Σε εξέλιξη τα έργα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα (video, pics)
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα που υλοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, ενώ ολοκληρώνονται και οι μελέτες για την κατασκευή του νέου κτιρίου της Σχολής Καλών Τεχνών.
Σε συνέντευξη Τύπου έγινε η παρουσίαση όλων των έργων και των χρονοδιαγραμμάτων, από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, τον Πρύτανη Θεόδωρο Θεοδουλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου, τον Αντιπρύτανη Γιώργο Ιορδανίδη και πανεπιστημιακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Το λόγο πήρε αρχικά ο Αντιπρύτανης Γιώργος Ιορδανίδης που τόνισε μεταξύ άλλων πως το επόμενο στάδιο για το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών είναι η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η πρόσκληση για την διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα, αναφορικά με τα έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ανέφερε πως ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2021 και προχωράει η υλοποίησή τους κανονικά, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σε παγκόσμιο, αλλά και σε πανελλαδικό, επίπεδο που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση μεγάλων έργων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ανάφερε πως υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία με την Περιφέρεια για την εξέλιξη των έργων. Για την Σχολή Καλών Τεχνών υπογράμμισε πως “είναι ένα από τα έργα που αποτελούν το φιλόδοξο πρόγραμμα μας, που όταν ολοκληρωθεί μαζί με αυτά που έχουμε σχεδιάσει, αλλά και με το πρόγραμμα για την φοιτητική εστία, πιστεύουμε ότι ως Πανεπιστήμιο θα μας φέρουν σε μια θέση από την οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες που έχει από εμάς η τοπική κοινωνία και να προσφέρουμε όσο πιο ποιοτικές σπουδές γίνεται στον φοιτητικό πληθυσμό”.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: “Είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα μέσα από ένα έργο που χρηματοδοτείται, με έναν αρχικό προϋπολογισμό, γύρω στα 9 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια με μια σύμβαση 4,5 εκατομμυρίων. Επίσης, έχουμε σε εξέλιξη τη διαδικασία των μελετών για το νέο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω των ανάγκη που μας κάνει να είμαστε πιο κοντά την περίοδο αυτήν στα έργα, η οποία σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
Όπως όλοι ξέρουμε, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και των καυσίμων, έχει δημιουργήσει αύξηση του κόστους κατασκευής στη διαδικασία υλοποίησης των έργων που ήταν σε εξέλιξη και όταν κάποια έργα, την περίοδο που εκτελούνται, αντλούν και τα υλικά την ίδια περίοδο από την αγορά χωρίς να έχει γίνει εκ των προτέρων μια προμήθεια, αυτό δυστυχώς επιβαρύνει περαιτέρω τα κόστη των έργων και σε ορισμένες περιπτώσεις ανάδοχοι έχουν δηλώσει αδυναμία να συνεχίσουν τα έργα αυτά. Έτσι θέλησα και από κοντά να διαπιστώσω τι γίνεται με τα έργα του Πανεπιστημίου για να έχουμε στενότερη παρακολούθηση στις περιπτώσεις αυτές που υπάρχει αδυναμία του αναδόχου να ολοκληρώσει το έργο ή να το συνεχίσει. Εδώ, όπως με διαβεβαιώνουν, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, συνεχίζουν κανονικά οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και είμαστε στη φάση που παρακολουθούμε την υλοποίηση αυτών των εργασιών”.
Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ακόμα άλλες δύο παρεμβάσεις που παρακολουθεί η Περιφέρεια μαζί με το Πανεπιστήμιο. “Είναι ο χώρος του υφιστάμενου αγροκτήματος της Γεωπονικής Σχολής, για τον οποίο σε συνεννόηση με τον Πρύτανη έχουμε αποφασίσει να χρηματοδοτήσουμε την ανακαίνιση του, αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο ανήκει, θεωρώντας ότι η συνολική αναβάθμιση των υποδομών του αγροκτήματος όχι μόνο θα βελτιώσει το επίπεδο σπουδών και των εργασιών που γίνονται από τους φοιτητές μας και από τη Γεωπονική Σχολή, αλλά θα είναι και ένα στολίδι, ένα κόσμημα για τη Δυτική Μακεδονία γιατί θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης γενικότερα για επισκέπτες που θα ήθελαν να δουν πως δουλεύει ένα αγρόκτημα πανεπιστημιακό, αλλά και να θαυμάσουν τα κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Το άλλο έργο είναι το κτίριο της Αγίας Όλγας για το οποίο έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού και περιμένουμε τις δικές τους παρατηρήσεις ώστε να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να το εντάξουμε και εμείς σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του και να δοθεί προς χρήση στο Πανεπιστήμιό μας”.
Καταλήγοντας ο κ. Κασαπίδης επισήμανε πως “στο σύνολο των υποδομών του Πανεπιστημίου υπάρχει πολύ καλό υλικό και σύγχρονα μηχανήματα και υποδομές αξιοζήλευτες. Έχουμε συμφωνήσει να υπάρξει ο χώρος που θα αναπτύξει την λειτουργία της και την δράση της μία νέα δομή που χτίσαμε στην Περιφέρειά μας, η δομή της Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας, η οποία θα αξιοποιήσει το εργαστήριο της Τεχνολογίας Τροφίμων που είναι ένα από τα καλύτερα εργαστήρια της χώρας, αλλά δεν αξιοποιείται στο βαθμό που έχουν τις προδιαγραφές αυτά τα μηχανήματα να λειτουργήσουν και να υποστηρίξουν τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία των εργασιών δεδομένου ότι διανύουμε δύσκολες εποχές και σε συνεργασία τόσο με την πρυτανική αρχή, όσο και με τους αναδόχους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες αν προκύψουν στο εγγύς μέλλον”.
Το 2025 έτοιμο το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νέο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως “στόχος μας είναι, μετά και τη σημερινή τεχνική συνάντηση όπου λύνονται τα τελευταία ζητήματα της μελέτης εφαρμογής και της έγκρισής της, να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο που είναι η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και των προδιαγραφών ώστε να πάμε σε διαγωνισμό.
Ο στόχος μας είναι, και πιστεύω ότι είναι εφικτός, τον Σεπτέμβριο να έχουμε βγάλει τον διαγωνισμό, να δημοσιευθεί δηλαδή στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και στα δικά μας μέσα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες και την εμπειρία που έχουμε σε τέτοιους διαγωνισμούς, τον Μάρτιο του 2023 πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου εάν όλα πάνε καλά. Ο χρόνος υλοποίησης είναι τα δύο έτη”.
Το κτίριο της Αγίας Όλγας
“Είναι ένα σύνθετο έργο της Αγίας Όλγας” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, “επειδή το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή της θητείας και προφανώς το ξέρετε και εσείς ότι χρόνια τώρα δεν είχε προχωρήσει καθόλου και τώρα ξεμπλόκαρε και βρίσκεται στις τελευταίες διατυπώσεις παρατηρήσεων από την τεχνική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, περνώντας από μια διαδικασία αρκετά απαιτητική. Η όποια επικοινωνία και ενημέρωση είχαμε και εμείς γινόταν πάντα σύμφωνα με τα πορίσματα των εισηγήσεων των τεχνικών υπηρεσιών, είτε του Υπουργείου, είτε του Πανεπιστημίου και των συμβούλων και των υπηρεσιών των δικών μας, ανάλογα με το έργο”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου υπογράμμισε πως “την μελέτη για την Αγία Όλγα ανέλαβε να εκπονήσει ο συμπατριώτης μας αρχιτέκτονας Σοφοκλής Κωτσόπουλος, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή διαβιβάστηκε μέσω του Πανεπιστημίου στο Υπουργείο Πολιτισμού για να περάσει συμβούλιο. Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου τη βλέπει, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρατηρήσεις και πιστεύουμε ότι μέσα στον Μάιο, ίσως και νωρίτερα, να έχει ολοκληρωθεί και να έχει δοθεί η έγκριση για να προχωρήσουμε μετά και στην έκδοση της οικοδομικής άδειας. Το κτίριο της Αγίας Όλγας είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας, ένα σημείο αναφοράς και ταυτόχρονα με τη διάθεσή του στο Πανεπιστήμιο και τη χρησιμότητά του στη στέγαση των τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών ή όποιων άλλων δραστηριοτήτων επιλέξει το Πανεπιστήμιο, διασώζεται και ένα σημαντικό κτίριο. Οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο για τη χρήση του αλλά και για τη διάσωσή του”.
Η Γεωπονική Σχολή
Σε ερώτηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αγροκτημάτων της Γεωπονικής Σχολής, αλλά και για το πρόβλημα με το Διοικητήριο, ο κ. Κασαπίδης δήλωσε πως “ο χώρος είναι επισκέψιμος, προσβάσιμος, με πολλές χρήσεις, επιλογές και προτάσεις όχι μόνο για τους φοιτητές ή τους ακαδημαϊκούς ή τους πολίτες της Φλώρινας, αλλά και για επισκέπτες. Είναι ένας πόλος έλξης για τη Δυτική Μακεδονία η Γεωπονική μαζί με το αγρόκτημά της, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και όλο το συγκρότημα του Ζωολογικού Κήπου. Γι’ αυτό και είπαμε οι τρεις φορείς Πανεπιστήμιο, Δήμος και Περιφέρεια να αξιοποιήσουμε ότι εμπειρία είχε προηγηθεί από τον δήμο και αξιοποίησε τον χώρο λίγο πιο πάνω από το αγρόκτημα και οργάνωσε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, να το τρέξουμε γρήγορα. Ήδη παρακολουθούμε σχεδόν κάθε μήνα τις εξελίξεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση του χώρου για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να ολοκληρώσει τη μελέτη και εμείς να τη χρηματοδοτήσουμε έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα αυτά για να αναδείξουμε αυτήν την κληρονομιά, η οποία έχει και το έμβλημα της πόλης, τους δίδυμους πύργους.
Τα 192 στρέμματα
Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε μέσω των ερωτήσεων ήταν τα 192 στρέμματα πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Ο Αντιπρύτανης κ. Ιορδανίδης τόνισε πως “σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων και υποδομών του Πανεπιστημίου το τοπίο ήταν σε εκκρεμότητα για αρκετές δεκαετίες και για αρκετές εκτάσεις. Από τη στιγμή που θέλουμε οποιοδήποτε κτίριο ή έκταση να τα εντάξουμε σε χρηματοδοτικό εργαλείο, θα πρέπει να είναι πλήρως τακτοποιημένο πολεοδομικά με τις άδειες και τις παραχωρήσεις. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε εμείς εδώ και δυόμιση χρόνια, είναι να αποτυπώνουμε και να κωδικοποιούμε κάθε μια έκταση και κάθε ένα κτίριο του Πανεπιστημίου συνολικά και στις πέντε πόλεις. Εάν υπήρχαν παραχωρητήρια που έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, εάν έπρεπε να υπάρξουν νέες παραχωρήσεις, εάν υπήρχαν εκτάσεις οι οποίες ήταν εξ ημισείας μεταξύ Δήμων και Πανεπιστημίου που έπρεπε να διαχωριστούν πολεοδομικά. Όλα αυτά φαίνονται με αποδεικτικά στοιχεία και αν υπάρχουν τότε μπορεί οποιαδήποτε έκταση ή κτίριο να μπει σε χρηματοδοτικό εργαλείο.
Για την έκταση των 192 στρεμμάτων υπάρχει ένα σκηνικό σύμφωνα με το οποίο η έκταση αυτή, κατά την άποψη αρκετών, είχε παραχωρηθεί έναντι ενός συμβολικού τιμήματος στο ΑΠΘ προκειμένου οι σχολές που έδρευαν στη Φλώρινα και ανήκαν στο ΑΠΘ κάποια στιγμή εάν το θελήσουν να επεκταθούν προς εκείνη την έκταση. Το θέμα είναι ότι στο μεσοδιάστημα οι σχολές αυτές ουσιαστικά εντάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και τώρα έρχεται το ΑΠΘ κα λέει εμείς αγοράσαμε έναντι τιμήματος τις εκτάσεις εκείνες για να αναπτυχθεί το τότε ΑΠΘ και οι σχολές του στη Φλώρινα, τώρα που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει στη διάθεσή του αυτές τις σχολές εάν χρειάζεται και θέλει την έκταση πρέπει να την αγοράσει από εμάς, δηλαδή από το ΑΠΘ που την πλήρωσε. Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων εδώ και δύο περίπου χρόνια για να δούμε τι σημαίνει συμβολικό τίμημα, με ποιες διαδικασίες αγόρασε το κομμάτι εκείνο το ΑΠΘ και με ποιες διαδικασίες θέλει αυτή τη στιγμή να τα πουλήσει. Ανεβαίνει αρκετά το ποσό που διεκδικούν οι άνθρωποι εάν εμείς το θέλουμε για να το αγοράσουμε”.
Επιτέλους… καιρός ήταν να αλλάξει επιτέλους όλη αυτή η άθλια εικόνα που επικρατεί χρόνια τώρα…
Pingback: Σε εξέλιξη τα έργα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα (video, pics) - Μακεδονία
Τον απαράδεκτο δρόμο για πρόσβαση στο ΕΠΑΛ, σχολές κτλ. δεν τον βλέπουν οι αρμόδιοι?, κάθε μέρα δεινοπαθούν οι οδηγοί των λεωφορείων και των Ι.Χ για την μεταφορά των παιδιών κτλ.
+1
Επίσης ο κύριος Βόσδου ας μεριμνήσει για την πολυ κακή κατάσταση στον δρόμο που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο, από το οδόστρωμα μέχρι το διαχωριστικό κάγκελο και όλη την αισθητική της περιοχής