα 5 θα κοστίσει 1,5 δις.
Βουλευτής : Η μετατροπή θα κοστίσει περίπου 250 με 300 εκατομμύρια αλλά σκεφτείτε όμως ότι από εξακοσάρα θα γίνει ενιακοσάρα ή χιλιάρα, σχεδόν θα διπλασιαστεί η ισχύς της. Οπότε η αναλογία κόστους οφέλους θα είναι περίπου το ίδιο. Τα 300 εκατομμύρια θα βγουν από τον διπλασιασμός της ισχύος.
Κατασκευάστηκε μία καινούργια μονάδα η οποία δεν μπορεί να μείνει ανενεργή.
Τριανταφυλλίδης: Και τι έγινε δεν υπάρχουν ευθύνες;
Βουλευτής : Ζούμε σε ένα περιβάλλον το οποίο αλλάζει ραγδαία, είναι ασταθές πλήρως, χρησιμοποιούμε ένα υλικό και μετά από τρεις μήνες ή ένα χρόνο βλέπουμε ότι μπορεί να αλλάξει. Τη στιγμή που πήρε την απόφαση δεν υπήρχε τίποτα στο τέτοιο στο προσκήνιο
Τριανταφυλλίδης: Θα διαφωνήσω όμως γιατί τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι πριν από το 2010. Ξέρανε ότι σταδιακά πρέπει να πάμε σε μια άλλη μορφή ενέργειας…
Βουλευτής: Την οποία την όρισαν έως το 2050 αλλά θα σας πω κάτι αυτό το ξέραμε. Γνωρίζουν όμως και τότε όταν παίρναν την απόφαση ότι οι ρύποι τους οποίους πλήρωναν μπορεί να την υποστούν επειδή ήταν χαμηλά και τώρα μπαίνοντας στο χρηματιστήριο δεν μπορούν να υποστούν ούτε μια μονάδα. Σας ευχαριστώ πολύ.