Π. Πέρκα: «Ουδείς βρέθηκε να πει την αλήθεια στους πολίτες για την ημερομηνία λήξης του έργου φ/α στη Φλώρινα»
Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα σχετικά με την εκδήλωση έναρξης του έργου φ/α στη Φλώρινα
Με μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πληθώρα Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών «εγκαινίασαν» χθες την έναρξη του έργου κατασκευής των υποδομών φυσικού αερίου στη Φλώρινα. Παρόλο λοιπόν που τα σκηνικά της εκδήλωσης παρέπεμπαν σε κάτι σύγχρονο, η «γλώσσα» και η πρακτική εγκαινιασμού ενός έργου που ακόμα βρίσκεται στα χαρτιά, θύμισε το μοντέλο διακυβέρνησης με το «μυστρί» που μας οδήγησε στην πολυετή κρίση.
Η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ενόψει της βίαιης απολιγνιτοποίησης ήταν η ακύρωση του έργου της τηλεθέρμανσης Φλώρινας.Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνδεση του έργου της τηλεθέρμανσης με τις λιγνιτικές μονάδες υποδηλώνει απόλυτη άγνοια αν όχι μεθόδευση.
Τα δίκτυα τηλεθέρμανσης είναι, όπως υποδηλώνει ο όρος, δίκτυα. Πρόκειται για έναtechnologyagnostic σύστημα μεταφοράς ενέργειας με τη μορφή θερμότητας ανεξαρτήτως της πηγής. Τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο τα δίκτυα αυτά τροφοδοτούνται με θερμότητα, η οποία παράγεται από ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο, λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Η βόρεια Ευρώπη, η Αμερική και ο Καναδάς εδώ και 10ετίες μετατρέπουν τα πάλαι ποτέ «βρώμικα» δίκτυα τηλεθέρμανσης σε σύγχρονα πράσινα δίκτυα τα οποία προμηθεύονται θερμότητα από μια σειρά φιλικών προς το περιβάλλον πηγών όπως ο ήλιος, η γεωθερμία, βιομάζα, αντλίες θερμότητας κ.α.
Αυτά τα έργα, εκτός από προστασία του περιβάλλοντος, προσφέρουν ένα κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας. Χαρακτηριστικά άλλες χώρες έχουν καταφέρει να τροφοδοτούν τα συστήματα τους από τις πιο αναπάντεχες πηγές θερμότητας όπως datacentres, λύματα, τη θάλασσα, βιομηχανικές διεργασίες ή τους εξαερισμούς τον υπογείων τούνελ του μετρό.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πλειοψηφία του πληθυσμού θερμαίνεται από συστήματα τηλεθέρμανσης (Ισλανδία 93%, Δανία 63%, Σουηδία 52%). Η Δανία μάλιστα που διαθέτει ένα από τα πιο πράσινα ενεργειακά συστήματα του πλανήτη προμηθεύει ένα μεγάλο ποσοστό θερμότητας στα συστήματα τηλεθέρμανσης από ηλιακούς συλλέκτες, το μεγαλύτερο στον πλανήτη παρά την μειωμένη ηλιοφάνεια.
Με λίγα λόγια όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις και εμείς πετάμε αρκετά εκατομμύρια επενδεδυμένο κεφάλαιο στο έργο της τηλεθέρμανσης Φλώρινας και των υλικών που απαξιώνονται σε ένα χωράφι του Αρμενοχωρίου Φλώρινας…. για να κάνουμε στροφή στο παρελθόν. Πραγματικά πρόκειται για «state of the art»!
Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί καταρχήν για την απόσυρση του φυσικού αερίου πριν το 2050 και σύμφωνα με τους νέους πιο φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. και το Fit55 η ημερομηνία απόσυρσής του έρχεται πολύ νωρίτερα.Γι’ αυτό άλλωστε τα Ευρωπαϊκά ταμεία σταμάτησαν να χρηματοδοτούν νέα έργα φ/α.Ωστόσο δεν βρέθηκε ούτε ένας Υπουργός να πει στην χθεσινή φιέστα ότι το έργο αυτό που παρουσίασαν στον κόσμο με γραφήματα και βίντεο έχει ημερομηνία λήξης.
Παρατείνουν την αγωνία της περιοχής μας για φθηνή θέρμανση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ραγδαία αύξηση της τιμής του φ/α. Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν είναι πολλά:
-Έχουν πληροφορηθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι πολίτες πως πρόκειται για προσωρινή λύση;
-Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης από το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία;
-Ποιο είναι το αποτύπωμα άνθρακα σε MtonsCO2 της εγκατάστασης φυσικού αερίου για οικιακή χρήση σε σύγκριση με ένα τυπικό αποτύπωμα τηλεθέρμανσης σε μια τυπική Ευρωπαϊκή χώρα για τα επόμενα 10-30 χρόνια;
-Ποιο είναι το κόστος επενδύσεων σε αιολικά και άλλες τεχνολογίες για να καλυφθεί αυτό το αποτύπωμα στα επόμενα 30 χρόνια;
Ήρθαν στη Φλώρινα, στο ίδιο μοτίβο με τον ανέμελο αρχηγό της κυβέρνησής τους, όπου στην Ελλάδα το παίζει «πράσινος» και στην Ευρώπη αυτοθαυμάζεται προωθώντας τα συμφέροντα του ορυκτού φυσικού αερίου. Οι πολίτες της Φλώρινας τους έχουν κατατάξει στην συνείδησή τους και δεν αργεί η ώρα που θα τους οδηγήσουν στην θαλπωρή του σπιτιού τους.
Η Βουλευτής Φλώρινας
Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα