Η Πέτη Πέρκα στον Flash Κοζάνης: «Κάνουμε την αυτοκριτική μας, τα προβλήματα του κόσμου όμως είναι ακόμα εκεί και για να λυθούν χρειάζεται αλλαγή πολιτικής» (video)
Η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την παρέμβασή της, σχολιάζοντας ότι η εκλογή της 21ης Μαϊου ήταν ουσιαστικά «για μια μέρα» και πως ήδη ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος, με την ίδια πάλι υποψήφια. «Θα δώσουμε και πάλι έναν σκληρό αγώνα. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που μας στήριξαν, να εξακολουθήσουν και να δουλέψουν μαζί μας για να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που, χωρίς αμφιβολία, ήταν κακό και για το οποίο είμαστε σοκαρισμένοι, ήταν μη αναμενόμενο, κανείς δεν το περίμενε.
Καλούμε επίσης και όσους δε μας εμπιστεύτηκαν στις πρώτες εκλογές, να εξετάσουν το πολιτικό επίδικο, τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, να τον συγκρίνουν με εκείνον της ΝΔ και να δουν τις διαφορές μας. Είχαμε μια διακυβέρνηση της χώρας τα 4 τελευταία χρόνια που έχει φέρει την κοινωνία σε πολύ άσχημη κατάσταση. Με το να μη ‘βγαίνει’ ο μήνας, με την ανεργία, την απόγνωση, το να φεύγουν οι νέοι, την ερημοποίηση περιοχών, όπως για παράδειγμα στη Φλώρινα ή τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που πλέον δεν υπάρχει ούτε ως αφήγημα».
Σε ό,τι αφορά τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν επικοινωνιακά λάθη. Κάνοντας όμως μια ιεράρχηση, το πρώτο και σπουδαιότερο λάθος στην τακτική μας ήταν η επιμονή μας να απευθύνουμε πρόσκληση προς τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα για κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν ήταν λάθος η κατ’ αρχήν θέση μας, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την απλή αναλογική, είναι πάγιο αίτημα της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου – άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απλή αναλογική. Δεν είδαμε όμως ότι στις προσκλήσεις μας, τα υπόλοιπα κόμματα αρνούνταν επίμονα, μάλιστα δεχόμασταν και επιθέσεις, άρα δεν προέκυπτε το πώς θα επιτευχθεί διακυβέρνηση της χώρας.
Ως δεύτερο λάθος, θα έλεγα ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεν άνοιξε κανένας διάλογος για τα προγράμματα των κομμάτων. Την επικαιρότητα απασχολούσαν θέματα ήσσονος σημασίας, οπότε η κουβέντα χανόταν σ’ αυτά, είτε στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, όπως ανέφερα προηγουμένως. Εκεί πραγματικά χάσαμε, δεν μπορέσαμε να επιβάλουμε εμείς την ατζέντα και να επικοινωνήσουμε το Πρόγραμμά μας.
Θυμάμαι πριν από την προεκλογική περίοδο, σε σχετικές ερωτήσεις έλεγα ότι όταν ο διάλογος ανοίξει, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το Πρόγραμμά μας και να εξηγήσουμε τη διαφορά με τη ΝΔ για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, οπότε τότε ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί. Δυστυχώς αυτός ο διάλογος δεν έγινε, ιδιαίτερα από τα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Σε ό,τι αφορά σχόλιο του δημοσιογράφου για τις «παραφωνίες» υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο, η κα Πέρκα συμφώνησε ότι υπήρξε πρόβλημα, γι’ αυτό και πλέον έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα για να είναι πιο συγκροτημένες οι εμφανίσεις των στελεχών, υπογράμμισε όμως ότι η ΝΔ το εκμεταλλεύεται αυτό, χρησιμοποιώντας ένα λεκτικό λάθος ή κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί απολύτως για να διαρρέει ψέματα.
«Για παράδειγμα, ο κ. Σκέρτσος έχει το θράσος να βγάζει τάχα κάποια fake news του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να μην απαντά σε βασικά ερωτήματα. Όπως είναι τα υπερκέρδη, τα οποία υπολογίσαμε με βάση στοιχεία του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ σε 2.2 δισ. ευρώ. Η ΝΔ δε μας είπε ποτέ αν έχουμε κάνει λάθος υπολογισμούς, ενώ δεν έφεραν ποτέ στη Βουλή το σχετικό πόρισμα που αποδεικνύει ότι τελικά το ποσόν ήταν 416 εκατομμύρια, όπως εκείνοι υποστηρίζουν, μάλιστα επικαλέστηκαν ‘εμπορικό απόρρητο’.
Αυτό είναι πολύ σοβαρό, όπως επίσης σοβαρό είναι και πώς γίνεται ο σχεδιασμός για την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου πραγματικά βλέπουμε να έχουν πρόσβαση ελάχιστες εταιρίες και όχι οι μικρομεσαίες.
Θέλω δηλαδή να πω ότι προφανώς έχουμε κάνει λάθη, αλλιώς δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, βεβαίως κάνουμε την αυτοκριτική μας, τα προβλήματα του κόσμου όμως συνεχίζουν να είναι εκεί. Δε λύνονται από το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, για να λυθούν χρειάζεται μια άλλη πολιτική».
Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το τι μπαίνει πλέον στο δημόσιο διάλογο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του, η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας σημείωσε τα εξής: «Αρχικά θέλουμε να ανατρέψουμε το συσχετισμό. Βεβαίως, με δεδομένο το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, είμαστε κυβερνητικό κόμμα και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Από κει και πέρα, όπως ανέφερα και πριν, πρέπει να δώσουμε βάση στο Πρόγραμμά μας.
Δηλαδή για παράδειγμα, στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, στη μείωση των έμμεσων φόρων, όπου είχαμε υπερέσοδα – ειδικά από τον ΦΠΑ, είχαμε υπερέσοδα 4.5 δισ. – η κοινωνία τα πλήρωσε αυτά. Οι έμμεσοι φόροι ακουμπούν και βλάπτουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, δεν επηρεάζουν τα υψηλά.
Στη φορολόγηση επίσης των υπερκερδών και στη σωστή μέτρησή τους. Και κυρίως, στο να υπάρξει ένας μηχανισμός, ώστε να προκύπτει μόνο ένα εύλογο κέρδος, με το 5% να είναι παγκοσμίως αποδεκτό και όχι αυτά τα ‘ουρανοκατέβατα’ υπερκέρδη, τα οποία περνούν από την τσέπη των καταναλωτών στις 4 ενεργειακές εταιρίες και που πέρασαν στη συνέχεια και στην προμήθεια. Οι πολίτες απ’ τη μία πληρώνουν ανεβασμένο ΦΠΑ, απ’ την άλλη ακριβούς λογαριασμούς, για να πάρουν τελικά μια μικρή επιδότηση. Δε γίνεται όμως να συνεχίσει να λειτουργεί με pass η ελληνική κοινωνία, ούτε η οικονομία και οι επιχειρήσεις.
Άλλο παράδειγμα που αφορά και στην περιοχή μας, η σωστή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έτσι ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες, σε μικρές επιχειρήσεις, σε Ενεργειακές Κοινότητες, στις αποκαταστάσεις εδαφών, στην επαναπόδοση στον πρωτογενή τομέα, στη στήριξη των αγροτών κτλ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα και κάποια πολύ ενδιαφέροντα μέτρα χρηματοδότησης για να έχουν ρευστότητα οι μικρές επιχειρήσεις, τα οποία η ΝΔ κατήργησε και τελικά οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες.
Να συζητήσουμε επίσης για τη νεολαία, για την Παιδεία, όπου έχουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και φυσικά για το δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο έφυγε από το δημόσιο διάλογο. Ένα δυστύχημα που συντάραξε όλη την κοινωνία και που όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι δικλείδες ασφαλείας που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταργούνταν το 2019 επί ΝΔ. Και μιλώντας για ασφάλεια γενικότερα, να υπενθυμίσω ότι ζούμε στη χώρα με τα πιο αυστηρά και μακρύτερα lockdown κατά τον κορωνοϊό, όπου είχε όμως και τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.
Για το κρίσιμο ζήτημα τέλος της οικονομίας, να πούμε ότι το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 44 δισ. ευρώ, το ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών έχει δεκαπλασιαστεί, έχουμε δηλαδή τα δίδυμα ελλείματα που έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα μνημόνια, κάτι που επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν.
Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα μας δοθεί ο λόγος και η ευκαιρία να αναπτύξουμε όλα τα παραπάνω και να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το σχέδιο της ΝΔ, που υπόσχεται σταθερότητα και κανονικότητα, σε μια κατάσταση που όμως φαντάζομαι ότι δεν είναι ανεκτή στην καθημερινότητα από τους περισσότερους πολίτες της χώρας».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ ή εν δυνάμει σύμμαχος, με την κα Πέρκα να τονίζει: «Εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο, ο αντίπαλός μας είναι η δεξιά, η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η ΝΔ. Βεβαίως καταλογίζουμε στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα από τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού κι ενός συστήματος που έχει μεγάλη ευθύνη για το ότι η χώρα ‘έπεσε στα βράχια’ στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, δίνουμε ευκαιρία στα κόμματα να αλλάξουν πολιτικές, πρόσωπα, γραμμές, παρακαλώ όμως να μη μας κουνάνε και το δάχτυλο. Τους προσφέραμε απλή αναλογική, θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση και είπαν όχι. Είναι δική τους η ευθύνη, την αναλαμβάνουν, εμάς πάντως ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι η ΝΔ».