H Π. Πέρκα στο Alert TV: «Για κάθε σκάνδαλο, είτε παρακολουθήσεις είτε Πάτσης, το μοτίβο είναι ίδιο. Ο Πρωθυπουργός δε γνώριζε και δε φταίει» (video)
Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αρχή της τοποθέτησής της, σημείωσε σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών ότι δεν μπορεί να μιλάει κανείς με τόση σιγουριά και να δεσμεύεται ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το λογισμικό Predator κατ’ εντολήν της κυβέρνησης. «Ξεχνάνε ότι οι εφημερίδες Καθημερινή, τα ΝΕΑ, το ΒΗΜΑ μιλούν εδώ και καιρό για οκτώ πολιτικούς και δημοσιογράφους που παρακολουθούνται. Έχουμε έναν συγχρονισμό της παγίδευσης του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη με το Predator και την ΕΥΠ, άρα πολύ σοβαρή ένδειξη ότι τα δύο αυτά συνδέονται. Αυτά τα πράγματα είναι γροθιά για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, είναι σοβαρότερα απ’ ότι φαίνονται κι απ’ όσο προσπαθούν να τα υποβαθμίζουν οι συνάδελφοι της ΝΔ, ενώ πρέπει να απαντηθούν τουλάχιστον ένα-δύο σοβαρά ερωτήματα».
Σε αναφορά του δημοσιογράφου ότι ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πριν από λίγες εβδομάδες έγραφε ‘υποκλοπές τέλος’, η κα Πέρκα σχολίασε ότι «είναι πραγματικά ανησυχητικό – δηλαδή πια προσομοιάζουμε στην Κολομβία – να γίνεται πολιτική αναταραχή, όχι από τον λαό που υποφέρει, όχι από τα πολιτικά κόμματα που βγάζουν γεγονότα στην επιφάνεια ή από τη δημοσιογραφία, αλλά από κάποια συμφέροντα. Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Ποιος είναι υπεύθυνος σ’ αυτή τη χώρα να εξετάσει την Intellexa, την εταιρία που διακινεί το κακόβουλο λογισμικό; Για το οποίο, να σημειώσουμε ότι είναι πανάκριβο, δηλαδή δεν μπορεί ο κάθε ιδιώτης να το αγοράσει, είναι προφανές ότι συνήθως απευθύνεται σε κρατικές υπηρεσίες – υποθέταμε άλλων χωρών, όχι της δικής μας. Ποιος επίσης είναι υπεύθυνος να εξετάσει πώς γίνεται να παρακολουθείται το μισό Υπουργικό συμβούλιο, πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες; Ποιος, αν όχι η κυβέρνηση κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε φροντίσει να πάρει πρωτοφανώς (!) υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ;
Ο κ. Βαξεβάνης έχει υποχρέωση να προσκομίσει στοιχεία στη δικαιοσύνη – κάτι που έχει ήδη ζητήσει – κι έπειτα να γίνει περαιτέρω έρευνα από τις αρχές. Αυτή είναι η υποχρέωσή του, ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία, δεν είναι εισαγγελέας, δεν είναι δικαστής, δεν πρωθυπουργεύει. Απ’ την πλευρά της η κυβέρνηση, αν πραγματικά ήθελε να πέσει φως στην υπόθεση, δε θα μιλούσε για συκοφαντία, ούτε θα έψαχνε να βρει πώς έγιναν οι διαρροές, αλλά θα έψαχνε να βρει τι συμβαίνει με αυτά που δημοσιεύει το σύνολο του Τύπου, φιλοκυβερνητικού και μη.
Αυτό που κάνει συστηματικά η κυβέρνηση είναι να χάνει χρόνο, επίτηδες φυσικά. Άλλωστε αυτό ήταν και η αγωνία της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωβουλής, της PEGA. Τα δεδομένα είναι ότι υπάρχει η Intellexa και υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα που έχουν σχέση με αυτή, αλλά και με τον κ. Δημητριάδη, τα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να έρθουν στην Εξεταστική επιτροπή να καταθέσουν. Όμως οι βουλευτές της ΝΔ, απέκλεισαν από το να έρθουν να καταθέσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την υπόθεση, μεταξύ αυτών και ο κ. Δημητριάδης που θεωρητικά πήρε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο – εξ ου και η παραίτησή του.
Ευθύνη ανέλαβε και ο κ. Κοντολέων με την παραίτησή του. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που μετέφερε την ευθύνη της ΕΥΠ στο Μαξίμου – όπως πολιτικά υπεύθυνος ήταν ο εκάστοτε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικά υπεύθυνος επίσης, επειδή με τροπολογία χαμήλωσε τα απαιτούμενα προσόντα για το Διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να μπορέσει να τοποθετήσει τον «εκλεκτό» του – και χωρίς πτυχίο – κ. Κοντολέοντα.
Τα λέω όλα αυτά, γιατί δεν μπορούμε να κοροϊδευουμε άλλο τον κόσμο. Εδώ υπάρχει ένα πολύ πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία μας. Αυτό έχει να κάνει και με την ανάπτυξη, με την επιβίωση του λαού, με το πώς θα διαμοιραστούν τα λεφτά. Όταν δεν έχεις δημοκρατία, δεν υπάρχει διαφάνεια, υπάρχει όμως διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Ο πλούτος δε μοιράζεται όπως πρέπει, ούτε γίνεται όπως πρέπει η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και αυτό πάντα βεβαίως επηρεάζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Σχετικά με τις επισυνδέσεις σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, σχολίασε: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει να μας πει τους λόγους εθνικής ασφαλείας, για τους οποίους οι επισυνδέσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη ήταν νόμιμες. Θα ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές κάποιον που διακυβεύει την εθνική ασφάλεια της χώρας; Ενώ πέρα από την ΕΥΠ, την ίδια στιγμή και οι δύο παρακολουθούνταν από το παράνομο λογισμικό. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε πονηρός, ούτε καχύποπτος. Ο μέσος Έλληνας κάνει αυτή τη σύνδεση, γι’ αυτό και χρειάζονται απαντήσεις. Κι έπειτα αρχίζουν τα δημοσιεύματα και τα ονόματα, η αφωνία πολλών Υπουργών που αναφέρονται ανάμεσα σ’ αυτούς που παρακολουθούνται είναι παροιμιώδης, ενώ ο Πρωθυπουργός δεν μας είπε ότι οι συγκεκριμένεοι 33 δεν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Το μόνο που είπε ο κ.Μητσοτάκης είναι ότι θα ποινικοποιήσει το ήδη παράνομο λογισμικό, δηλαδή έκανε μια άχρηστη κίνηση».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς βλέπει τη δήλωση της αρμόδιας Εισαγγελέως ότι μπορεί να παρακολουθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν πουλάει την πατρίδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας δήλωσε ότι την τρομάζει ότι ακούστηκε αυτή η δήλωση: «Υπάρχει άνθρωπος που σκέφτηκε κάτι τέτοιο και είναι τρομακτικό. Και ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι δεν έχει αντιδράσει το σύμπαν του πολιτικού κόσμου και εννοώ τη ΝΔ και την κυβέρνηση.
Έπρεπε να φύγει χθες η κα Βλάχου. Ποια είναι αυτή η Εισαγγελέας, που θα κρίνει τον θεσμό του ΠτΔ, για το αν υπάρχει πρόβλημα με την εθνική ασφάλεια… Και καθόμαστε και το ακούμε; Σας λέω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ανησυχητικά για τη Δημοκρατία. Τι σημασία έχει ότι η ΝΔ επανέφερε το δεύτερο εισαγγελέα, αυτό ήταν το πρόβλημα; Είπαμε χρονικά τι έγινε: η ΕΥΠ στο Μαξίμου, στην ΕΥΠ ο Κοντολέων χωρίς πτυχίο, απαράδεκτη τροπολογία για τη λήψη στοιχείων της ΑΔΑΕ. Έχεις ανεξάρτητη αρχή σε σχέση με την ΕΥΠ και της απαγορεύεις να δώσει στοιχεία σε έναν που νομίμως παρακολουθείται, να μάθει το λόγο. Αυτά δε γίνονται στις δημοκρατίες».
Σε σχέση με το θέμα του κ. Πάτση, η κα Πέρκα σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι φαίνεται πως κανείς από την κυβέρνηση δε γνώριζε. «Σε κάθε θέμα, το μοτίβο είναι το ίδιο. Ξεκινάμε πάντα ότι ο Πρωθυπουργός δε γνωρίζει και δε φταίει, όπως επίσης και οι Υπουργοί του. Ειδικά όμως για τον κ. Πάτση, το θέμα ήταν γνωστό, αφού το έχει δημοσιοποιήσει εδώ και 2.5 χρόνια ο κ. Κουκάκης με τα δημοσιεύματά του, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις 4 ερωτήσεις που έχει καταθέσει, όπου έχει ενημερώσει τον αρμόδιο Υπουργό για τις απευθείας αναθέσεις που έλαβε ο Βουλευτής από τα ΕΛΤΑ. Δε γίνεται λοιπόν να λέει σήμερα η κυβέρνηση ότι δεν ήξερε. Αν παρ’ όλα αυτά πράγματι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού μιλάμε για έναν Πρωθυπουργό που δεν γνωρίζει τι γίνεται στην κυβέρνησή του και για Υπουργούς που δεν γνωρίζουν τι γίνεται στα Υπουργεία τους και στους εποπτευόμενους φορείς.
Στο μεταξύ, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υποκλοπών και του θέματος του κ. Πάτση. Ο κ. Κουκάκης παρακολουθείτο, γιατί έκανε έρευνα για τα τραπεζικά σκάνδαλα και για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, έτσι ανακάλυψε και τις δραστηριότητες του κ. Πάτση. Κανείς από την κυβέρνηση δεν το είδε;
Οι πράξεις του κ. Πάτση δεν είναι μόνο πολιτικά ανήθικες, είναι και ποινικό αδίκημα, είναι ενάντια στο Σύνταγμα. Κανονικά έπρεπε να γίνει έκπτωση της βουλευτικής ιδιότητάς του. Ενώ προκύπτει και το ερώτημα: H Επιτροπή Πόθεν Έσχες δούλεψε; Δουλεύουν άραγε οι θεσμοί ή τα έχουμε καταργήσει όλα και έχουμε το Μαξίμου Α.Ε. που κανονίζει τη δημοκρατία; Και φυσικά υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν λειτουργούν οι θεσμοί και το πολίτευμα. Όσο για τον κ. Πάτση, το πρόβλημα δεν είναι το ‘Έσχες’, γιατί μπορεί κάποιος να έχει περιουσία. Το πρόβλημα είναι το ‘Πόθεν’».
Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια και την ασυδοσία των τραπεζών, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι ο νόμος του 2015 προστάτευε απολύτως την πρώτη κατοικία και προέβλεπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια για τη ρύθμιση των δανείων με τους ιδιοκτήτες, ενώ επίσης κάθε πράξη φορολογείτο. Κι όλα αυτά υπό την πίεση των θεσμών και εν μέσω μνημονίων, στα οποία μας έβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση όμως αγνόησε τον παραπάνω νόμο και προσπάθησε να κάνει χρήση σχετικού Νόμου του 2003 που δεν προβλέπει φορολόγηση των πράξεων, ενώ παράλληλα προβλέπει απευθείας εκποίηση της περιουσίας από τις τράπεζες – ευτυχώς ο συγκεκριμένος νόμος «κόλλησε» στο ΣτΕ. Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να μπορείς να συγκρίνεις τις ευνοϊκές διατάξεις που έχει ο ένας νόμος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και δεν έχει ο άλλος. Γι’ αυτό και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κάνει πρόταση μομφής στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, που είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει κοινοβουλευτικά ένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές με λεφτά των πολιτών για να εισφέρουν στην οικονομία. Κι όμως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εντελώς αποκλεισμένες από οποιοδήποτε δανεισμό, ενώ τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση την έκθεση Πισσαρίδη, κατευθύνονται μόνο στους μεγάλους παίκτες. Και φυσικά, τα 19 δισ. ευρώ εγγυήσεις που δίνει το ελληνικό δημόσιο στους servicers, από ατζαμοσύνη της κυβέρνησης, υπάρχει κίνδυνος να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, ακόμα κι αν δεν καταπέσουν οι εγγυητικές – αν καταπέσουν θα έχουμε και έλλειμμα».
Pingback: H Π. Πέρκα στο Alert TV: «Για κάθε σκάνδαλο, είτε παρακολουθήσεις είτε Πάτσης, το μοτίβο είναι ίδιο. Ο Πρωθυπουργός δε γνώριζε και δε φταίει» (video)