Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για το ζήτημα της θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία (video)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Τώρα θα συζητηθεί η τέταρτη με αριθμό 321/16-1-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Για το ζήτημα της θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Επανερχόμαστε, κύριε Υπουργέ, στο ζήτημα της θέρμανσης των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Το αναδείξαμε με δύο ερωτήσεις, κατάθεση αναφοράς του ψηφίσματος σωματείων, συλλόγων και φορέων του συλλαλητηρίου των Γρεβενών, χωρίς ωστόσο να δίνετε ουσιαστική λύση αφού τα μέτρα ελάφρυνσης στα οποία προχωρά η Κυβέρνηση είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι ο χειμώνας στη Δυτική Μακεδονία φτάνει έως και τους εννιά μήνες τον χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη δύσκολη κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών λόγω της ακρίβειας σε όλα τα είδη κατανάλωσης, στην ενέργεια, τα καύσιμα κλπ.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΒΔΕΛΑΣ)
Οι εξελίξεις αυτές δεν οφείλονται συγκυριακά στις επιπτώσεις του πολέμου, αλλά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που έχει μετατρέψει τα αγαθά της ενέργειας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα. Τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί μέσα στα συλλαλητήρια των σωματείων και φορέων της Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών είναι: Διπλασιασμός της επιδότησης για όλα τα είδη θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και την επέκταση της επιδότησης σε περισσότερους δικαιούχους. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ιδιαίτερα μέσα στον χειμώνα. Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση ούτε μία μέρα, κανένας μαθητής να μην ξεπαγιάσει στο σχολείο του. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ΦΠΑ στην τιμή του ρεύματος. Κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφού οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν δεν μειώνουν την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα προσιτά για τη λαϊκή οικογένεια. Δωρεάν καυσόξυλα με βάση τις ανάγκες σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και να γίνουν φυσικά διαχειριστικές μελέτες για τα δημόσια δάση. Διαφορετικά η υπόσχεση επιστροφής στο παλιό καθεστώς ξύλευσης για ατομικές ανάγκες θα μείνουν κενό γράμμα.
Ερωτάται, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση πώς τοποθετείται για τα παραπάνω και ποια μέτρα θα λάβει για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και εμείς ευχαριστούμε. Καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Κύριε Βεσυρόπουλε, καλησπέρα σας, καλή εβδομάδα, έχετε τον λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, η Κυβέρνηση όπως όλοι γνωρίζουν και μπορούν να κρίνουν ενεργοποίησε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης εκ των οποίων 500 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στους πολίτες για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών. Πιο αναλυτικά, διατίθενται συνολικά 200 εκατομμύρια περίπου ευρώ για την επιδότηση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, η οποία καθορίστηκε στα 25 λεπτά ανά λίτρο, 20 λεπτά συν ΦΠΑ από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβρη του 2022 και σε 15 λεπτά ανά λίτρο, 12 λεπτά συν ΦΠΑ για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2023.
Περαιτέρω για το επίδομα θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022-2023 θα διατεθεί συνολικό ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 174 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022. Δηλαδή κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα επταπλασιάστηκε το ποσό των 70 εκατομμυρίων που διέθετε η προηγούμενη κυβέρνηση για τις ανάγκες θέρμανσης των πολιτών κατά τη χειμερινή περίοδο 2018-2019. Τα μέτρα αυτά αφορούν και στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας.
Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω ότι αυξήθηκε το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 και διευρύνθηκε ο αριθμός των δικαιούχων μέσα από συγκεκριμένα μέτρα όπως: Πρώτον, η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, πέλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Δεύτερον, η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και των ορίων της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των αιτούντων ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση περισσότεροι δικαιούχοι και η αύξηση της βάσης υπολογισμού του ανώτατου ποσού του επιδόματος. Ενδεικτικά ενώ για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 για να οριστεί δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης ένας άγαμος η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του ανερχόταν στο ύψος των 180.000 ευρώ, για φέτος το ποσό αυτό αυξήθηκε στις 200.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξήθηκαν ως εξής: Από 14.000 ευρώ σε 16.000 ευρώ για τους άγαμους, από 20.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 24.000 ευρώ κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και από 23.000 ευρώ προσαυξημένο σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το πρώτο σε 27.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο για μονογονεϊκές οικογένειες.
Επίσης καθιερώθηκε πρόβλεψη για το διπλασιασμό του ποσού του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάσει στα 1.600 ευρώ από 800 ευρώ για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση. Η καταβολή του επιδόματος πραγματοποιείται σε τρεις δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για τη διασφάλιση ρευστότητας στους καταναλωτές κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 οι παλαιοί δικαιούχοι έλαβαν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή αυτής συμψηφίζεται με τις επόμενες προκαταβολές του επιδόματος αναλόγως του συνολικού δικαιούμενου ποσού ανά δικαιούχο.
Ειδικά μάλιστα η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε καταναλωτές καυσόξυλων και πέλλετ θα διατίθεται σε ακίνητο που βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Σημειώνω ότι για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και πέλλετ είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των τρεισήμισι χιλιάδων κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερο του 0,8.
Αντιλαμβάνεστε ότι η διαφοροποίηση με την προηγούμενη περίοδο συμπεριλαμβάνει πλέον πολλές περιοχές.
Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ και σε πρόσθετα σχετικά σημεία για τη θέρμανση στη δυτική Μακεδονία.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Τον λόγο έχει ο κ. Στολτίδης για τρία λεπτά.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας έχουν δώσει οι φορείς επίσημα στοιχεία οργανισμών για να καταγραφεί αντικειμενικά η κατάσταση που δείχνουν την κρισιμότητα του να καλυφθούν οι ανάγκες για τις οποίες μιλάμε βέβαια. Τους είπατε ότι θα εισηγηθείτε θετικά στο Υπουργείο. Θα ολοκληρώσετε την απάντησή σας στη δευτερολογία για το τι έγινε.
Γιατί όμως τα ζητάνε αυτά; Θα αναφέρω τα τεχνικά στοιχεία. Η μηνιαία μέση ελάχιστη θερμοκρασία για την περιοχή και ιδίως στη Φλώρινα διαπιστώνονται μονοψήφιες θερμοκρασίες από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Μαΐου. Ένα νοικοκυριό δηλαδή χρειάζεται πενταπλάσια ενέργεια άρα και κόστος από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ δύο μισθούς στερούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα. Στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας χρειάζονται ακόμη τέσσερις για να καλύψουν την ανάγκη για θέρμανση. Σας έχουν δώσει όλα τα στοιχεία.
Η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 23%. Η ατομική απώλεια λόγω της απολιγνιτοποίησή σας για κάθε έτος έχει ξεπεράσει τις 4.500 ευρώ. Η προσφυγή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως τα καυσόξυλα είναι ανέφικτη, γιατί το κόστος αγοράς πέλλετ έχει φτάσει στη δυτική Μακεδονία το 2022 στα 750 ευρώ τον τόνο όταν πέρυσι ήταν 230.
Και βέβαια να πούμε τώρα ότι φέρατε εδώ, από ότι φαίνεται, την προστασία από την κλιματική αλλαγή και η αιθαλομίχλη πνίγει την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κόσμος στα χωριά εκεί έχει φτάσει να καίει λιγνίτη τους χειμερινούς μήνες. Ζουν εισπνέοντας δηλητήρια. Οι μετρήσεις δείχνουν τραγικά όρια μόλυνσης. Και τώρα σε αυτή την περίοδο φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πραγματικά έρθουν οι δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Τα κοράκια του χρηματιστηρίου που φέρατε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα πήγαν, κύριε Υπουργέ, να κόψουν το ρεύμα άρα και τη θέρμανση στο 3ο νηπιαγωγείο Γρεβενών. Διότι η χρηματοδότηση που δώσατε στη σχολική επιτροπή δεν αρκεί. Και πρέπει να πάρουν απάντηση και τα κοράκια και οι κυβερνήσεις τους. για αυτό το θράσος.
Κύριε Υπουργέ, το ύψος του ειδικού φόρου καυσίμου ξέρετε ότι αναλογεί στο 53% της τιμής του πετρελαίου. Μια οικογένεια δηλαδή στην περιοχή χρειάζεται δυόμισι χιλιάδες λίτρα πετρέλαιο, 3.200 ευρώ κεφάλαιο, όπου τα 1.504 ευρώ είναι η καθαρή αξία και 1696 ευρώ ο φόρος, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα χρειάζεται 500 λίτρα πετρέλαιο, 640 ευρώ δηλαδή κεφάλαιο εκ των οποίων 301 ευρώ είναι η καθαρή αξία και 339 ευρώ ο φόρος. Άρα λοιπόν ο κάτοικος της περιοχής έχει καταβάλει στο δημόσιο 1696 ευρώ φόρο για να ζεσταθεί και ο κάτοικος σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα για τον ίδιο λόγο έχει καταβάλει 339 ευρώ. Και αυτό που ζητάνε είναι αντίστοιχο με την υπόλοιπη Ελλάδα φόρο. Για αυτό δεν φτάνουν φυσικά όλα αυτά τα οποία αναφέρατε, άσχετα αν είναι περισσότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αν υπολογίσουμε πως ας πούμε στην περιοχή της Φλώρινας διαμένουν 10.000 οικογένειες, το κόστος που προκύπτει από τη διαφορά του φόρου -αν υλοποιηθεί αυτό το αίτημα- είναι στα 13 εκατομμύρια, και οι τρεις, τέσσερις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με συνολικό κόστος πενήντα εκατομμύρια. Είναι ποσό δηλαδή το οποίο αφορά ελάχιστη δημοσιονομική αποτύπωση, ψίχουλα δηλαδή, αλλά τεράστια ανακούφιση για κάθε νοικοκυριό της περιοχής.
Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι όμως το «κολάρο» του δημοσιονομικού χώρου που σφίξατε στον λαιμό του λαού -και η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- των τριών ή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ του Προϋπολογισμού για τις λαϊκές ανάγκες και όποιον πάρει ο χάρος.
Την ίδια ώρα όλοι σας συμφωνείτε με τα ατελείωτα δισεκατομμύρια για το δολοφονικό ΝΑΤΟ, τα 15 δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι λεφτά του ίδιου του λαού που «ξεζουμίζεται» από την άγρια φορολογία, που αναφέραμε νωρίτερα και που δεν επιστρέφουν με κανένα τρόπο σε αυτόν. Επίσης συμφωνείτε να κρύβετε όλη σας -και οι μικρότεροι- τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 0,2 των ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων, που δεν τα αγγίζετε. Τα ψίχουλα, δηλαδή, που τους αφήσατε να δίνουν μετά τις απανωτές φοροαπαλλαγές. Πού να τα αγγίξετε, βέβαια; Κινδυνεύετε να γίνετε κόμματα του 3%, αν έρθετε σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Εμείς λέμε ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την εξαπάτηση του δημοσιονομικού χώρου. Δεν πρέπει να μην ανεχτεί να ζει σε συνθήκες μεσαίωνα, που τις έφερε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μέσα στα σπίτια του. Με τους αγώνες του λαού και την ενίσχυση του ΚΚΕ θα ανοίξει διάπλατα αυτός ο «κλειδαμπαρωμένος» στις τσέπες μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, «παράσιτων» στην οικονομία δημοσιονομικός χώρος και θα μπορέσει έτσι να εξαφανίσει και τη φτώχεια, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, την ανεργία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Ορίστε, κύριε Βεσυρόπουλε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε, δυο-τρία λεπτά επιπλέον, γιατί τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και πρέπει να απαντηθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Θα σας τα δώσουμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πέραν των όσων ανέφερα στην πρωτολογία μου, έχει τεθεί σε εφαρμογή και μια σειρά μέτρων στήριξης για το ζήτημα της θέρμανσης, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
Έχουν ληφθεί μέτρα και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υλοτομικές εργασίες στους ορεινούς πληθυσμούς και να πραγματοποιηθεί η δωρεάν διάθεση με αντισυμβολικό αντίτιμο καυσόξυλων, από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας προς τους κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.
Δεύτερον, το 2022 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διέθεσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας, προς τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, για το 2022 η ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής για την Περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ανήλθε στο 1.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, επισημαίνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και η θέρμανση μέσω δικτύου, υπόκεινται ήδη σε υπέρ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγεται η παράδοση νερού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Παράρτημα 3 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως ισχύει, υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, η θέρμανση μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης, όπου παρέχεται κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Τα αγαθά αυτά υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές σε όλη την επικράτεια με υψηλές τιμές.
Οι εν λόγω συντελεστές που εφαρμόζει η χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι ο συντελεστής ΦΠΑ για την ενέργεια στη Φιλανδία ανέρχεται στο 10%, στην Ολλανδία, τη Βουλγαρία και την Εσθονία στο 9%, ενώ στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο στο 7%. Είναι συνεπώς απολύτως αντιληπτό ότι η χώρα μας έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης του πληθωρισμού και της ακρίβειας με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μειωμένων υπερσυντελεστών στην ενέργεια.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσω ότι για τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ δεσμευόμαστε από ενωσιακές διατάξεις και ειδικότερα από την Οδηγία 112 του 2006. Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέχεται η δυνατότητα να υπαχθεί σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς δεν περιλαμβάνεται στο παράρτημα 3 της εν λόγω Οδηγίας.
Οι ίδιες δεσμεύσεις ισχύουν και για τους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι φόροι εναρμονισμένοι σε ενωσιακό επίπεδο. Από τη σχετική Οδηγία 96 του 2003 για την επιβολή ειδικού κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα δεν προκύπτει δυνατότητα κατάργησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και μια τέτοια ρύθμιση θα σήμαινε παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.
Αξιοποιώντας, όμως, τις δυνατότητες που μας παρέχει η εν λόγω Οδηγία, εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους μήνες που υφίσταται ανάγκη χρήσης του, ήτοι από 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους έως και στις 30 Απριλίου του επόμενου έτους. Ο μειωμένος συντελεστής αντιστοιχεί σε 28 λεπτά ανά λίτρο έναντι του κανονικού συντελεστή 41 λεπτών ανά λίτρο.
Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών οι ΟΤΑ χρηματοδοτούνται ετησίως με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Στη βάση αυτή αποδόθηκε στους δήμους της χώρας από τους ΚΑΠ για το έτος 2020 συνολικό ποσό ύψους 140.50.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, εκ των οποίων 6.002.250 ευρώ διατέθηκαν στους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Τονίζω ότι το ποσό που διατέθηκε κατά το έτος 2022 ήταν αυξημένο κατά 21 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021 και κατά 28 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το έτος 2020 προκειμένου να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι δαπάνες θέρμανσης των σχολείων.
Επίσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης κατά το έτος 2022 κατανεμήθηκαν στους δήμους της χώρας επιπλέον πιστώσεις ύψους 115 εκατομμύριων ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους λόγω της επιβάρυνσης των προϋπολογισμών τους από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Από αυτά, ποσό ύψους 3.845.450,62 ευρώ κατανεμήθηκαν στους δήμους των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα, διατέθηκαν επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με το συνολικό ποσό της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο να ανέρχεται σε 470 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίστοιχες επιδοτήσεις υπήρξαν και για τα επαγγελματικά τιμολόγια. Μάλιστα για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή απορροφήσουμε έως 92% το ποσοστό αύξησης. Τέλος, για το φυσικό αέριο θα υπάρξει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε επτακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Είναι απολύτως ευκρινές, λοιπόν, ότι ως Κυβέρνηση αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και συνεχίζουμε να προχωράμε στη λήψη μέτρων για την ανακούφιση και τη στήριξη όλων όσων έχουν ανάγκη σε οποιαδήποτε γωνιά της χώρας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Παρακαλώ.
Καλή συνέχεια, κύριε Στολτίδη.
Τα κόμματα που δεν εκλέγουν βουλευτή στο νομό μας ενδιαφέρονται περισσοτερο απο τους δικους μας. Αίσχος κ. Αντωνιάδη, ντροπή κ. Πέρκα….
Pingback: Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για το ζήτημα της θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία (video) - Μακεδονία