Η Πέτη Πέρκα στο One: «Το ‘αόρατο’ χέρι της αγοράς φτωχοποίησε την ελληνική κοινωνία»
Η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την παρέμβασή της, απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου για το αν η ακρίβεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών. «Βεβαίως η ακρίβεια αποτελεί μείζον θέμα, διότι πρόκειται για τη ζωή του νοικοκυριού και της μέσης οικογένειας. Να σημειώσω ότι δεν είναι «εισαγόμενη» και ούτε «συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός καθοδηγείται από τα υπερκέρδη στον τομέα της ενέργειας, τα υπερκέρδη από τα καρτέλ και τις εναρμονισμένες πρακτικές και τα υπερκέρδη σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί, με αύξηση κατά 44 δισ., επομένως η οικονομία δεν πάει καθόλου καλά».
Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι παρ’ όλα αυτά, η ανεργία φαίνεται να έχει μειωθεί, η κα Πέρκα αναφέρθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων του πρώην ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την οποία, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διοίκηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι οι άνεργοι εξακολουθούν να είναι πάνω από 1 εκατομμύριο, δηλαδή ποσοστό 20% του ενεργού πληθυσμού.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι αλήθεια ότι τα 4 τελευταία χρόνια πήγαμε πολλά βήματα πίσω», υπογράμμισε. «Ο κόσμος φυσικά έχει ‘παγώσει’, έχει αγωνία, επειδή υπάρχει και το αφήγημα της ΝΔ, που νομίζω όμως ότι ‘έχει πολύ κοντά ποδάρια’. Ακούω Βουλευτές της ΝΔ να μιλάνε για δύο Πρωθυπουργούς και για δύο κυβερνήσεις που πρέπει να συγκριθούν. Ακόμα όμως και ο πρωτοετής των Οικονομικών Επιστημών ή οποιασδήποτε επιστήμης, για να κρίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης βλέπει τι παρέλαβε και τι παρέδωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, το 2015 παρέλαβε μια χώρα πτωχευμένη, από κακοδιαχείριση, διαφθορά, από στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, για τα οποία ευθύνονται οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα επί σειρά ετών και την έριξαν ‘στα βράχια’. Κατάφερε όμως – βεβαίως με δυσκολία και με ελλείψεις, έχουμε κάνει και δημόσιο απολογισμό γι’ αυτά – να τη βγάλει από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος – για να έχει η χώρα ‘καθαρό’ οδικό χάρτη μέχρι το 2030 – και να αφήσει στα δημόσια ταμεία, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, 37 δισ. ευρώ. Να ανασχέσει επίσης την ανθρωπιστική κρίση, να καταργήσει τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους, να δώσει πρόσβαση σε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία και να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις σε πολλές περιπτώσεις. Υπήρξε δηλαδή μεγάλη πρόοδος, ειδικά από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια.
Και πάμε τώρα να συγκρίνουμε τη θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με μια κυβέρνηση που παρέλαβε ρυθμισμένο χρέος, 37 δισ. στα Ταμεία, όπως ανέφερα, χωρίς ανθρωπιστική κρίση, κυρίως όμως χωρίς μνημόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ‘στο χέρι της’ να κάνει τις πολιτικές επιλογές, ώστε την όποια ανάπτυξη να την απολαύσει ο λαός. Αντ’ αυτού, άφησε τα υπερκέρδη να σωρεύονται σε 5 καθετοποιημένους παραγωγούς και στους νέους επιφύλαξε ανεργία για τους περισσότερους και συνθήκες ‘εργασιακής γαλέρας’ για τους υπόλοιπους. Αυτά ζει όλη η κοινωνία».
Ακολούθησε διαφωνία με τον έτερο υποψήφιο της ΝΔ για την οικονομία, με την κα Πέρκα να τονίζει ότι η οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία όλα ρυθμίζονται από το ‘αόρατο’ χέρι της ελεύθερης αγοράς, έχει καταπέσει παγκοσμίως, κυρίως με την τελευταία οικονομική κρίση. «Αυτή η πολιτική έχει κριθεί στις τότε αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες καταστράφηκε η παραγωγή. Διότι, όταν διαλυθεί ο δημόσιος τομέας και αφήσουμε την αγορά να κάνει τον ρυθμιστή, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση προς όφελος της κοινωνίας. Τελευταίο δικό μας παράδειγμα, η δημόσια υγεία.
Γεγονός είναι πάντως ότι δε ζούμε καλά και μάλιστα είμαστε μπροστά ενδεχομένως και σε αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για να υπάρχει ανάπτυξη, εμείς θεωρούμε πολύ βασικό μέτρο την αύξηση των μισθών. Όμως με κυβέρνηση ΝΔ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 7.4%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η χειρότερη θέση στην απώλεια εισοδήματος – οι φτωχοί έχουν γίνει φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Έχουμε επίσης 4.6 δισ. ευρώ υπερκέρδη στις τράπεζες, 15 εισηγμένες εταιρίες με 1 δισ. υπερκέρδη, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί ‘να βγάλει’ το μήνα, για να μην αναφερθώ λεπτομερώς και στα υπερκέρδη 2.5 δισ. των ενεργειακών εταιριών για ένα χρόνο. Σε ό,τι δε αφορά τις επενδύσεις, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου, τύπου εξαγοράς, αλλαγής χεριών, Real Estate κτλ, δεν καλύπτουν το παραγωγικό κενό.
Όταν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πρόσβαση μόνο κάποιοι μεγάλοι όμιλοι και όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό δε σημαίνει πραγματική οικονομία. Χρειαζόμαστε άλλο παραγωγικό μοντέλο, η ΝΔ δυστυχώς μας γύρισε πίσω σε εκείνο που έριξε την οικονομία ‘στα βράχια’.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την υποψήφια Βουλευτή Φλώρινας να ερωτά το εξής: «Γιατί πτώχευσε αυτή η πλούσια χώρα και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό; Η απάντηση είναι γνωστή και διαφορετική από το σύνθημα της ΝΔ ότι ‘για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ’. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται, με τη διαφθορά και το παραγωγικό τους μοντέλο – ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν κυβερνούσε, μάλιστα είχε ποσοστό μόλις 3%. Ευτυχώς η κάλπη είναι κοντά και οι πολίτες γνωρίζουν την πραγματική ζωή».