Ερώτηση του Γιάννη Στρατάκη για τις ενέργειες της Περιφέρειας μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου στη Φλώρινα
Σεισμός της 9ης-01-2022 στην Περιοχή της ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κύριο Κασαπίδη σχετικά με το σεισμό στις 9/3/2022 στην περιοχή της Φλώρινας, απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Συνδυασμού Ελπίδα κύριος Γιάννης Στρατάκης.
Σε έγγραφο-απάντηση της Π.Ε. Φλώρινας, που απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη και το οποίο μας διαβιβάστηκε μέσω του Γραφείου του (!), μεταξύ άλλων προκύπτουν:
– Κύρια και πιο σημαντική διαπίστωση είναι πως για το σεισμό και την ενημέρωση των Πολιτών απλά η Περιφερειακή Αρχή περιορίστηκε, στις προσωπικές πρωτοβουλίες του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Βόσδου και την επικοινωνία του με έγκριτους επιστήμονες, σχετικούς βεβαίως με το φαινόμενο. Όμως καμία αιτιολόγηση για το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης των κατοίκων δεν δίνεται, ευθύνη που βαραίνει την Περιφερειακή Αρχή, ως έχουσα την αρμοδιότητα λειτουργίας του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο και την απορρέουσα από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (αρμοδιότητα). Δυστυχώς προέβησε μία μόνο επίσημη ενημέρωση στις πρώτες κρίσιμες μέρες. Η φιλότιμη, αξιέπαινη και έγκυρη λόγω ειδικότητας σε θέματα σεισμών προσπάθεια κάλυψης της παράλειψης αυτής από συμπατριώτη μας Καθηγητή Σεισμολογίας (κ. Τσάπανο) λόγω και του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τον Δήμο Φλώρινας, δεν μπορεί να αποτελέσει ελαφρυντικό, εν μέσω έντονης μετασεισμικής ακολουθίας και δύσκολων καιρικών συνθηκών.
-Επιπλέον δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητική η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου μετά 7 ημέρες, αν αναλογιστούμε και τις παραλείψεις που καταγράφονται μέχρι σήμερα. Έχουμε κάθε λόγο να κρίνουμε ότι το ενδιαφέρον δεν ήταν ανάλογο με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
-Τέλος στα πλαίσια της εγγύτητας και επικουρικότητας του θεσμού, δεν είναι δυνατόν ο Δεύτερος Βαθμός Αυτοδιοίκησης-η Περιφέρεια, να απουσιάζει από την πρωτοβουλία παρακολούθησης του φαινομένου μέσω εγκατάστασης σεισμογραφικού δικτύου, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την ανεπαρκή στάση και το ρόλο της Περιφέρειας, όπως και στην περίπτωση παρακολούθηση των φαινομένων καθιζήσεων στην περιοχή Βαλτονέρων. Τα θέματα αυτά που σχετίζονται με την προστασία και ασφάλεια των πολιτών από βίαια, ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα, πρέπει ν’ αποτελούν πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, μιας υπεύθυνης Περιφερειακής Αρχής.
Υ.Γ: Συνημμένη η σχετική Αλληλογραφία για ενημέρωσή σας.
Συνδυασμός ΕΛΠΙΔΑ 3-3-2022
Περιφ. Σύμβουλος Γιάννης Στρατάκης
Προς Περιφερειάρχη Δ.Μακ. κ. Κασαπίδη Γ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Σεισμός της 9ης-1-22 στην Περιοχή Φλώρινας- Διαχείριση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας.
Κατά το σεισμό των 5,4 βαθμών ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 9/1/ 22 στην περιοχή της Φλώρινας, υπήρξε πράγματι έγκαιρη κινητοποίησή σας, τόσο με την άμεση συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στις 10/22, όσο και με τις ενέργειες για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως μεγάλο κενό διαπιστώθηκε στην υπεύθυνη και συνεχή ενημέρωση των κατοίκων της Φλώρινας και της περιοχής σε μία δύσκολη μάλιστα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες περίοδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων και την ψυχική τους δοκιμασία την κρίσιμη μετασεισμική περίοδο.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται θεσμικά είναι, ποιος έχει την ευθύνη αυτής της ενημέρωσης, είναι το αρμόδιο Υπουργείο, άλλος φορέας (ΟΑΣΠ), και ποιός είναι ο ρόλος τελικά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας;
Επιπλέον δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
– Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας υπήρχε παρουσία- συμμετοχή σεισμολόγου και αν όχι, δεν ήταν απαραίτητη η επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίαση της κατάστασης;
-Γιατί καθυστέρησε τόσο η Κυβερνητική Επιτροπή να επισκεφθεί την περιοχή;
-Γιατί δεν συμμετέχει η Περιφέρειά μας στην εγκατάσταση του δικτύου σεισμογράφων στην περιοχή για την παρακολούθηση του φαινομένου, που ήδη εγκαθίσταται με δαπάνες του δήμου Φλώρινας;
Τελικά όπως διαπιστώνεται με τη μέχρι τώρα λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας, ο ρόλος της δεν είναι ένας θεσμικός αρμόδιος φορέας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, αλλά απλός συντονιστής που δυστυχώς περιορίζεται μόνο στη διαχείριση και καταμερισμό των ευθυνών. Αυτό συνεπάγεται τελικά καταστροφικές συνέπειες για την πλήρη και υπεύθυνη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για τις τοπικές κοινωνίες.
Υπενθυμίζουμε την περίπτωση επερώτησής μας σχετικά με τα μέτρα πυροπροστασίας των δασών, όπου δηλώθηκε εκ μέρους σας αναρμοδιότητα για την εξασφάλιση προσβασιμότητας. Καθώς επίσης και την περίπτωση των καθιζήσεων στον οικισμό Βαλτόνερα που παρά τη σοβαρότατου φαινομένου και της ανάγκης παρακολούθησής του -γεγονός που καθιστά αναγκαία και επείγουσα την εγκατάσταση τοπογραφικού δικτύου παρακολούθησης- καμία ενέργεια δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια μας.
Τι σκοπεύετε να κάνετε για την άρση των παραπάνω παραλείψεων , καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου του Θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση παρόμοιων επικίνδυνων φαινομένων και καταστάσεων.
Με εκτίμηση
Γιάννης Στρατάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Θέμα: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 33799/03-03-2022 ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Ιωάννη Στρατάκη
Η αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής στην αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού του σεισμού της 9ης Ιανουαρίου 2022 ήταν άμεση και ακόμα και σήμερα είμαστε σε στενή και αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην διαδικασία, ώστε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ανακοίνωση για την πρώτη έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φλώρινας εξεδόθη στις 03.02 το βράδυ την 10ηΙανουαρίου όπως και την επόμενη μέρα υπήρχε συνεχής ενημέρωση των πολιτών αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Αμέσως μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό υπήρχε (και υπάρχει ακόμα) συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία με σεισμολόγους όπως με τον Ευθύμιο Λέκκα, Άκη Τσελέντη κ.α.. Ο δε Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε με τον σεισμολόγο Θεόδωρο Τσάπανο και τον σεισμολόγο του ΙνστιτούτουΤεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) Χρήστο Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εκείνη την ημέρα. Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι πρώτο μέλημα μας ήταν η επικοινωνία με τους σεισμολόγους έτσι ώστε να λάβουμε επιστημονικές οδηγίες και συμβουλές για την διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιο για θέματα μεταφορών Μιχαήλ Παπαδόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου, επισκέφτηκε την Φλώρινα το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, μόλις πέντε μέρες μετά τον σεισμό.
Σχετικά με την εγκατάσταση δικτύου σεισμογράφων στην περιοχή, όπως γνωρίζετε (καθώς το αναφέρετε στην ερώτηση σας), μετά από συνεννόηση με την Π.Ε. Φλώρινας ο Δήμος Φλώρινας ανέλαβε το κόστος εγκατάστασης των σεισμογράφων, σε συνεργασία με τον κ. Θεόδωρο Τσάπανο.
Την μεθεπομένη του σεισμού, κλιμάκιο μηχανικών της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. εγκαταστάθηκε στην Φλώρινα για την πραγματοποίηση αυτοψιών, ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή ως σεισμόπληκτη.
Σε κάθε περίπτωση η Π.Ε. Φλώρινας παρεμβαίνει όταν απαιτείται με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει και συμφώνα με τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που πηγάζουν από τον νόμο και τις σχετικές διατάξεις.
O Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας
Σωτήρης Βόσδου
Pingback: Ερώτηση του Γιάννη Στρατάκη για τις ενέργειες της Περιφέρειας μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου στη Φλώρινα - Μακεδονία